Leder: Konrads hytte

Leder: Konrads hytte
Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 2. JUN 2021 • 18:14
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
2. JUN 2021 • 18:14

LEDER

Som de fleste andre steder har Bornholm sine udfordringer: Der mangler arbejdskraft i både erhvervsliv, sundhedsvæsen og snart sagt de fleste sektorer. Visionen om at løse det problem med at tiltrække 2.000 tilflyttere går det besynderligt trægt med at få omsat. For mange unge tager stoffer, nogle dør af det. Der er nok at tage fat på.

I det lys kan sagen om Olaf Larsens fiskerhytte på stranden ved Gedebak Odde pr. Vester Sømarken godt tage sig ud som en af de mindre. Men derfor er der alligevel noget sært dragende over den historie, som vi kunne rulle ud i avisen i går.

40 meter fra bølgen blå har Kennet Larsen og hans far Olaf opført en ny fiskerhytte. Eller ny og ny, for hytten er nøjagtigt magen til den, som far og søn i forvejen rådede over. Den nye hytte er også opført på nøjagtigt samme sted, hvor familiens gamle fiskerhytte har stået siden midten af forrige århundrede, i sin tid bygget af en hedengangen slægtning, der hed Konrad.

Den gamle hytte har familien vundet hævd på. Den del af sagen er der ikke nogen tvivl om. Far og søn råder endda over et papir fra lige før lukketid i den gamle Aakirkeby Kommune. Her fik familien at vide, at hytten skal stå, hvor den står, hvad den nye hytte så altså også gør.

Kennet Larsen og hans far er heller ikke spor i tvivl om, hvad de må og ikke må i deres hytte. De må fiske fra den, og de må opbevare fiskeredskaber. For det var til de formål, at de i alt fem fiskerhytter på Gedebak Odde i sin tid blev bygget. De må derimod ikke sove i den, hvad de da heller ikke har nogen planer om.

 

40 meter fra bølgen blå har Kennet Larsen og hans far Olaf opført en ny fiskerhytte.

 

På en vis måde burde det her vel knapt nok være en sag. Når det nu alligevel bliver det, skyldes det, at Gedebak Odde er naturbeskyttet område, og at den nye/gamle fiskerhytte tillige ligger indenfor strandbeskyttelseslinjen. Alle forbud mod at bygge den slags steder har hidtil været sat ud af kraft for fiskerhytterne, fordi hytterne er fra en tid, hvor alting ikke var så reguleret.

Så nu bliver sagen den, om Olaf og Kennet Larsens fiskerhytte er at betragte som et nybyggeri? Det kan der tales både for og imod. Det er  ikke ligefrem nogen nem sag, som landskabsforvalter Morten Bach Jørgensen fra kommunen her har fået ind.

På den ene side er der nogle regler. Der er også nogle statslige myndigheder, der har for vane at fortolke regler stramt, og som ikke går op i lokale traditioner som nu den om hytterne på Gedebak Odde. På den anden side er der et hensyn til ret og rimelighed, almindelig sund fornuft, tings proportioner og måske ikke mindst, at vi skal være her alle sammen og gerne undgå at besvære hinanden mest muligt. Det er betryggende at se, at kommunens landskabsforvalter også er opmærksom på det sidste.

Knapt så betryggende er de historier, som Kennet Larsen også kan fortælle: Masser af mennesker, ligefrem, vil gerne købe familiens fiskerhytte, sikkert for at gøre den til kolonihavehus og bygge ud og gøre ved. Man kan håbe, at det mestendels er folk ovrefra af samme slags som dem, der ind imellem ses i Svaneke og Gudhjem, forhørende sig om muligheden for under hånden at købe et helårshus uden at ville bo der hele året.

Al den slags er u-bornholmsk. Familien Larsens fiskerhytte er derimod alt andet. Den er et stykke kulturarv, et minde fra en svunden tid. Måtte det række til, at den kan blive liggende.