En af Hans Rømers to ædelgraner ved Koldekilde fældet: 'Vi har været nervøse for, at de skulle lægge sig ud over vejen'

En af Hans Rømers to ædelgraner ved Koldekilde fældet: 'Vi har været nervøse for, at de skulle lægge sig ud over vejen'
Den tilbageværende ædelgran ved Chrstianshøj Trinbræt hælder mod syd og holdes under løbende observation af Naturstyrelsens skovmænd. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 28. APR 2021 • 17:23
| ABONNENT
28. APR 2021 • 17:23

NATUR

Nu er der kun én af Hans Rømers ædelgraner tilbage ved Christianshøj Trinbræt i Almindingen.

En læser ringede forleden til Bornholms Tidende og fortalte med oprør i stemmen, at den ene af de to graner, som blev plantet overfor Koldekilde af Almindingens grundlægger Hans Rømer tilbage i 1818, var fældet.

Det bekræftes i en mail fra Søren Friese, Naturstyrelsen på Bornholm.

"Vi har desværre været nødt til at fælde en af de gamle ædelgraner. Vi har længe observeret de to tilbageværende og været nervøse for, at de skulle lægge sig ud over vejen", skriver skovrideren.

I efteråret mistede den ene toppen, fortæller Søren Friese.

"Heldigvis faldt den til den ‘rigtige’ side og forårsagede ingen ulykke. Men vi kunne se, at den var rådden, så nu har vi måttet lægge resten ned af sikkerhedshensyn".

Den sidste hælder den rigtige vej

Tilbage står nu en ensom ædelgran og troner over græsplænen ved Christianshøj Trinbræt, der hvor Almindingsvej møder Segenvejen. "Og vi er nervøse for den, men vurderer at den hælder den rigtige vej, så skulle den knække falder den forhåbentlig bort fra vejen", skriver Søren Friese.

Da Hans Rømer såede de første frø i 1812 var det i håbet om, at ædelgranerne ville sætte deres specielle præg på den skov, han havde sat sig for at plante på den bornholmske højlyng. I dag, 200 år senere, er der ikke mange tilbage. I 1977 blev flere af ædelgranerne fældet, da de var blevet angrebet af træhvepse.

De statelige ædelgraner findes stadig i Almindingen, men af de to ved Koldekilde er der nu kun én tilbage.

Den fældede ædelgran var over 200 år gammel. Foto: Jens-Erik Larsen