Vandretur gennem bisonskoven til Ølene

Vandretur gennem bisonskoven til Ølene
En flok bisonokser med en stor tyr.
NATUR | HØJLYNGSSTIEN | Lørdag 28. august 2021 • 13:00
Af:
Tekst
foto: Søren P. Sillehoved
NATUR | HØJLYNGSSTIEN | Lørdag 28. august 2021 • 13:00

Højlyngsstien blev i 2020 etableret som en vandrerute på 67 kilometer gennem Bornholms tidligere lyngområder på tværs af øen. Ruten begynder ved Sandvig Strand og fører over Hammerknuden til Hammershus, videre gennem Slotslyngen, Ravnedalen, Rutsker Højlyng, Rø Plantage, Almindingen, Ølene og Paradisbakkerne.

Den lange rute er alle steder markeret af små, gule skilte med teksten: Højlyngsstien. En pil viser vej.

De rutinerede tager turen i et stræk, den tager 3 – 4 dage, hvor man sover undervejs i medbragte telte eller sheltere og spiser medbragt mad. Stien er blevet meget populær, især af unge mennesker, men kan sagtens gennemførers af alle i mindre etaper, hvor man sammen med nogle venner kører i to biler. Den ene bil køres frem til dagens endemål og parkeres. Mens den anden køres til turens udgangspunkt.

Etape 7 går fra Bastemose gennem bisonskoven til Ølene.

Sidste uge sluttede turen ved Bastemose i den nordlige del af Almindingen, nær landevejen til Østermarie. Denne etape fører fra Bastemose gennem bisonskoven ved Svinemose, og videre over Aaker og Pedersker Plantage, hvor den ender i Ølene. På en parkeringsplads ved fugletårnet i nærheden af Ølenevej, der fører sydpå til Pedersker, mod nord til Østermarie, og derfra kan man følge landevejen mod Almindingen. Vandreturen er på otte kilometer. Der er tre fugletårne i Ølene.

Over gangbroen i Bastemose

Fra parkeringspladsen ved Bastemose går man ud mod det handicapvenlige fugletårn og følger skiltet med pilen til venstre. Kort efter mødes en lang gangbro over mosen og den følges til mosen modsatte side.

Vandet er klart og udsmykket med mange hvide nøkkeroser med sværmende guldsmede. Der ses ofte store ravne i træerne eller svævende rovfugle over mosen, det er rørhøge på jagt efter føde. På broens modsatte side ses et nyt skilt, ruten følges til skovvej der fører mod højre til nogle sheltere ved Lindesbjerg. Senere forenes ruten med cykelvej nummer 22 mod Nexø og Svaneke, derefter begynder bisonskoven.


Bastemose er udsmykket med mange, hvide nøkkeroser.

Bisonokser i Almindingen

I 2012 blev der udsat syv europæiske bisonokser, en han og 6 hunner, i et 200 hektar stort indhegnet område af Svinemose. Den europæiske bison er det største vildtlevende pattedyr i Europa, tyrene kan opnå en vægt på et tons og have en højde på to meter.

Dyrene er drøvtyggere, spiser 40 kg plantefoder dagligt. Formålet med udsætningen var dels at skabe en mere naturlig natur, da deres gnaven og tramp skaber bedre levesteder for smådyr og planter. Samtidig er bisonokserne en truet dyreart, efter 1. Verdenskrig var alle vilde dyr skudt, kun 54 levende i fangenskab. Efter et målrettet avls program og senere udsætning i naturen er verdensbestanden i vore dage omkring fem tusinde vilde bisonokser, der især lever I Østeuropa. De bornholmske bisonokser syntes at trives, året efter kom der en kalv og bestanden øgedes til 21 dyr, det var for mange i forhold til hegnet omfang. Men inden man nåede at overveje følgerne, døde flere dyr af indvoldsorme og parasitter, der måske kunne vaccineres væk, men det gør man ikke med vilde dyr. I året 2021 er der født tre kalve, hvor en er død, så der er 16 vilde bisonokser i skoven.

Gennem bisonskoven

Ved skovfogedboligen Lindesbjerghus går Chr. X Vej gennem bisonskoven. En åbning i hegnet er sikret for passage af dyrene, der må køres med biler, men et vejskilt med en bison viser, at der kun må køres med 15 kilometer i timen.

Gående kan åbne lågen med Højlyngs skiltet, kort efter viser en pil til venstre stien gennem bisonskoven. Nogle steder er der åbne områder, andre steder mørke nåleskove, hvor de mørkebrune bisonokser let kan gemme sig. Efter 300 meter kommer skovvejen Prinsgemalens Vej, hvorfra der er en flot udsigt over mosen og fugletårnet med to bænke med Prins Henriks navn. Ruten går den modsatte vej, og man følger vejen mod venstre.


Prins Henriks bænk med navnet H.

Svinemose

Det store område udgjorde i ældre tider en del af Højlyngen, man brugte den til afgræsning af kreaturer og gravning af tørv. Omkring 1852 kom det ind under Almindingen, men da stedet havde en høj vandstand lavede man i 1900 en dyb grøft langs Søndre Svinemosevej til dræning af vandet. I vore dage har grøften udspillet rollen.

Mosen har et rigt fugleliv med ynglende traner, grågæs, gråænder og andre vandfugle. Visse år kan man høre rørdrummen ude i sivene.

Fra skovvejen følger man skiltet og pilen til højre gennem en yngre egeskov og kommer til Søndre Svinemosevej: Den følges til venstre og kort efter ses hegnet, og der ender bisonskoven. Måske har man set dyrene, måske ikke, de er mest aktive om morgenen og om aftenen, selv om bisonokser er store, kan man ikke høre dem gå i skoven.

Gennem Aaker Plantage til Ølene

Man følger skovvejen til et åbent område, hvor Almindingen slutter. Men derfra fører stien mod venstre og kort efter til højre langs skoven. Nu hedder den Aaker Plantage, og snart passerer ruten Dyndevej, og på den modsatte side fortsætter stien gennem Pedersker Plantage. Begge plantager udgjorde tidligere en del af lyngen, men blev efter 1866 fordelt mellem sognene og tilplantet med deres navne.

Nogle steder fører Højlyngsstien ad rigtige skovveje, andre steder er den bare et trampet spor gennem ens nåleskove. Der kan være øde og ensomt, men under nåletræerne er skovbunden fyldt med mos, bregner og fra august til oktober, er der mange svampe. Både de dekorative, giftige røde fluesvampe og dejlige spisesvampe som kantareller og rørhatte.

Ved en ny skovvej går ruten til venstre og et øjeblik efter til højre gennem skoven. Hvis man derimod havde fulgt skovvejen sydpå ville vejen passere Pedersker Jagthus, som i dag kan bruges af alle som soveplads. Højlyngsstien går mod venstre, man kommer frem til et nyetableret vådområde og senere ender stien ude på Rømervej ved et stort fugletårn i to etager. Rømervej er cykelvej nummer 22 mod Østbornholm. Efter nogle hundrede meter fører stien med pilen til venstre langs udkanten af Ølene og slutter på parkeringspladsen med bilen.

God tur. 

Bornholms Tidende har ved en fejl sprunget sjette etape af Højlyngsstien over. Strækningen fra Udkæret gennem Ekkodalen til Bastemose præsenterer Søren P. Sillehoved i næste uge.

Svinemose er en god fuglemose, omgivet af smukke enge. 

FÅ ABONNEMENT