Efter to år er lægepraksis endelig fuldt bemandet: Kan åbne for tilgang af patienter

Efter to år er lægepraksis endelig fuldt bemandet: Kan åbne for tilgang af patienter
Lægerne Martin Noordegraaf og Maja Harder Kirkegaard er nye kompagnoner i Lægehuset Havnegade i Nexø. Foto: Emilie Jensen
SUNDHED | NEXØ | ABONNENT | 18. SEP 2021 • 08:00
Emilie Jensen
Journalist
SUNDHED | NEXØ | ABONNENT
18. SEP 2021 • 08:00

Praktiserende læge Inger Christensen har siden januar 2019 været ene læge i Lægehuset Havnegade i Nexø, og dermed været på listen over praksisser, der skriver sig ind i statistikken om lægemangel på Bornholm. Men nu får lægehuset to nye kompagnoner.

– Det er helt fantastisk, siger Inger Christensen, der fra 1. oktober kan se frem til at dele lægepraksissen Lægehuset Havnegade med to nye partnere, lægerne Maja Harder Kirkegaard og Martin Noordegraaf.

1. januar 2019 gik Inger Christensens daværendes kompagnon Finn-Arne Munk på pension, hvilket betød, at lægehuset havde en ubesat kapacitet, som en lægestilling lidt firkantet kan oversættes til. Men helt nye er de to nye partnere ikke. De har nemlig begge været i huset før – Maja Harder Kirkegaard af to omgange i forbindelse med sin uddannelse, og Martin Noordegraaf har været i klinikken siden maj 2020 som en del af sin uddannelse, hvorefter han har været fastansat siden maj i år.

– Det startede lidt med, at vi sagde ’hvad nu hvis…’, siger Maja Harder Kirkegaard om optakten til at tage den store beslutning.

En tanke de først slog lidt hen, men som siden voksede i dem, for Havnegade var et sted de følte sig godt tilpas.

– Jeg har altid været glad for at være her. Jeg synes, at der er et godt arbejdsmiljø, siger hun.

I de godt 2,5 år, hvor Inger Christensen har været ene læge om to kapaciteter, har arbejdstimerne også været flere. Men med omkring 3.000 patienter i lægehuset, har hun ikke kunnet tage alle konsultationer.

– Det har betydet, at vi blev nødt til at omlægge noget af arbejdet, sådan at vores tre sygeplejersker har taget de konsultationer, hvor det gav mening, ligesom også vores uddannelseslæge Jakob Stefansson har været her. Ja, og så har vi haft vikarer. Der har været mange løsninger, og jeg synes, at vores patienter har taget det rigtig pænt og haft forståelse for situationen, siger Inger Christensen.

Speciel bornholmsk regel

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at lægehuset, indtil de to unge læger blev en del af praksissen, har skrevet sig ind i den udfordring om lægemangel, som hersker på øen. Så hvad er det, der har fået Maja Harder Kirkegaard og Martin Noordegraaf til at slå sig ned som praktiserende læger her?

– Vi har begge tre små børn og derfor også et ønske om at arbejde lidt færre timer, end hvad en fuldtidsstilling som praktiserende læge kræver, siger Martin Noordegraaf.

– Og på Bornholm kan man være tre læger om to kapaciteter, siger han.

En ordning, der er lavet, for at gøre det mere attraktivt for nyuddannede læger som Maja Harder Kirkegaard og Martin Noordegraaf at slå sig ned på øen i en praksis, da det betyder, at man kan være tre læger om to kapaciteter. Hvilket er en speciel regel på Bornholm, fordi øen er lægedækningstruet.

– 60 timer om ugen vil ikke fungere for min familie, så det er et bevidst valg, at jeg går ind i en praksis netop på Bornholm, fordi man så kan arbejde færre timer. Ellers er det for stor en mundfuld, og der skal også være en balance mellem privat og professionel, siger Maja Harder Kirkegaard, og Martin Noordegraaf nikker.

Og så er der en anden og ofte relevant fællesnævner for flere af de nyuddannede læger, der slår sig ned på øen. De har allerede en relation til Bornholm, hvilket også er tilfældet med Maja Harder Kirkegaard og Martin Noordegraaf, der kommer herfra.

