Konservative og DF åbner for at lade affaldsudbud gå om

Konservative og DF åbner for at lade affaldsudbud gå om
Bornholms Tidende kunne onsdag fortælle, at bornholmske Fuagto tilbød kommunen en løsning, der kun ville give de bornholmske affaldskunder to skraldespande og også ville omfatte et automatisk sorteringsanlæg, som Fugato ville opføre i Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 14. JAN 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
14. JAN 2022 • 15:30

Hvad er den sandsynlige pris for at sende indsamlingen af det bornholmske affald i udbud igen, vil Konservative vide. Dansk Folkeparti vil lade det nye udvalg for natur, miljø og plan diskutere, om Bornholm skal tage et nyt udbud.


Kan det lade sig gøre for regionskommunen at opsige den kontrakt, som Bofa har indgået med transportfirmaet HCS om at samle det bornholmske affald ind? Og hvad vil det i så fald koste kommunen at opsige kontrakten?

De spørgsmål har resten af den konservative gruppe bedt borgmester Jacob Trøst (K) om at stille til kommunens administration. Samtidig fortæller René Danielsson (DF), at Dansk Folkeparti "ikke vil afvise noget som helst" i forhold til, om kommunen skal holde fast i kontrakten eller opsige den.

Begge dele sker, efter at Bornholms Tidende onsdag kunne fortælle, at bornholmske Fuagto tilbød kommunen en løsning, der kun ville give de bornholmske affaldskunder to skraldespande og også ville omfatte et automatisk sorteringsanlæg, som Fugato ville opføre i Rønne. Fugato vandt udbuddets kvalitetsdel, men mistede i sidste ende kontrakten med et bud, der lå 60 millioner kroner over HCS' bud over alle kontraktperiodens 10 år.

– Spørgsmålet er, om man kan starte processen forfra. Jeg har spurgt, om vi retmæssigt kan opsige kontrakten. Indtil nu har jeg spurgt om det internt i den konservative gruppe, fortæller gruppeformand Iben Busch (K).

– Jeg har bedt Jacob om at stille administrationen nogle spørgsmål. Kan vi opsige kontrakten? Kan HCS opsige den? Hvad har vi af muligheder, og hvad vil de muligheder i givet fald have af konsekvenser? siger hun.

For Dansk Folkeparti består det interessante i at eventuelt at opsige kontrakten med HCS i, at prisen for at få samle affaldet ind så kan ende med at blive billigere, hvis de nye udbudskrav bliver mindre ambitiøse i forhold til miljøet.

– Jeg vil ikke afvise noget som helst. Men vi mener, at affaldet skal samles ind så bílligt og bekvemt for folk som muligt. Jeg vil gerne drøfte i udvalget, om man skal lade udbuddet gå om for at få den billigste løsning, siger René Danielsson.

– Hvis vi skal lave et nyt udbud, synes vi, at vi skal sætte det grønne ambitionsniveau ned og ikke gå efter, at vi vil være den kommune, der er længst fremme her, siger han.

Pris og komfort kolliderer

Ved at give kontrakten om at samle det bornholmske affald til HCS fik Bofa netop den billigste løsning blandt de fire bud, der kom ind. Det tillægger René Danielsson dog mindre betydning i forhold til, om man skal lade udbuddet gå om.

– Vi har fået den billigste løsning ud fra, at man ville have den bedste løsning. Men hvis man nu sænker ambitionsniveauet, kan det jo godt være, at vi kan få en løsning, der er billigere, siger han.

Bofa anslår, at det meget vel kunne indbringe kommunen et erstatningskrav på i hvert fald 30 millioner kroner at ophæve kontrakten med HCS. Vil det være den pris værd?

– Det ved jeg ikke, for vi ved jo ikke, hvad den nye pris ville være, hvis man lavede et nyt udbud. I sidste ende er der kun en part til at betale, og det er den enkelte kunde, siger René Danielsson.

Hvor Dansk Folkeparti var en del af den tidligere kommunalbestyrelse, hvor et flertal formelt afgjorde, at HCS skulle have kontrakten, mens DF for sin del stemte imod og ville give opgaven til Fugato, stod Konservative udenfor kommunalbestyrelsen, da sagen blev afgjort.

Derfor kan det nye borgmesterparti endnu ikke afgøre, hvordan det stiller sig i forhold til eventuelt at udbyde opgaven igen, fortæller Iben Busch.

– Vi er først ved at finde ud af, hvordan vi skal stille os til den her sag, og vi mangler stadig nogle informationer, fordi vi har jo ikke været en del af den her sag før nu. Derfor er der en del ting at læse op på for os, siger hun.

– Det er vi nødt til at få det fulde overblik over, før vi kan sige, hvad vi mener, at der skal ske. Det er en stor og kompleks sag og en stor kontrakt, der strækker sig over mange år, og jeg synes ikke, at vi skal have en holdning, før vi ved de her ting.

At forbrugerne både ønsker en lavere regning og en bekvem måde at komme af med affaldet på gør ikke sagen lettere for Konservative.

– Der er to ting, der interesserer borgerne: Antallet af affaldsspande og prisen. Sagen her bliver svær, fordi de to er modstridende. For det vil jo koste mere, hvis vi skal have færre spande, siger Iben Busch.

– Sagen her skal landes på en god og tilfredsstillende måde. Det er vi ved at finde ud af, hvordan vi kan gøre.