Her har man første parket til de spektakulære tranetræk

Her har man første parket til de spektakulære tranetræk
Fra toppen af Bokul er der fra bænken første parket til tranernes efterårstræk. Foto: Søren P. Sillehoved
NATUR | BORNHOLM | ABONNENT | 25. SEP 2021 • 14:00
Af:
Søren P. Sillehoved
NATUR | BORNHOLM | ABONNENT
25. SEP 2021 • 14:00

En af efterårets mange højdepunkter er de store flokke af trækkende traner over Bornholm. Det bedste sted for at se dem komme trækkende mod Bornholm er fra Bokul, højdedraget over Gudhjem. Fra bænken er der en flot udsigt over byens røde tage, samtidig har man fået første parket til alle tranerne. Det kan dog være en lunefuld affære, for nogle gange kommer der ingen traner, andre gange mange tusinder om dagen. Rekorden har været 15.000 traner på en enkelt dag.

Der yngler i dag cirka 20.000 par traner i Sverige. Efter ynglesæsonen opholder tranerne sig forskellige steder, men særligt mange i den sydøstlige del af Skåne og på Øland. Hvis efteråret er mildt, bliver tranerne i Sverige. Hvis der pludseligt kommer et lavtryk med kulde over Midtsverige, vil det store efterårstræk begynde. Der skal samtidig være friske vinde fra nordlig retning. Man må derfor studere de svenske vejrmeldinger.

Engang i 1960’erne sås der næsten ingen traner på efterårstræk over Bornholm. Da den svenske bestand af ynglende traner senere er blevet forøget, forekommer der hvert efterår i slutningen af september et stort træk. De senere år kommer de fleste traner en uge eller to senere.

Her ses de første traner komme flyvende over havet i lange rækker. Foto: Søren P. Sillehoved


Traner er svæveflyvere

De bornholmske traner kommer fra Øland, cirka 180 kilometer fra Bornholm. Traner er svæveflyvere, der anvender jordens varme opvinde, og derfor begynder trækket ved 9-tiden. Fuglene flyver cirka 60 kilometer i timen, og de første flokke vil derfor komme til Bornholm ved 12-tiden, nogle enkelte en time før. Da tranerne over det åbne hav vil tabe højde, vil de ved mødet med et højdepunkt i landskabet svæve opad i store skruer og fange termikken med højlydte, nasale trompetstemmer. Da skal man være på Bokul, for det er en stor oplevelse. Derefter flyver de videre sydpå, og en time efter vil traner flyve over Rønne, hvorefter de trækker ud over havet med direkte kurs mod Rügens hvide kalkklinter og det bugnende tag selv-bord af store afhøstede majsmarker.

Tranerne i Tyskland

Alle tranerne overnatter kollektivt i en fladvandet bugt i nærheden af halvøen Zingst nord for Stralsund. Der kan ses over 40.000 traner i oktober, rekorden er 67.000 på en gang. Så mange fugle har skabt en attraktion, der har forlænget turistsæsonen. På Bornholm lukker de fleste turistbutikker og hoteller i september. På Zingst er alting åbent, for man er parat til den helt store eftersæson af fugleglade turister indtil november.

Derefter trækker tranerne videre mod syd, og turisterne rejser hjem. Ad en smal, nedarvet rute flyver alle tranerne mod sydvest til Frankrig og derfra videre til Spanien og Afrika.

Nede under tranerne ligger ”bjergbyen” Gudhjem med modne figner i de små klippehaver. Foto: Søren P. Sillehoved

Rejsen til Afrika er aflyst

På grund af det mildere klima har tranetrækket ændret sig. Mange bliver i Nordtyskland eller Frankrig, mens trækket til Afrika er aflyst. Det har flere fordele, for tranerne undgår blandt andet at blive dræbt under den lange rejse, og de kan også hurtigere vende hjem og erobre de bedste ynglepladser. I 2021 har der været 80 par ynglende traner på Bornholm, og det er mange efter øens størrelse. Måske skyldes det de manglende ræve, for de elsker unge traner.

Den russiske bestand af traner har en anden trækrute. De flyver langs Østersøens sydligste kyster til de store vådområder i Mecklenburg Vorpommern, kun 200 kilometer fra de svenske og finske traner, bare flere. Der er blevet optalt 130.000 traner i oktober. Derfra trækker fuglene ad en smal, nedarvet rute sydøst gennem Østeuropa til Tyrkiet og svæver over Istanbul til Rødehavet og Afrika. Traner holder både jul og nytår med næsehorn, giraffer og millioner af lyserøde flamingoer i Kenya. Ingen kender årsagen til de to adskilte bestandes trækmønstre. Måske skyldes det en effekt efter istiden, da isen smeltede i to forskellige korridorer.

Tranernes forårstræk

Trækket om foråret følger den samme rute. Bare modsat. I gamle dage sagde bornholmerne, at tranerne kom til øen i slutningen af marts, men nu kommer de snigende uden at gøre sig bemærket; nogle har været her hele vinteren.

Forårstrækket har en anden drillepind. Den sædvanlige østenvind, der fører tranerne til Møn og Østsjælland. Derfra flyver de videre nordpå til København og over Øresund til Sverige. På den måde har folk i hovedstaden første parket til tranernes store forårstræk.