Hans kom sejlende fra Tyskland - og slog sig så ned på Bornholm

Hans kom sejlende fra Tyskland - og slog sig så ned på Bornholm
– Det var en dejlig tid, jo. Vi havde det godt alle sammen på båden – også med ledelsen, siger 79-årige Hans Rathmann om sin tid på Christiansøfarten. Foto: William Sonne Kaalø
DAGENS NAVN | 4. JAN • 05:30
DAGENS NAVN | 4. JAN • 05:30

Hans Rathmann voksede op i Tyskland og kom ved et tilfælde til at sejle på Christiansøfarten som bedstemand - og dét i mere end 50 år. Nu er han imidlertid pensionist, hvor tiden blandt andet går med at spille golf.

– Jeg begyndte at komme i Allinge i 1962. Vi hentede skærver og ros i stenbruddet i Hasle og i Moseløkken her i Allinge, hvor vi lagde til i havnen.

Hvorfor det?

– Vi sejlede det til Kielerkanalen, Brunsbüttel Koog og ude ved Ejderen, hvor de var meget glade for stenene fra Bornholm. Det gjorde jeg vel i seks år. Men så lå Ertholm pludselig i havnen i Allinge, da vi en dag skulle laste sten. De var på rundtur for at se, hvordan det var at sejle ind og ud af havnene. Det var i 1967.

– Jeg strøg om bord og skulle kigge på båden, jo, og løb ind i Niels Sonne. Vi snakkede lidt frem og tilbage om, hvad han lavede med båden, og hvad den skulle. Så spurgte han mig pludselig, om jeg ikke havde lyst til at sejle med? Jeg svarede, at det havde jeg da lyst til, men jeg skulle snakke med den gamle skipper på stenskuden først. Vi blev så enige om, at jeg hoppede over til Ertholm.

Kunne man gøre det fra den ene dag til den anden?

– Ja, ja. Det kunne man sagtens – hvis man var enige. Der var ingen opsigelse dengang; det var med mundtlige aftaler. Så kom vi jo i gang, og jeg kunne bo om bord på Ertholm i starten. Der var kahytter nede under dækket, hvor jeg boede i et par år.

Hvordan blev du modtaget dengang?

– Utrolig fint. Jeg lærte mange at kende nede ved havnen, som for eksempel inviterede mig med hjem til farmor, der havde lavet æblekage. Jeg tænkte ”nå ja, æblekage kunne jeg jo godt spise”. Så gik der vel et år eller to, og så var der nogen, der ville have mig med på fodboldbanen, hvor jeg også kom med i ASG. Jeg har også spillet tennis.

Var der mange dengang, der gjorde ligesom dig og tog til Bornholm?

– Nej, det var ikke så voldsomt. Men der var flere stenskuder, der kom til Bornholm, hvor et par stykker hoppede af og bosatte sig. Der bor stadig én, som jeg snakker med en gang imellem. Han arbejdede i mange år for Espersen.

Hvor kom du egentlig fra i Tyskland?

– Nede fra Tönning ude ved Ejderen ved kysten. Der er man vant til ebbe og flod – vandet er væk i seks timer, hvor man ligger i slammet i havnen, og så kommer det igen. Men det vænner man sig til.

Hvordan var din opvækst i Tyskland?

– Den var ikke så god. Min mor var alene med min søster og mig, så hun arbejdede fra morgen til aften. Min far forsvandt bare. Han var ikke til megen hjælp. Han stak af, og så var hun alene med to børn. Det var lidt besværligt.

Men har du alligevel fået noget med fra din tid i Tyskland?

– Ja, at man skal lave noget hele tiden for at kunne overleve. Det lærer man jo. I skoletiden gik jeg med en le på markerne og slog tidsler ned – der gik jeg som en skoledreng for at hjælpe lidt til og få penge og mad. Så fandt jeg senere ud af, at jeg gerne ville ud at sejle.

Hvordan fandt du ud af det?

– Jeg havde ikke lyst til at være hjemme længere. Jeg kedede mig i byen. Så lærte jeg en at kende, som arbejdede i havnen i Husum tæt ved Tönning, hvor de lå og lossede sten. Havnen i Tönning var for lille.

Hvor gammel var du der?

– 16-17 år.

Og så blev det dit liv?

– Ja, fordi det havde man jo lyst til. Der var mange, der tog ud at sejle, da man så havde kost og logi. Det betød meget dengang, at man havde kost og logi.

Hvor mange år endte du med at være på Christiansøfarten?

– 53 år. Det var en dejlig tid. Vi havde det godt alle sammen på båden – også med ledelsen.

Er dét, det bedste arbejde, du har haft?

– Ja, det synes jeg da. Det var bare fint.

Blev det aldrig ensformigt at sejle frem og tilbage?

– Nej, for der er hver dag nye folk og nyt at laste på postbåden.

Laver du noget her, hvor du er blevet pensionist?

– Jeg er en rigtig pensionist, der spiller golf. Det har jeg vel gjort i 25 år.

Spiller du også mesterskaber?

– Det gjorde jeg i starten – men ikke længere. Nu er det mere hygge. Man kan jo ikke slå så hårdt til bolden mere, som man har kunnet. Det kan man jo ikke længere. Men jeg har i hvert fald været godt tilfreds som tilflytter på Bornholm.

Hans Rathmann

79 år

Bor i Allinge

Er gift. Fejrede guldbryllup sidste år



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT