En ny børnealliance er født

En ny børnealliance er født
Dorthea Funder Kaas er faglig programleder for De Små Børns Bornholm, som nu har lanceret børnealliancen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 9. MAR 2021 • 17:00
| ABONNENT
9. MAR 2021 • 17:00

BØRNELIV

Programmet De Små Børns Bornholm, som Bornholms Regionskommune startede med støtte fra Egmont Fonden tilbage i 2020, har nu affødt en ny alliance. Bornholms Børnealliance.

Det er en alliance, som består af 32 lokale foreninger, organisationer og andre bornholmske aktører, der på den ene eller anden måde arbejder med eller er i berøring med børn.

En alliance af lokale fællesskaber

Idéen med alliancen er ifølge De Små Børns Bornholm, at "styrke og forbinde de gode kræfter og aktiviteter på tværs af kommune og lokalsamfund til gavn for øens småbørn og deres familier".

Dorthea Funder Kaas, der er faglig programleder i De Små Børns Bornholm, fortæller, at Børnealliancen er skabt ud fra tanken om, at lokalsamfundet også spiller en stor rolle i det løft, man vil lave på børneområdet på Bornholm.

– Udover alle de ting, vi igangsætter i kommunen, er det også vigtigt, at man som børnefamilie bliver en del af et fællesskab der, hvor man bor. Men hvis man ikke kender nogen i sit lokalområde eller er i en udsat position, kan det være svært selv at finde de fællesskaber. Derfor har vi lavet børnealliancen i et forsøg på at styrke de lokale fællesskaber og kendskabet til dem, siger hun.

Kan bidrage forskelligt til et løft af børnelivet

Børnealliancen er bare én af flere indsatser under det spor, der hedder "Netværksskabelse og civilsamfund", som er en del af De Små Børns Bornholm.

Tanken med alliancen er, at man vil bruge de gode kræfter, der er i civilsamfundet, i arbejdet med at skabe bedre trivsel for de yngste bornholmere. Og nu er første skridt taget, fortæller Dorthea Funder Kaas.

– Vi har holdt fire virtuelle møder, hvor der var rigtig stor tilslutning. 28 ud af de 32 aktører deltog med en eller flere repræsentanter, og de var rigtig positive overfor idéen med alliancen og kunne se muligheder i den. Jeg tror, det bliver sådan, at der er nogle af aktørerne, som danner kernen i alliancen med et særligt stort drive, mens andre måske mere er med i periferien og bidrager der, hvor det giver mening. Det er rigtig fint, fordi de har forskellige roller og kan byde ind med noget forskelligt hver især, siger hun.



Bornholms Børnealliance er en af flere indsatser under De Små Børns Bornholm, der arbejder med disse fire sideløbende spor. Grafik: Christina Skovmose

En pulje til partnerskaber

Møderne med aktørerne resulterede ifølge Dorthea Funder Kaas i en idégenerering, hvor aktørerne begyndte at tænke hinanden ind i fælles projekter omkring børn og børnefamilier.

Og de projekter kan få en ekstra støtte af De Små Børns Bornholm, fortæller Dorthea Funder Kaas.

– Vi kommer til at søsætte en pulje, som aktørerne i civilsamfundet kan søge. Det kan for eksempel være, at en idrætsforening går sammen med en af de sociale organisationer i et projekt, hvor børn fra udsatte familier kan begynde til en sportsgren. Vi vil gerne støtte den slags partnerskaber på kryds og tværs af de mange gode aktører, der er med i alliancen, siger hun.

De Små Børns Bornholm er støttet af Egmont Fonden, der nu skal godkende den nye pulje under Børnealliancen. Dorthea Funder Kaas regner med, at puljen bliver på omkring 300.000 kroner.

Corona begrænser arbejdet lige nu

Børnealliancen er så ny, at der ikke er kommet konkrete tiltag ud af samarbejdet endnu, men det er på trapperne, forsikrer Dorthea Funder Kaas.

– Der var flere, der kom med gode forslag til, hvad man kan lave sammen, da vi holdt møderne. Der blev også budt ind med lokaler eller arrangementer, som andre i alliancen kan låne eller være med i. Lige nu er vi jo klart præget af den her tid med restriktioner, så vi kan ikke helt gå i gang, men vi har nogle ret konkrete bud på, hvad man kan lave sammen i alliancen, og så skal vi holde et fysisk møde for dem alle, så snart vi kan, siger hun.

Idéen med en børnealliance med civilsamfundets aktører opstod allerede i forprojektet til De Små Børns Bornholm, som Bornholms Regionskommune lavede sammen med konsulenter fra Socialt Udviklingscenter og med støtte fra Egmont Fonden tilbage i 2018/2019.

Nu er Bornholms Børnealliance altså etableret, og formanden for alliancen er Morten Riis (Ø), der er formand for børne- og skoleudvalget.

 


De Små Børns Bornholm

De Små Børns Bornholm er et samlet og helhedsorienteret program for alle 0-6-årige børn på Bornholm. Formålet er at styrke, gentænke og videreudvikle den samlede kommunale indsats for småbørnsfamilier på øen, så endnu flere børn får de rette betingelser for at trives, lære og udvikle sig.

Fokus er både på at løfte børnene her og nu, og varigt at ændre tilgangen til de små børn på Bornholm.

De Små Børns Bornholm er støttet af Egmont Fonden og gennemføres af Bornholms Regionskommune med hjælp fra Social Udviklingscenter.

Det langsigtede mål er, at når de små børn på Bornholm kommer bedre fra start i livet, så vil de også klare sig bedre i skolen og i livet, herunder at flere unge vil kunne gennemføre en ungdomsuddannelse.

Bornholms Regionskommune gennemførte i 2018/19 et forprojekt til De små børns Bornholm under samme titel – også med støtte fra Egmont Fonden. Både i forprojektet og det nuværende program er bornholmske familier blevet inddraget i udviklingen af indsatserne.

Programmet består af fire spor: Tidlig indsats og opsporing, Dagtilbudsindsatsen, Myndighedsarbejdet og Netværk og civilsamfund.

Kilde: Bornholms Regionskommune.

 


Målene med indsatserne

• At screeningsresultater (sprog, motorik og fysisk sundhed af alle børn i 3-, 4- og 5-års alderen) samlet set er forbedret.

• At antallet af bekymringer vedrørende børn i begyndende mistrivsel i 1-6 års-alderen er faldet.

• At behovet for indsatser i barnets første leveår på baggrund af screeninger fra sundhedsplejerskerne er faldet.

• At antallet af børn, som vurderes skoleparate i året for forventet skolestart, er steget.

• At antallet af børn, som af lærere og pædagoger vurderes at have klaret sig godt igennem indskolingsårene, er steget.

• At flere blandt de 0-6-åriges familier har deltaget i mødre/fædregrupper og forældremøder samt familiearrangementer arrangeret på tværs af kommune og civilsamfund.

• At andelen af børn, som er gode til at læse og regne i 3. klasse, er steget til mindst 80 procent, som er svarende til landsgennemsnittet.

• At erfaringerne fra Bornholm skal spredes til andre kommuner i landet.

FÅ ABONNEMENT