Leder: Bornholm svigtede et barn – er der flere?

Leder: Bornholm svigtede et barn – er der flere?
| ABONNENT | 22. FEB 2021 • 07:38
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
22. FEB 2021 • 07:38

LEDER

Det er en meget alvorlig dom, Bornholms Regionskommune fik imod sig fredag den 19. februar i Østre Landsret. Kommunen blev dømt for at have forsømt sin pligt til at sikre et barn mod umenneskelig behandling.

Fredagens sag var anlagt af en kvinde, der flyttede fra København til Bornholm med sin mor og tre søskende i foråret 2005, hvor kvinden var 12 år.

Landsretten fastslår, at pigen på Bornholm har ”levet under forhold, som udgjorde umenneskelig og nedværdigende behandling.”

Det store spørgsmål er, om vi står med et større problem med børn og unge, der vokser op i mistrivsel, uden kommunen griber ind i nødvendigt omfang.

Det er ingen hemmelighed, at advarselslamperne lyser over Bornholm.

 

Det står dermed klart,
at der over et længere tidsrum
har manglet kontinuitet i
arbejdet med udsatte og svigtede
børn og unge på Bornholm.

 

Tilbage i januar 2020 kunne vi fortælle, at kommunens folk segner under en stak af børnesager. Vi beskrev, at flere børn og unge end nogensinde før i 2019 blev meldt i faktisk eller mulig mistrivsel på Bornholm.

Kilden til disse alvorlige oplysninger er kommunens Center for Børn og Familie i notatet “Udfordringer i Myndighed og tilsyn, Center for Børn og Familie”.

Det lyder således i en sammenfatning i notatet:

“Den høje personalegennemstrømning og sygefraværet indebærer sagsbehandlerskift, hvilket går ud over kvaliteten i sagsarbejdet og samarbejdsrelationen med borgerne, idet kontinuitet er en vigtig faktor for overblik i sagerne”.

Og med de ord kan der trækkes en direkte linje til fredagens dom, der handler om perioden 2005 til 2009, hvor pigen var fra 12 til 16 år.

I landsrettens beskrivelse står således, at ”sagsbehandlingen manglede fokus og opfølgning, og at de tiltag, som kommunen foretog, var for få og utilstrækkelige.”

Det står dermed klart, at der i flere perioder har manglet kontinuitet i arbejdet med udsatte og svigtede børn og unge på Bornholm.

Det er første gang en kommune dømmes for ikke at have sikret et barn mod umenneskelig eller nedværdigende behandling, uden der er tale om vold eller seksuelt misbrug.

Men organisationen Børns Vilkår vurderer, at dommen vil gøre det nemmere at få afgjort tilsvarende sager, organisationen har ved domstolene. Børns Vilkår ønsker ikke at oplyse, om nogle af disse sager har relation til Bornholm.

Borgmester Thomas Thors (S) har efter dommen udtalt, at han ikke har kendskab til andre sager på Bornholm.

– Det er mit indtryk, at man tager alle de her sager med stor alvor, siger borgmesteren til Bornholms Tidende.

Borgmesteren var også borgmester frem til december 2005, det år familien om foråret flyttede til Bornholm. Han bør læse kvindens beskrivelse i dagbladet Politiken nøje.

Hun beskriver, at hendes to ældre søskende aldrig fik nogen hjælp. ”Begge har det i dag for dårligt til at kunne rejse en erstatningssag,” konkluderer avisen.

Måske kommunen selvkritisk skulle granske dette mulige svigt?