Kan miste sin status som borg

Kan miste sin status som borg
Tidligere chefarkæolog Finn Ole Nielsen er i gang med at undersøge Storeborg. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 12. MAR 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. MAR 2024 • 05:30

Kommunen har foretaget rydning af Storeborg ved Spellinge Mose, og snart rykker arkæologerne ind. Når alle hemmeligheder er kommet frem i lyset, kan det få store konsekvenser for borgens identitet.

– Naturen larmer, siger Finn Ole Nielsen, da et par gæs flyver skræppende forbi.

Fra klippeknuden Storeborg er der en flot udsigt over Spellinge Mose i Rø og det fugleliv, som udfolder sig i og omkring mosen.

Storeborg er et fredet fortidsminde. Men det er også et lidt ukendt sted for mange, selvom den tidligere jernbanestrækning, der i dag er cykelsti, løber lige nedenfor og fører cyklister og vandrere igennem sprækkedalen Kleven.

Det kan dog nok hjælpe på udbredelsen af kendskabet til stedet, at Højlyngsstien er ført op over Storeborg og giver vandrerne en fantastisk mulighed for at slå sig ned med madpakken og nyde udsigten over mosen.

Finn Ole Nielsen, arkæologen fra Bornholms Museum, er fra Klemensker, og han har kendt stedet fra barnsben.

Han har denne dag taget turen op ad bakke ad den mudrede sti fra cykelstien for at besigtige Storeborg, hvor skovfoged Ole Holm Pedersens naturgruppe fra kommunen har været i gang med at rydde bevoksningen på området.


Storeborg byder på en flot udsigt over Spellinge Mose, hvor der udfolder sig et rigt fugleliv. Foto: Holger Larsen 


Er det en borg?

Nogle større gamle træer har fået lov til at blive stående. Men ellers er rydningen slut. Der er stadigvæk lidt røg fra det sidste bål, hvor vegetationen er blevet brændt af.

Nu hvor buske og småtræer er fjernet, kan man med Finn Ole Nielsens kyndige assistance godt få et indtryk af de volde, som er bygget på og omkring den naturlige klippeknold. Han vurderer, det er længe siden, at der senest er foretaget en rydning.

Formålet med "barberingen" er at få afsløret borgens hemmeligheder. Stedet er i dag fredet som en borg uden datering, men dens status som tilflugtsborg fra jernalderen kan der blive ændret på.

– Det bliver spændende at finde ud af, om det i det hele taget er en borg. For det kan også være en form for rituelt anlæg. Stedet ligger fint i forhold til, at man kan have foretaget ofringer for at stå sig godt med guderne, lyder det fra Finn Ole Nielsen.

Projekt Fortis

Det bliver en opgave i forbindelse med forskningsprojektet Fortis at afsløre Storeborgs hemmeligheder.

Udgangspunktet for det treårige projekt, som netop er startet, er at skaffe mere viden om Bornholms jernalderborge. Der er der seks af – Gamleborg og Lilleborg i Almindingen, Gamleborg i Paradisbakkerne, Rispebjerg, Borgehoved (i Rø Plantage) og Storeborg.

Det sker via forskellige typer undersøgelser; både af selve borgene og andre steder på øen.

Man håber på den måde at kunne frembringe ny viden om Bornholm i det første årtusinde.

Arkæolog Anders Pihl fra Bornholms Museum er ansat som ph.d.-studerende på projektet.

Nu kan man gå i gang


Det ryger stadigvæk lidt fra det sidste bål, hvor kommunens folk har brændt bevoksningen af. Foto: Holger Larsen


Nu er Storeborg ryddet, og arkæologerne kan få jernspyd i jorden og lave andre undersøgelser med moderne tekniske hjælpemidler, som kan give dem forskellige oplysninger. – Når man begynder at grave, vil man kunne danne sig et billede af, hvordan borgen har set ud – om der for eksempel har været opstillet palisader til at holde fjenden ude, siger Finn Ole Nielsen. – Storeborg har ikke været nogen stor borg, men det er et fint sted, som man sikkert til alle tider har brugt som udsigtspunkt.

Man kan forestille sig, at beboerne her i området har taget deres værdier med sig og har gemt sig på stedet i nogle dage, når det har været ufredstider. – Sådanne steder har der været mange flere af på Bornholm, end vi kender til i dag, siger Finn Ole Nielsen. Han oplyser, at kommunens naturgruppe nu fortsætter til Gryet i Bodilsker for at foretage en rydning omkring de fredede bautasten.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT