Landmand: Jeg er på udkig efter en person, der er klar til at lægge hånden på kogepladen med økologien

Landmand: Jeg er på udkig efter en person, der er klar til at lægge hånden på kogepladen med økologien
Den 50-årige kartoffel- og svineavler fra Vellensbygård er klar til nye eventyr. Her er Torben Sonne i sit øko-autoriserede pakkeri. Foto: Anette Vestergaard
| ABONNENT | 16. NOV 2020 • 07:50
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
16. NOV 2020 • 07:50
LANDBRUG

Hvis man går og drømmer om at producere økologiske fødevarer, som forbrugerne vil betale for, men mangler rammerne, så er der i øjeblikket en sjælden dør, der står på klem.

Torben Sonne på Vellensbygård søger nemlig en forretningspartner pr. 1. februar 2021, der er udviklingsorienteret og som vil elske at få Arnagers sandede muld mellem fingrene.

Torben Sonnes primære indtægtskilder kommer fra salg af 25.000 slagtesvin til Danish Crown og 200 tons kartofler. De 430 hektar avlsjord forsyner besætningen med foder. Derudover interesserer Torben Sonne sig for produktudvikling og økologi.

– Det er sjovt at have den kontakt udadtil, at tænke salgsleddet med og komme helt ud til forbrugerne, siger han.

Torben Sonne har allerede gjort sig de første erfaringer med økologi gennem fem års samarbejde med den økologiske planteavler Ole Colberg Jensen i Olsker.

– Det var ikke noget, vi tjente penge på. Vi har stadig meget at lære. Produktet kan blive bedre, siger Torben Sonne.

Afsætningsmulighederne er imidlertid ikke udtømte. Markedet for økologiske grøntsager er i vækst. Derfor er han klar til at give økologien et skud mere og han tror på, at det kan lykkes på Bornholm.

– Men det kræver at man udvikler det rigtige produkt. Man skal ikke sælge stikkelsbær, hvis folk vil have jordbær, siger Torben Sonne, der allerede har samhandelsaftaler med Coop, Netto, Dagrofa og BC-Catering.

Faciliteterne på Vellensbygård omfatter et mindre pakkeri med økologisk autorisation til kartofler, samt kølerum og gårdbutik.

En del henvendelser

I stillingsopslaget, som har været ude i et par uger nu, lægger Torben Sonne i første omgang op til at den nye forretningspartner skal have ansvar for planlægning, styring og produktion på 20 hektar økologisk jord "med vandingsmulighed på en sandmuldet jord, samt 10 hektar konventionel grøntsagsjord, som i øjeblikket primært dyrkes med kartofler".

Han har allerede fået en del henvendelser fra mennesker med vidt forskellig baggrund. En førsteårselev fra Jylland, en engelsktalende person med universitetsbaggrund og et fodermesterpar.

 
Om det skal være en
medejer eller en deltidsansat
på timeløn, det vil vise sig

 

– Jeg vil lige lade den stå åben et par uger mere, men der er et par stykker, der ser interessante ud, siger han.

Torben Sonne lægger ikke skjul på, at han leder efter den helt rette kombination af kemi og ambitioner.

– Jeg er på udkig efter en person, der er klar til at lægge hånden på kogepladen med økologien. En person som har ressourcer, som er kompetent og som vil være med til at bygge et økologisk brand op. Om det skal være en medejer eller en deltidsansat på timeløn, det vil vise sig. Jeg er åben, siger den 50-årige landmand.

En sjælden mulighed

Hos Bornholms Landbrug og Fødevarer er der stor begejstring for Torben Sonnes initiativ.

– Det er meget sjældent man ser den slags i Danmark. Torben Sonne er udviklingsorienteret og villig til at satse, siger Klaus H. Petersen, virksomhedsrådgiver i Bornholms Landbrug og Fødevarer.

Han har været med i forarbejdet og har blandt andet rådet Torben Sonne til også at stille sig åben i forhold til et eventuelt generationsskifte i opslaget.

– Jeg var lidt tvivl om, om jeg skulle have det med, indrømmer Torben Sonne.

– Men hvis det er den rigtige, så er det absolut en mulighed om 10-15 år, siger han.

I første omgang handler det om at finde en forretningspartner, der vil være med til at udvikle fødevareprodukter til den rigtige pris og i den rigtige kvalitet.