Annis piger mister deres buskort fra årsskiftet

Annis piger mister deres buskort fra årsskiftet
Anni Due mister fra årsskiftet de buskort, som hendes døtre dagligt bruger til at køre fra deres hjem i Rønne til Hans Rømer Skole i Åkirkeby. Den frie befordring er nemlig afskaffet med budgetforliget, som Venstre og Socialdemokratiet indgik for 2022. Foto: Berit Hvassum.
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 11. NOV 2021 • 20:18
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
11. NOV 2021 • 20:18

Fra januar får man ikke længere buskortet betalt af kommunen, hvis man har valgt skole uden for sit distrikt. Det betyder en ekstra regning på 8.500 kroner om året for Anni Due, som derfor kan blive tvunget til at lade sine børn flytte skole.

Anni Due flyttede til Bornholm i 2015 og bosatte sig i Østermarie med sin daværende mand Martin, deres to fælles døtre og Annis datter fra et tidligere forhold.

Pigerne startede på Hans Rømer Skole, som var deres distriktskole på det tidspunkt. Her faldt de godt til, så da Anni og Martin gik fra hinanden sidste år og skulle flytte fra hinanden, besluttede de, at pigerne fortsat skulle gå på skolen, selvom Anni og pigerne flyttede ind i en lejlighed i Rønne.

– Det var for ikke at ændre for meget på deres hverdag. De er glade og trygge der, så vi synes, de skulle blive ved med at gå på Hans Rømer, siger Anni Due.

Hverken Anni eller Martin har bil, så derfor har de været afhængige af skolebuskørsel og BAT i hverdagen lige siden. Og det har fungeret, fordi kommunen udstedte buskort til de to yngste piger, mens deres ældste søster kan cykle til Campus Bornholm, hvor hun går. Men det er slut fra januar, for en af besparelserne i budgetforliget mellem Socialdemokratiet og Venstre er at fjerne den frie befordring. Det vil sige buskort til børn, der går i skole uden for deres distrikt.

Ikke råd til

Det frustrerer Anni Due, der indtil for nyligt har arbejdet på Hotel Griffen og nu skal til at tage sit andet skoleforløb på uddannelsen som ernæringsassistent.

På dagpenge og snart SU er der ikke penge til at finansiere buskortene selv.

– Det er omkring 8500 kroner om året for buskort til begge piger. Det har jeg simpelthen ikke råd til, fortæller hun.

Nu har hun halvanden måned til at finde en løsning. Det kan ende med et skoleskift, selvom det slet ikke er det, familien ønsker.

Det kan være, at vi er nødt til at rykke pigerne (til en anden skole, red.), men det har vi overhovedet ikke lyst til. De har allerede været en kæmpe omvæltning, og de trives jo der, hvor de er nu

Anni Due, mor

– Det kan være, at vi er nødt til at rykke pigerne (til en anden skole, red.), men det har vi overhovedet ikke lyst til. De har allerede været en kæmpe omvæltning, og de trives jo der, hvor de er nu. Der bliver snakket meget om børn og unges trivsel på Bornholm, og i den sammenhæng mener jeg ikke, det er fair, at børnene ikke kan få tilskud til buskort, hvis de går på en skole, hvor de trives, fordi et kommunebudget skal gå op. Så må man spare andre steder, siger Anni Due.

Skolevalg kan skyldes flere ting

Hvis hende og pigerne fortsat boede i Østermarie, ville problemet være løst, men her spiller manglen på lejeboliger på Bornholm ind.

– Det er svært at finde en lejelejlighed, der er stor nok til en familie andre steder end i Rønne og i Nexø. Selv her kan det også være svært at finde noget, så man må tage det, der er. Samtidig var Rønne også praktisk for os, fordi jeg arbejdede her, og min ældste datter går på campus, siger Anni Due.

Hun påpeger, at børn kan gå på en anden skole end deres distriktskole af flere årsager og stadig have brug for at få betalt buskortet.

– For os handler det om ikke at rykke pigerne, fordi de er trygge, der hvor de er. For andre kan det jo handle om, at man rykker uden for distriktet på grund af mobning eller vold. Der kan være mange forskellige grunde til, at børn ikke har valgt skolen i distriktet, men derfor kan de jo stadig have brug for hjælp til buskortet, siger Anni Due.

Håber på hjælp

Hun håber, at flere forældre nu vil råbe op, hvis de har samme udfordring.

Og så håber hun, at kommunen opretter en mulighed for, at forældre, der ikke selv har råd til skolebus, kan søge om støtte til det.

Det har ikke været muligt for Bornholms Tidende at komme igennem til Thomas Thors inden deadline, men til TV2 Bornholm sagde Thomas Thors (S) onsdag, at forældre har mulighed for at søge om støtte til buskort. Det bliver dog under en anden ordning end den, der har været indtil nu.