Forslag om at reducere ældrerådet bliver mødt med undren

Forslag om at reducere ældrerådet bliver mødt med undren
Der er valg til Bornholms Ældreråd i oktober. Det nuværende råd frygter, at interessen for at stille op vil dale, hvis kommunalbestyrelsen reducerer antallet af medlemmer og skærer ned på serviceringen af medlemmerne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| 23. MAR 2021 • 11:32
Henrik Nielsen
Journalist

23. MAR 2021 • 11:32

ÆLDRE

Kommunalbestyrelsen skal på sit møde torsdag behandle et punkt om principper for forhold omkring råd og nævn. Som en del af punktet ligger et forslag om at reducere Bornholms Ældreråd fra 11 til fem medlemmer.

Forslaget bliver mødt med undren i ældrerådet, som har behandlet det på et digitalt møde og efterfølgende sendt et notat til kommunalbestyrelsens medlemmer, så de har det inden torsdagens møde.

I notatet skriver ældrerådet, at det repræsenterer over en tredjedel af Bornholms befolkning, at der bliver flere ældre i tiden fremover, og at rådet er repræsenteret i mange forskellige bestyrelser, blandt andet politiets lokalråd, trafikkontaktrådet og Bofas brugerråd.

"Ældrerådet udarbejder og indsender høringssvar vedrørende alle forhold, der berører ældreområdet. Opgaverne er fordelt på rådets medlemmer, der er organiseret i tre grupper. Disse grupper er koordinationsudvalget, følgegruppen vedrørende kultur, teknik og miljø samt følgegruppen vedrørende social og sundhed", skriver rådet og tilføjer, at nogle forhold vedrørende kommunernes ældreråd er lovmæssigt fastsat.

Af sagsfremstillingen til kommunalbestyrelsen fremgår det, at loven foreskriver et minimumsantal på fem medlemmer i ældrerådet med mulighed for fem stedfortræder.

Adgang til it-udstyr

Ifølge notatet fra Bornholms Ældreråd vil det demokratiske grundlag for rådet lide skade, såfremt kommunalbestyrelsen vælger at reducere antallet af medlemmer. Det forklarer rådet med, at det i dag har repræsentanter fordelt over hele øen.

Rådet påpeger også, at opgaverne i givet fald skal fordeles på færre personer, hvilket vil indebære en betydelig forøgelse af arbejdsbyrden.

I sagsfremstillingen til kommunalbestyrelsen skriver den kommunale administration, at medlemmer af Bornholms Ældreråd som de eneste eksterne har fået adgang til it-udstyr og er oprettet som brugere i regionskommunen. Den foreslår samtidig, at hverken Bornholms Ældreråd eller andre eksterne medlemmer af råd og nævn får stillet it-udstyr til rådighed, da kommunen forventer at tage et nyt program i brug, der også kan bruges af eksterne brugere.

Ældrerådet nævner, at det selv betaler for it-udstyr ud af budgettet, og at man ikke kan forlange, at kommende medlemmer selv skal stille it-udstyr til rådighed.

"Bornholms Ældreråd er forundret over, at regionskommunen vil reducere væsentligt i det frivillige arbejde, der udføres til gavn for over 12.000 ældre borgere. Dette skal ses i lyset af, at det er et lille budget, rådet har til rådighed. Rådet kan frygte, at interessen for at stille op til ældrerådet vil blive påvirket".

Der er valg til ældrerådet senere i år.