– Jeg havde et job i Sønderjylland, men vi ville gerne tættere på familien, nu vi havde små børn, og så flyttede vi til øen, siger Maja Harder Kirkegaard, der kom til øen samtidig med sin kommende kompagnon Martin Noordegraaf, der flyttede fra Randers til Bornholm.

Dog kræver det også, at det jobmæssigt hænger sammen i hele familien, fortæller Maja Harder Kirkegaard:

– Det er også vigtigt, om ens ægtefælle kan få et job, så det hele hænger sammen.

Kendt problem

At rekruttere unge nyuddannede læger til Bornholm er ikke nogen opgave, der synes at kunne løses over natten, for rundt om på øen er der ledige kapaciteter, der mangler at blive fyldt ud.

Ifølge Rikke Hjorth Westh, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) på Bornholm, skal der noget særligt til, hvis man skal kunne tiltrække flere læger til øen:

– Det kræver et eller andet ekstraordinært.

Hvad skal man gøre for tiltrække unge læger til Bornholm?

– Der er den lægedækningstruede ordning, som er anderledes end i resten af landet. Så er der lægebolig og pasningsordning og en ægtefælle, man kan hjælpe i job. Ja, få familien til at fungere – så bliver de måske også herovre. Der er mange strenge at spille på, understreger formanden.

Udover at være formand for PLO på Bornholm er hun selv læge i Allinge Lægehus, og kommer i forbindelse med lukningen af praksisklinikken på Bornholms Hospital i 2022 til at tage 1.600 patienter ind, hvilket svarer til én kapacitet.

Resten af patienterne – svarende til to kapaciteter – overgår til Alles Lægehus, en ny klinik der åbner i Rønne, og som Rikke Hjorth Westh beskriver som en ’stråmandsklinik’.

– En stråmandsklinik, som den der kommer i Rønne, er vi ikke så glade for. Det er det, Nexø-lægerne har prøvet at undgå, siger hun.

Og i Lægehuset Havnegade har det været bevidst at beholde begge kapaciteter, fortæller Inger Christensen, også selvom det har betydet flere arbejdstimer:

– Jeg ønsker ikke en regionsklinik, så det har været bevidst at undgå det. Jeg mener, at en almen praksis er et bedre tilbud til patienterne.

Hvorfor det?

– Her har patienten en fast læge, som de kender, og en læge som kender patienternes historik. Det giver en anden tryghed, siger hun, der glæder sig over, at lægehuset med det nye partnerskab kan åbne for tilgang af patienter.

Pension og lægemangel

Det samlede billede for lægemanglen på Bornholm lyder på to kapaciteter ledige i Rønne hos Katri Marcussen, en i Klemensker og en i Nexøs andet lægehus, lyder det fra Rikke Hjorth Westh.

– Og så er der flere, der nærmer sig pensionsalderen.

Hvad snakker vi af tidshorisont der? Sker det indenfor eksempelvis fem år?

– Ja.

Hvad giver det af udfordringer på Bornholm, hvis flere læger går på pension inden for de næste fem år?

– Det giver den udfordring, at vi skal stå sammen om at holde på de ydernumre, der er, så der ikke er flere patienter, der skal i hænderne på stråmandsklinikker, for det gør ikke noget godt for øen, mener Rikke Hjorth Westh.

En påstand Berit Lavik, der starter Alles Lægehus-klinikken i Rønne næste år, ikke mener står mål med virkeligheden. Selv har hun allerede erfaring med at drive den type lægepraksis, da hun på nuværende tidspunkt har to andre praksisser i Region Hovedstaden, en i Tårnby – hvor hun selv har sin daglige gang – og en i Helsinge.

Hun sagde til Bornholms Tidende i august følgende:

– Vi vil først og fremmest forsøge at rekruttere personale, som kan være fast i klinikken. Det er noget, vi går meget op i, sagde hun dengang, ligesom kritikken fra PLO-formanden blev besvaret således:

– Det er en anden måde at drive klinik på, så jeg forstår egentlig godt, hvis man er skeptisk. Men jeg har selv drevet traditionel lægepraksis i Rødovre i 16 år, og derigennem kender jeg til de vigtige værdier. Det er vi meget opmærksomme på. Det er for eksempel vigtigt for os at få skabt noget kontinuitet, lød svaret fra Berit Lavik tilbage i august. 

FÅ ABONNEMENT