Navnet skyldes Hammershus, der på et tidspunkt i middelalderen blev omtalt som ”Slottet”. Det store åbne område syd for borgen blev anvendt til afgræsning for køer og får, og derfor forblev området åbent med lyng. Da Hammershus blev nedlagt i 1743, blev arealet udlejet til private gårde med en fortsat afgræsning. Staten opkøbte området fra 1909 og lod det frede, og samtidig ophørte afgræsningen af kreaturer. Dermed kom der hurtigt selvsåede træer, og det åbne landskab var fortid. Det ville staten ikke acceptere, så siden 1967 har der været udført naturpleje med geder, får og køer.
Højdepunktet Finnens Top er 81 meter over havets overflade. Foto: Søren P. Sillehoved
Mod Finnens Top
Ved indhegningens låge begynder Slotslyngen. Man følger den mindre sti mod højre opad gennem øens største samlende enebærskov. Både majestætiske høje og slanke ener og lave buskformer. Kort efter kommer Finnens Top, der er 81 meter over havets overflade. En sten med navnet viser stedet, og udsigten herfra er mageløs. Sydpå til Vang og de gamle stenbrud i Ringebakkerne, mod nord over Slotslyngen og Hammerknuden med Østersøen og Sverige til venstre.
Stednavnet skyldes en mand med navn Mads Finne. Han var i 1700-tallet en mangeårig forvalter på borgen, der som tak for sin tjeneste fik overdraget et område i Slotslyngen, hvor han byggede et hus og havde sine kreaturer, indtil han døde. Han kaldte stedet Finnens Dal.