Konsulenter skal granske RVV-projekt til 32 millioner

Konsulenter skal granske RVV-projekt til 32 millioner
Rønne Vand og Varmes reservelast-værk ligger på Ved Lunden, hvor varmeselskabet nu ønsker at investere i et nyt 5 MW-værk, der bruger elektriske varmepumper som energikilde med spildvarme fra Borholms Hospital som supplement. Arkivfoto: Berit Hvassum
ENERGI | ABONNENT | 18. JAN 2022 • 16:57
Jakob Nørmark
Journalist
ENERGI | ABONNENT
18. JAN 2022 • 16:57

Kommunen sætter eksterne konsulenter til at undersøge projektforslag fra Rønne Vand og Varme, der vil bygge et grønnere reserve-værk på varmepumper til en anslået pris på 32 millioner kroner.

Rønne Vand og Varme har ansøgt kommunen om tilladelse til at opføre et nyt varmeværk, der kører på elektriske luft-til-vand-varmepumper og udnytter spildvarme fra hospitalet. Der er tale om et reservelast-værk, der skal erstatte RVV's nuværende olieværk, og flere af de nye politiske udvalg bliver disse dage orienteret om projektet.

Kommunen råder ikke over medarbejdere med spidskompentence på området, og derfor er Natur og Miljø i gang med at indhente tilbud "på ekstern rådgivning til de tekniske, juridiske og samfundsøkonomiske aspekter ved ansøgningen," oplyser forvaltningen.

"Natur og Miljø er i dialog med RVV om projektforslaget – blandt andet afklaring af en række forudsætninger for projektforslaget, da sagen ikke anses for fuldt oplyst. Dialogen fortsættes i de kommende måneder", noterer kommunens administration.

RVV's direktør, Erik Steen Andersen, forklarer, at regionskommunen ikke er overbevist om, at beregningerne i ansøgningen fra RVV er retvisende.

– Det spørgsmål, man stiller hele tiden, er, hvor mange timer værket kommer til at køre, fordi det får betydning for den samfundsøkonomiske vurdering, siger Erik Steen Andersen til Tidende.

Spildvarme

Den samlede pris for varmeværket inklusive en ny rørledning til spildvarme fra hospitalet anslås til 32,8 millioner kroner. Spildvarmen fra hospitalets køleanlæg havner i dag i Zahrtmannssøen.

– Man skal se det som en investering i fremtiden, fordi vi kan undgå at bruge olie og starte med at udnytte spildvarmen på Bornholm, bemærker Erik Steen Andersen om projektet.

Projektet er samfundsøkonomisk rentabelt, når RVV bruger oliefyring som reference i sammenligningerne og en årlig produktion med varmepumper på 11.000 MWh foruden en halvt så stor produktion fra spildvarmen som forudsætninger.

"Beregningerne viser, at projektforslaget har en positiv selskabsøkonomisk nuværdi på cirka 124 mio. kr. beregnet over den 20-årige periode ved de 11.000 producerede MWh. Den positive nuværdi betyder, at projektforslaget er økonomisk meget robust", skriver RVV i det indsendte materiale.

Erik Steen Andersen gør opmærksom på, at ønsket om et nyt reservelast-varmeværk skal ses i sammenhæng med det nye affaldssystem, der indebærer, at forbrændingsanlægget, som leverer varme til fjernvarmenettet i Rønne, skal udfases.

"RVV har et ønske om at være forberedt på den kommende situation, hvor Bofa ophører med at levere varme, denne dato er tilsyneladende nu rykket frem til 2026", skriver RVV i ansøgningen.

Hvis regionskommunen som myndighed kan godkende projektet, skal kommunalbestyrelsen afgøre, om det skal sendes i ekstern høring, inden projektet eventuelt kan godkendes endeligt. Den forestående myndighedsbehandling ventes at vare tre-fem måneder, alt efter hvornår sagen er fuldt oplyst, skriver forvaltningen.

Tidsplanen i RVV's ansøgning, hvor der var afsat få uger til afklaring af uddybende spørgsmål, kan dermed ikke overholdes. I projektforslaget opererer RVV med byggestart allerede i marts og en afslutning af projektet i janaur 2023.