Nu kommer ambulancerne hurtigere frem

Nu kommer ambulancerne hurtigere frem
Med Logis i brug regner Akutberedskabet med at kunne nå målsætningen om, hvor hurtigt en ambulance skal være fremme. Arkivfoto: Holger Larsen
SUNDHED | 5. JAN • 19:00
SUNDHED | 5. JAN • 19:00

Automatisk system skal hjælpe Bornholm med altid at have placeret ambulancerne de rette steder.

Logis. Det er navnet på et automatisk system, som Region Hovedstaden har taget i brug. Og at systemet netop er automatisk, skal sikre, at ambulancerne når hurtigere frem. Samt at de holder de rigtige steder og er klar til næste udrykning.

Den første af de to ting, Logis optimerer, er umiddelbart den vigtigste. Det er at bringe den såkaldte responstid ned – den tid, det tager, fra alarmcentralen har bedt en ambulance køre afsted, og til den når frem. Dette tal er især vigtigt for A-kørsler, hvor hvert sekund tæller og kan betyde forskellen på liv og død.

I stedet for at en medarbejder manuelt skal finde en ambulance i systemet og meddele redderne, hvor de skal køre hen, får den nærmeste ambulance nu de oplysninger helt automatisk med hjælp fra Logis. Det kaldes autodisponering.

– Autodisponering er til den sundhedsfaglige visitator. Lige så snart, man har fået identificeret adressen og fundet ud af, at det her altså er akut; at vi skal have en ambulance ud, går de oplysninger afsted, forklarer Akutberedskabet i Regions Hovedstadens direktør, Thomas Reimann.

Nu skal den til Klemensker

I det sekund, ambulancen har sat blå blink på og sirenen til, gør systemet så noget andet.

Det sikrer, at Bornholms andre ambulancer befinder sig på de rette steder. Det kaldes forkantsdisponering og bliver nu også automatiseret med Logis.

Der er fire beredskaber, som er klar til at rykke ud. Én i Klemensker, én i Nexø og to i Rønne. Med det samme én af dem er kørt afsted med udrykning, regner systemet ud, hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere de andre, så øen er bedst muligt dækket ind.

– Vi flytter beredskaberne rundt. I det daglige har vi to i Rønne, så hvis beredskabet i Klemensker eksempelvis kommer ud at køre, så sender man det ene beredskab fra Rønne ud for at dække det område. Så er vi tæt på den næste hændelse, der må komme i Klemenskers beredskabsområde. Det hjælper også til med at forbedre vores responstid på Bornholm, og at vi hurtigt får flyttet vores beredskaber rundt til der, hvor der lige er blevet sendt et beredskab ud fra, forklarer Thomas Reimann.

Målene er ikke opfyldt på Bornholm

Med Logis indførelse er den gennemsnitlige responstid i Region Hovedstaden reduceret fra seks minutter og 40 sekunder til seks minutter og ni sekunder.

Systemet skal være med til at få Bornholm op på de mål, som Region Hovedstadens politikere har sat for, hvor hurtigt en ambulance skal være fremme i forbindelse med en A-kørsel. Ved mindst 93 procent af alle udrykninger med A-kørsel skal hjælpen være fremme indenfor 15 minutter, og her har det haltet lidt på øen i forhold til den gennemsnitlige tid i Region Hovedstaden.

I 2024 nåede 98,7 procent af alle ambulancer med A-kørsler frem på højst 15 minutter, når man tæller samtlige udrykninger med i hele Region Hovedstaden. På Bornholm var tallet på 92,9 procent i 2024. Hvis medianresponstiden kan bringes ned med i 29 sekunder, forventer Thomas Reimann, at Bornholm vil komme til at opfylde de overordnede mål for Regions Hovedstaden.

– Min klare overbevisning er, at kombinationen af autodisponering og forkantsdisponering vil få os op over de 93 procent, siger han.

Det er dog allerede gået fremad siden 2023, hvor kun 90,8 procent af alle A-kørsler på Bornholm nåede frem indenfor et kvarter.

Levende mennesker i røret

At en del af ambulancebetjeningen nu bliver automatiseret, betyder dog ikke fyringer i staben af ansatte på alarmcentralen. Og man får heller ikke en robot i røret ved at ringe 112.

– Vi har stadigvæk vores personale siddende til at overvåge systemet og være med til at disponere de andre ture. En del af deres opgaver er at sikre, at Bornholm er mest optimalt dækket ind med de beredskaber, der er til rådighed, siger Thomas Reimann.

Én procent af alle udrykninger i dag skyldes hjertestop. Og det er især her, at blot 29 ekstra sekunder kan være en afgørende forskel.

– Vi kan se på situationer med hjertestop, at der tæller sekunderne virkelig. Det kunne også være et færdselsuheld, der er alvorligt, og der vil vi altid gerne så hurtigt ud, som det er muligt, siger Region Hovedstadens direktør for Akutberedskabet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT