Havnefoged glæder sig over, at lystbådesæsonen er kommet i gang: Turisterne skal have en god service

Havnefoged glæder sig over, at lystbådesæsonen er kommet i gang: Turisterne skal have en god service
– Vi kræser ikke kun om turisterne, men også om vores lokale bådejere. Folk skal kunne lide at være her. Her kan vi mødes på kryds og tværs, arbejdsmanden og direktøren. Vi har en fælles interesse i at sejle, og vi hjælper hinanden, siger havnefoged Aron Kjøller-Hansen om dagligdagen på Nørrekås Lystbådehavn. Foto: Jacob Jepsen
TURISME | RØNNE | ABONNENT | 17. JUL 2021 • 14:00
Holger Larsen
Journalist
TURISME | RØNNE | ABONNENT
17. JUL 2021 • 14:00

En ældre tysk herre kommer og spørger, hvornår der kan ventes at komme pakkepost til Nørrekås, for han har nemlig fødselsdag i weekenden. En anden kommer og spørger, om den diesel, man har i tanken på Nørrekås, er tilsat biodiesel. Det er den ikke, siger havnefogeden. Det er diesel beregnet til bådmotorer, forklarer han.

Aron Kjøller-Hansen er havnefoged i Nørrekås Lystbådehavn og Hasle Havn. De to havne tilsammen har en meget stor del af de sejlerturister, der kommer til Bornholm.

Havnefogedens job består i sommersæsonen i høj grad i at servicere sejlerturisterne, der har en stor betydning for havnenes økonomi. Spørgsmålene fra indledningen får havnefogeden i den korte tid, da Bornholms Tidende er på havnen fredag formiddag. Og den slags kommer der meget af i løbet af en dag.

– Det kan være, at bådets toilet ikke fungerer, så hjælper jeg med et telefonnummer til en, der kan fikse det. En bliver måske syg og skal have fat i en læge, andre spørger om, hvor man kan leje en cykel. Det kan være mange ting.

– Det kan ikke nytte noget, at man har store planer for, hvad man skal lave, for så bliver man stresset, siger Aron Kjøller-Hansen.

Glade mennesker

Arbejdsdagene er lange om sommeren, men det gør ikke så meget, for det er glade og positive mennesker, man møder, siger havnefogeden.

– Om sommeren handler det om at få det til at køre, være sød og rar, have overskud, snakke med folk. Hvis vandet ryger, får vi det lavet. Hvis strømmen ryger, kører vi ud, om det så er lørdag aften. Skraldespandene skal tømmes, toiletter skal være pæne og rene.

– Når det så bliver efterår igen, kigger vi på, hvad vi skal have ordnet til næste år. Vi maler borde og bænke, renser kajer, sår græs, dækker huller, en masse småting, fortæller Aron Kjøller-Hansen.

Sen sæsonstart

Bornholms Regionskommune kom i 2020 til at mangle indtægter på et par millioner kroner på gæstesejlere. Så galt går det ikke i 2020, for efter en meget sløv forsæson er der nu ved at være fyldt godt op i de bornholmske havne.

– Havde vi ikke haft lidt trollingfiskere i vinter, havde det været rigtig sløjt. Vi er meget bagud i forhold i 2019. Vi kan ikke hente det, fordi vi er kommet så sent i gang. Det vendte lige omkring sankthans, og fortsætter det som nu, ser det ikke så slemt ud, siger havnefogeden.

Coronalempelserne fik først de danske sejlere til at komme til Bornholm, så kom også tyskerne, og i de seneste dage er der også kommet både fra Sverige, fortæller havnefogeden.

Flere vil have båd

Aron Kjøller-Hansen er i gang med sin sjette sæson på Nørrekås og Hasle Havn, og han mærker tydeligt, at det er blevet mere populært at have båd.

– Vi har fået venteliste på havnene med hensyn til bådpladser, fordi mange har et ønske om at købe en båd. Jeg tror, coronaen har medvirket til det, fordi man i en båd kan leve i en boble med sin familie. Man har mulighed for at rejse uden at komme tæt på mange mennesker, siger Aron Kjøller-Hansen.

Når mange bornholmere har båd, betyder det også, at sejlerturismen er afhængig af, at de bornholmske bådejere tager ud for at opleve andre havne, så der bliver plads til gæstesejlerne.

– Vi har derfor et system med skilte ved hver bådplads. Skiltet er rødt på den ene side og grønt på den anden. Når skiltet er vendt til grøn, kan vi få en gæstesejler ind, så vi kan få noget indtægt til havnen, og vi får råd til vaterlister, broer og hvad der ellers skal til på havnene, siger Aron Kjøller-Hansen.

Og det system fungerer. Der var en enkelt dag forleden, hvor der var tæt på at være fyldt op i Nørrekås, men ellers er der stadig plads til flere gæstesejlere.

Der er ved at være fyldt godt op i Nørrekås Lystbådehavn efter en meget stille start på sæsonen. Foto: Jacob Jepsen

 

Bornholm er bedre end Sverige

Bornholms Tidendes udsendte medarbejdere kommer på en opgave, da de syv personer om bord på Husaria II fra Swinoujscie i Polen vil have nogle tips til, hvad de kan se og opleve i Rønne og nærmeste omegn.

De har lagt til i Nørrekås Lystbådehavn for en enkelt dag, inden turen går hjem til Polen. De syv venner, der er bosat forskellige steder i Polen og en i Berlin, er på en uges togt i Østersøen. De har allerede været i Hammerhavn og Hasle, og nu er de efter en smuttur til Sverige tilbage på Bornholm.

– Bornholm er bedre end Sverige, lyder forklaringen.

Flere af de ombordværende har tidligere været på Bornholm, men de besøger nu øen for første gang i en båd, som de har lejet. 

Husaria II fra Swinoujscie besøgte Nørrekås Lystbådehavn en enkelt dag på krydstogtet i Østersøen. Foto: Jacob Jepsen

 

Stederne fra 7. klasse skal genses

– Vi skal se nogle af de steder, jeg oplevede, da jeg var på Bornholm i 7. klasse, og vi skal selvfølgelig også ud at smage de berømte sild, siger Anne Schou, der har lagt navn til den store lystbåd Anne fra Fredericia, som er lagt til i Nørrekås Lystbådehavn.

Her har Anne og Allan Schou selskab af familie og venner. De er ni om bord – fire voksne og fem børn.

Bornholmerbesøget bliver med udgangspunkt fra Rønne, for efter 28 timers sejlads fra Vordingborg, har man ikke lyst til at sejle rundt til andre bornholmske havne.

– Vi bliver her i nogle dage, og så vil vi nok leje cykler eller tage bussen for at komme rundt. Det skal nok blive fint, når bare det ikke regner, mener Anne Schou.

– Vi regner med, at vi sejler til Ystad på søndag, og så tager vi nogle små stop, inden vi skal være hjemme i Fredericia på onsdag, fortæller Anne Schou.

Anne og Allan Schou har haft båd i fire år.

– Vi er blevet bidt af det, og drømmen er at komme til at bo på vandet, siger Anne Schou. 

 

Anne og Allan Schou har første gang taget turen til Bornholm i egen båd. Foto: Jacob Jepsen