Offentlig tandpleje skal have privat hjælp

Offentlig tandpleje skal have privat hjælp
Den kommunale tandpleje har svært ved at rekruttere. Derfor planlægger kommunen at lægge nogle opgaver ud til en privat tandlæge. Arkivfoto: Jacob Jepsen
SUNDHED | 4. JAN • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
SUNDHED | 4. JAN • 15:30

Regionskommunen planlægger at lægge en del af den kommunale tandplejes opgaver ud til en privat tandlæge.

Den kommunale tandpleje har svært ved at rekruttere tandlæger, og den enkelte tandlæge har derfor haft et patienttal langt over det anbefalede.

Det aktuelle patienttal ligger på 2.000 patienter per fuldtidstandlæge. Nu planlægger regionskommunen at indgå aftale med en privat tandlæge om at udføre nogle af opgaverne.

Tandplejen har klinikker i Nexø og Rønne, men klinikken i Nexø foretager kun undersøgelser, mens den i Rønne også tilbyder behandling, forebyggelse og tandregulering. Dette er en konsekvens af, at det er svært at rekruttere tandlæger. Målgruppen er børn og unge til og med 21 år. Derudover tilbyder Tandplejen blandt andet omsorgs- og socialtandpleje til både børn, unge og voksne. Det er den opgave, kommunen planlægger at lægge ud til en privat tandlæge.

Omsorgstandpleje er et tilbud til personer, som har nedsat førlighed, vidtgående fysisk handicap eller lignende, og som ikke kan benytte det almindelige tandplejetilbud hos privat tandlæge, og socialtandpleje er et tilbud til de mest udsatte og hjemløse borgere.

Nemmere at rekruttere

Der er 190 patienter i omsorgstandplejen og 43 i socialtandplejen, og kommunen regner med, at der kommer flere visiterede patienter til omsorgstandplejen i de kommende år, fordi vi bliver flere ældre borgere på Bornholm.

Ifølge kommunen vil en aftale med en privat tandlæge give den kommunale tandpleje mere tid til at udføre de almene opgaver inden for børne- og ungdomstandplejen, og det kan gøre det nemmere at rekruttere, da potentielle kandidater som regel udviser størst interesse for netop børne- og ungdomstandplejen.

Hvis det ikke lykkes at finde en løsning på den enkelte tandlæges høje patienttal, vil konsekvensen være, at det bliver endnu sværere at leve op til gældende retningslinjer for intervaller mellem undersøgelser, og hvis kvaliteten forringes yderligere, forventer kommunen, at flere vil gøre brug af fritvalgsordningen og opsøge privatpraktiserende tandlæger. Den ordning er administrativt tung for kommunen, og det kan medføre yderligere udgifter til administrativt personale.

Behandling på Bornholm

I en aftale med en privat leverandør vil kommunen vil stille krav om, at undersøgelser og behandlinger skal foregå på Bornholm.

Den kommunale tandpleje vil fortsat tilbyde udsatte borgere akutte tider, og disse vil derfor ikke blive varetaget af en eventuel privat leverandør.

Sagen er mandag til politisk behandling i social- og sundhedsudvalget, der træffer beslutningen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT