Politikere om affaldssortering: Det kan få os til at tvivle på HCS

Politikere om affaldssortering: Det kan få os til at tvivle på HCS
Morten Riis, René Danielsson og Søren Schow er ikke enige i alting. Nogle mener, at prisen vejer for højt, nogle er enige om, at udbuddet skal drøftes igen. Foto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 13. JAN 2022 • 16:00
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
13. JAN 2022 • 16:00

Fugato tabte udbuddet mod HCS, der vandt på en lavere pris. Ellers var Fugato den bedste løsning på alle andre parametre. Men vægtningen af prisen var ligeså høj som vægtningen i kvalitet. Det er ikke alle politikere, der er enige i, at udbuddet burde være skruet sammen på den måde.

 

Et automatisk sorteringsanlæg blev i sidste uge efterlyst af Socialdemokratiets nye gruppeformand i kommunalbestyrelsen, Jonna Nielsen, hvilket hun gik til borgmesteren, Jacob Trøst, med. Faktisk kunne Bornholm være på vej til at få placeret et sorteringsanlæg på øen. Det var nemlig en del af Fugatos løsning, da de tabte udbuddet om affaldssorteringen og afhentning på Bornholm de næste 10 år. Selvom Bofa vurderede Fugatos tilbud som det klart bedste affaldsteknisk, vandt HCS udbuddet ved at tilbyde den laveste pris.

Fugatos løsning indebar, at der i indkørslen kun skulle stå to affaldsspande i stedet for de fire, som mange nu fortæller, at de ikke har plads til. Det har fået flere til at overveje, heriblandt Fugatos egen direktør, hvorfor Fugato nu ikke vandt det udbud. Især nu hvor også politikere efterspørger en løsning, som politikerne afviste på anbefaling af Bofa, der med udgangspunkt i de valgte udbudskriterier vurderede tilbuddene fra Fugato, HCS og to bydere mere.

– Det at HCS' løsning var så billig, gav dem en stor fordel. Og kvaliteten i deres løsning blev så lige præcis vurderet til at være god nok til, at de kunne vinde udbuddet, sagde direktør ved Fugato, Kristoffer Nothlev til Tidende i går.

Burde vægtningen af prisen virkelig være så høj? Skal udbuddet gå om? Og set i bakspejlet - hvad synes politikerne selv om udbuddet og vinderne? Det er nogle af de ting, som Bornholms Tidende har spurgt tre kommunalbestyrelsesmedlemmer om.


'Det kan få os politikere til at tvivle på om HCS kan løfte opgaven'

Søren Schow, Venstre. Foto: Berit Hvassum


Hvad synes du om den proces, der har ført til det, at HCS nu formentlig skal overtage affaldshåndteringen fra Fugato?

– Det ved jeg ikke. Vi har ikke så mange fortilfælde, hvor vi kan sige om processen har været god på det her.

– Jeg vil ikke sige, hvordan jeg forholdt mig i processen. Det var et lukket punkt på dagsordenen, og det skal vi respektere. De anbefalinger som Bofa kom med, er lavet ud fra parametre, der er lavet i fællesskab. Hvis HCS er det tilbud, Bofa vurderer er bedst, så mener jeg ikke, at vi kan gå ud og sige noget andet. Vi følger, hvad der står i udbudsmaterialet.

Resultatet er, at bornholmerne skal have fire skraldespande stående, men kunne være sluppet med to, er det tilfredsstillende?

– Jamen det er jo så den måde, det er løst på. Du kan ikke lave et udbud, og så sætte nogle krav op til hvordan det skal være efterfølgende. Vi vurderer udbud efter mange regler. Vi har nok i princippet mulighed for at vælge anderledes, end det Bofa anbefaler, men hvis man ikke vælger ud fra de kriterier, vi selv sætter op, så vil dem der har vundet udbuddet føle sig unfair behandlet, og de kan rejse sag, hvilket også er dyrt.

Mener du set i bakspejlet, at det var forkert at vægte pris og kvalitet lige højt?

– Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes sådan set, at prisen skal vægte højt. Vi er simpelthen nød til at se på, hvordan vi kan løse opgaverne billigst muligt. Mange af de ting vi gør, de bliver dyrere, fordi vi ligger som ene kommune i Østersøen.

Vil I overveje at betale jer ud af problemet og sløjfe kontrakten?

– Det ved jeg faktisk ikke. Det, der undrer mig, er ikke ikke, at HCS vinder udbuddet. Det er, at der er et udbud, hvor en part vinder, og de skal tage over 1. januar, men det kan de ikke. Og så lader de det eksisterende firma kører næsten et år mere, som er Fugato.

– Det kan få os politikere til at tvivle på om HCS kan løfte opgaven. Borgerne betaler allerede prisen for noget, som de ikke får.

Det kan godt gøre dig i tvivl, om HCS kan løfte opgaven?

– Ja, det er klart. Den her tvivl ville jeg dele med borgmesteren, for at høre om vi kan gøre noget. Det har Socialdemokratiet nu gjort, så jeg er spændt på at høre, hvad det bliver til.

– Vi synes det er lidt bekymrende, for det første at vi betaler for noget vi ikke får, og dem der har vundet ikke kan yde, det de skal. Ovenikøbet får de det selskab, som vi har fravalgt, til at løfte deres opgave.

Set i bakspejlet, skulle man have betalt den ekstra pris for Fugatos løsning?

– Hvis jeg i bakspejlets klare lys skulle gøre noget, så burde vi sige; 'klap lige hesten'. Vi burde sætte os ned og følge nogle intentioner, gøre det så det kan hænge sammen, og gøre noget til en pris, der er fair. Det er gået for hurtigt. Vi skal passe på med at gøre ting for dyrt på Bornholm. Vi er et område med mange pensionister, og vi er et lavtlønnet områder. Det udhuler de økonomiske råderum.

 


'Det skal ikke være nogen hemmelig, at jeg havde gerne set Fugato vandt'

René Danielsson, Dansk Folkeparti. Foto: Berit Hvassum


Hvad synes du om den proces, der har ført til det, at HCS nu formentlig skal overtage affaldshåndteringen fra Fugato?

– Det skal ikke være nogen hemmelig, at jeg havde gerne set Fugato vandt. Det er ud fra en betragtning af, at samarbejdet har været godt i mange år. Da jeg kiggede på kriterierne i udbuddet, synes det for mig, at Fugatos tilbud flugtede bedre med det kommunalbestyrelsen har af mål. Jeg kunne se, at HCS' tilbud havde svært ved at leve op til de ambitioner, kommunalbestyrelsen havde.

– Dertil vil jeg sige, at jeg er mere end ualmindelig ked af det, at vi kommer sådan her fra start med den nye aftale.

Resultatet er, at bornholmerne skal have fire skraldespande stående, men kunne være sluppet med to, er det tilfredsstillende?

– Det synes jeg ikke. Vores tilgang har været, at det skulle være nemt og bekvemt, og genanvendelsesgraden skulle være så høj som muligt. Det virker det ikke til at være.

Mener du set i bakspejlet, at det var forkert at vægte pris og kvalitet lige højt?

– Ja det synes jeg. Jeg har oplevet nogle sager i min tid, hvor det kriterie, der hedder pris alene har været afgørende, hvilket har ført konsekvenser med sig i forhold til kvalitet. Det er ikke hensigtsmæssigt.

– Hvis du gerne vil have en løsning med en specifik opgave, så er du også nødt strække dig lidt.

Vil I overveje at betale jer ud af problemet og sløjfe kontrakten?

– Det tør jeg ikke sige på nuværende tidspunkt. Jeg indrømmer blankt, at jeg er ikke 100 meter mester i praksis på det her område med udbud og kontrakter. Måske skal vi også sænke ambitionsniveauet så pris og kvalitet hang sammen, men det er en længere snak.

– Jeg synes klart, det er en diskussion, som udvalget(red. Natur- og Miljøudvalget) skal have, når vi er faldet på plads. Jeg kan læse mig til, at Socialdemokraterne gerne vil have det til en debat. Jeg har ikke noget problem med, at Fugato vil vinde, men det ville også få prisen til at stige endnu mere. Jeg så gerne, at det blev billigere, og at vi sænkede ambitionsniveauet.

– Jeg synes prisen er steget meget, og det er uanset om HCS kunne levere fra dag et eller ej. Jeg kommer nok til at drøfte det her med min udvalgsformand i en overskuelig fremtid.

 


'Det hjælper ikke at få det billigere, hvis ikke du får løst opgaven'

Morten Riis, Enhedslisten. Foto: Berit Hvassum


Hvad synes du om den proces, der har ført til det, at HCS nu formentlig skal overtage affaldshåndteringen fra Fugato?

– Det er noget, der er foregået i udvalget (red. Natur- og Miljøudvalget). Det er dem, der har haft en kvalificeret snak om det. På den måde kan jeg undre mig over, at nogle kommer efter udbuddet og siger, at det skal være på en anden måde. Det er lige en postgang for sent, kan man sige.

Resultatet er, at bornholmerne skal have fire skraldespande stående, men kunne være sluppet med to, er det tilfredsstillende?

– Man får det, man beder om, kan man sige, og hvis man ville have haft det på en anden måde, så skulle man have været mere vaks ved havelågen.

Hvem skulle have været vaks ved havelågen?

– Det er i sidste ende politisk, at man skulle have været mere vaks ved havelågen, da man godkender vilkårene for udbud. Når man bare lader ting passerer igennem, men egentligt vil noget andet, skulle man have været opmærksom. Hvis man har stærke holdninger, så er man nødt til at løfte dem, når man har chancen. Det er ærgerligt, men nogle gange opdager man det først efterfølgende.

Mener du set i bakspejlet, at det var forkert at vægte pris og kvalitet lige højt?

– Altså det kommer an på, hvor mange penge man har, men grundlæggende skal man kigge på det fra udbud til udbud. Men i det her tilfælde, hvor det skal løses mere miljøvenligt end tidligere, synes jeg, at miljøet må vægte højere end pris.

– Det er ikke uvæsentligt, hvordan man strikker udbuddene sammen, når man så sidder og skal vælge dem, der byder ind på udbuddet. Vi vil i mange sammenhænge vægte miljø højere end pris, men selvfølgelig kommer det også på, hvor mange penge man har.

Vil I overveje at betale jer ud af problemet og sløjfe kontrakten?

– Det koster altid at lave kontrakter om. Der er problemer med udbudsstrukturen, og dem kan man for eksempel løse, hvis kommunen løser opgaven selv. Hvis man ikke mener, at dem, der vandt udbuddet, ikke kan løfte opgaven, så skal man overveje, om der skal være et udbud i det hele taget. Det er fjollet, at lade prisen være den afgørende faktor. Men opgavevaretagelsen er det vigtigste. Det hjælper ikke at få det billigere, hvis ikke du får løst opgaven.

– Det, at det skal sættes i udbud, er politisk besluttet. Det kan sagtens være en kommunal opgave at hente skrald. Afhentning af skrald burde ikke nødvendigvis være et privat anliggende. Det kan det offentlige godt ordne.