Den første etape går fra Hammerknuden til Ravnedalen, der udgør en samlet strækning på otte kilometer. Her parkerer man ved Sandvig Strand. Her er opsat et stort skilt med kort over ruten, og en pæl med en pil fortæller, at det er Højlyngsstien. Derfra følger man skiltene over Hammeren. Den anden bil parkeres på den store parkeringsplads ved Ravnedalen på Borrelyngsvej, overfor nedkørslen til Hammershus.
Man følger bare skiltene over Hammerknuden og derfra ned til Hammersøen og stien rundt om Opalsøen. Her er den første shelter, da der hele sommeren er mange fritidsaktiviteter med tovbane, klippeklatring og andet. Man følger bare skiltet ved den vestlige ende af Hammersøen, hvor stien fører op til landevejen. På dens modsatte side fører stien op til gården Hammersholm, der er ejet af staten, og hvor det ældste af gården blev anvendt af Hammershus. Stien fortsætter i skovkanten til stenbruddet Moseløkken, og kort før det viser et skilt vejen gennem skoven mod Hammershus. Ude på de åbne marker er der fundet tusindvis af helleristninger fra bronzealderen.
Stien udmunder overfor handicapparkeringen og turistbussernes holdeplads. Her er offentlige toiletter og drikkevand. For at følge Højlyngsstien skal man gå mod højre til de offentlige bussers holdeplads og derfra viser et skilt vejen mod Hammershus og den gamle stenbro. Naturligvis skal man opleve Hammershus, men det må blive en anden gang, der er endnu lang vej til dagens endemål ved Ravnedalen.
Paradisdalen, Troldsbjerget og Slotslyngen
Ved Slotsbroen åbner man låget i hegnet til venstre og går forsigtigt ned af den stejle bakke til bunden af dalen. Derfra følger man dyrehegnet mod venstre. Stien fører op gennem en meget smuk og ukendt sprækkedal med navnet Paradisdalen. Undervejs bemærker man de mange store nedfaldne klipper, der grundet erosion har løsrevet sig og faldet ned. De kaldes geologisk for ur. Om foråret er der mange blomstrende anemoner, hvide, blå og gule. Det meste af sommeren myldrer det med røde skovsnegle i fugtigt vejr.