Lokalblad fylder 20 år

NYHED | 1. JUN 2023 • 05:30
NYHED
1. JUN 2023 • 05:30

Det er 20 år siden, den første udgave af Svanekebladet udkom. På jubilæumsdagen kommer bladet nu fysisk sammen med Bornholms Tidende til alle abonnenter.

Siden 2003 har beboere i Svaneke og omegn kunnet orientere sig i Svanekebladet for at holde sig opdaterede på, hvad der sker i lokalområdet i foreningsøjemed.

Frem til da kunne foreninger og klubber reklamere ad flere forskellige kanaler, blandt andet Klubbladet og Svaneke Avis, der startede i 1999.

Men da Klubbladet lukkede, og Svaneke Avis var kørt træt, opstod der en idé: Hvad med at samle de to i en ny udgivelse og køre den ind under Fællesrådet for Foreninger som et foreningsblad?

Stort set alle annoncørerne fulgte med, og det blev starten på Svanekebladet, der nu i 20 år har leveret indhold til lokalområdet.

– I 2003 udkom det første Svanekeblad, som var i et rigtigt blad- og tabloidformat. Der var åbenbart så meget stof, at det kunne fylde en hel avis, fortæller grafiker på Svanekebladet Jane Hamilton, der sammen med Mie Hjort fra Svaneke Gaarden og redaktør Orla Søborg-Madsen udgør redaktionen.

Svanekebladet hører under Fællesrådet for Foreninger, som er en paraplyprganisation for alle foreninger i Svaneke, Listed, Aarsdale og Ibsker. Gratisavisen er fortsat hovedsageligt sponsoreret af annoncører, og selve indholdet bliver leveret af foreningerne selv, mens redaktionen står for opsætning og tryk.

– For at kunne klare os har vi i den sidste tid sagt: Det her er et foreningsblad, og det er foreninger, der skal skrive det. Vi laver ikke journalistiske historier og finder kilder og laver opsøgende arbejde. Det hviler utroligt meget på, at folk kommer med ting, og vi laver utroligt lidt for, at det bliver fyldt ud, fortæller Jane Hamilton og nævner den faste feature 'Forening i Fokus' som et eksempel på et format, foreninger selv skriver.

Udkommer med Tidende

Der går mellem otte og ti uger mellem hver udgivelse af Svanekebladet, og der bliver trykt 6.000 eksemplarer, der leveres i folks postkasser.

Men i trængte tider og med en presset økonomi har bladet gået med overvejelser om at overgå til udelukkende at udkomme digitalt for at spare distributionsomkostningerne. Men det kan nu undgås ved et nyt samarbejde mellem Svanekebladet og Bornholms Tidende.

– Vi har tilbudt, at de kvit og frit kan komme med ud i Bornholms Tidende som tillæg og på den måde blive ved med at udkomme på print, selvom printdistribution er blevet dyrere. Det gør vi, fordi vi efter evne gerne vil støtte alt, der skaber sammenhold og fælles viden og fællesskab på Bornholm, fortæller ansvarshavende chefredaktør på Bornholms Tidende Kristoffer Gravgaard og tilføjer, at det med avisens eksisterende trykaftale og distributionsudgift kan gøres fordelagtigt.

– På Tidende er vi meget glade for at kunne hjælpe læserne af Svanekebladet i Svaneke og Nexø - og nu også resten af Bornholm - med at kunne følge med i, hvad der sker i Svaneke og Nexø og derigennem have fælles viden og blive ved med at have sammenhold.

Chefredaktøren tilføjer, at han håber, Tidende er i stand til at hjælpe andre lignende lokale blade, hvis de får behov for det.

Svanekebladet vil fremadrettet udkomme som tillæg i Bornholms Tidende til abonnenter og i løssalg, første gang i dag, torsdag. Bladet kan fortsat findes digitalt online, ligesom der vil ligge enkelte gratis eksemplarer omkring i Svaneke.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.