Jægere må skyde dobbelt så mange sæler

Jægere må skyde dobbelt så mange sæler
Arkivfoto: Berit Hvassum
| 18. MAJ 2021 • 07:37
Emilie Jensen
Journalist

18. MAJ 2021 • 07:37

FISKERI

Sultne sæler er et problem for fiskerne omkring Bornholm, fordi de æder af fangsten. Derfor udvider Miljøstyrelsen nu et eksisterende forsøgsprojekt, som tillader en vis regulering af gråsæler. Fremgår det af en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen.

Fiskerne omkring Bornholm oplever stigende problemer med gråsæler, der dels spiser af fangsten og dels ødelægger fiskeudstyr. Siden 2016 har der derfor eksisteret en forsøgsordning ved Bornholm, hvor fiskere med jagttegn fik lov til at skyde op til 40 gråsæler om året for at begrænse skader på fiskeriet.

Tilladelse til at skyde 80 gråsæler

Ordningen har dog endnu ikke løst problemet for fiskerne, og derfor bliver den nu udvidet. Miljøstyrelsen vil ansætte nogle jægere og give dem tilladelse til at skyde op til 80 gråsæler i alt om året i tre år. De må dog kun skyde dyr, som bliver set nærmere end 500 meter fra fungerende fiskeredskaber.

Der er afsat 300.000 kroner om året i tre år til selve reguleringen og desuden 200.000 kroner årligt til overvågning af sælerne.

Gråsælen er en beskyttet art, men bestanden er vokset i de senere år. Bestanden af gråsæler i hele Østersøen er blevet optalt til 39.000 dyr. Ved den seneste tælling var der 1100 sæler, der rastede ved skærene ved Ertholmene. Hertil kommer de sæler, der opholder sig i vandet under tællingerne. Det samlede antal sæler omkring Bornholm er sandsynligvis noget større end det talte.

 

Fakta om den udvidede Bornholmerordning

Der kan reguleres 80 gråsæler om året.

De særlige reguleringsregler gælder kun på Bornholm.

Der ansættes nogle fiskere med jagttegn og riffeltilladelse, som bliver aflønnet for at regulere sælbestanden i tre år.

Der må reguleres sæler ved både erhvervs- og fritidsfiskeres redskaber.

Der afsættes samtidig 200.000 kroner årligt til overvågning af sælbestanden ved Christiansø.