Efter smittede passagerer gik ombord på Express 1: Danielsson efterlyser klare regler

Efter smittede passagerer gik ombord på Express 1: Danielsson efterlyser klare regler
René Danielsson savner klare retningslinjer for, hvordan man skal agere, hvis man bliver konstateret coronasmittet, når man er væk hjemmefra. Det var det, der skete, da to hjemsendte værnepligtige dukkede op på Express 1 for at rejse hjem og gå i isolation. Problematikken gælder ikke kun for folk med tilknytning til forsvaret, men for alle på Bornholm, pointerer han. Arkivfoto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 29. NOV 2021 • 10:45
Henrik Nielsen
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
29. NOV 2021 • 10:45

I det øjeblik corona igen blev en samfundskritisk sygdom, burde de ansvarlige have sat sig sammen og lavet retningslinjer for, hvordan man håndterer det, når smittede skal rejse hjem, mener René Danielsson fra Dansk Folkeparti.

Den 9. november blev corona igen en samfundskritisk sygdom. På samme tid burde myndighederne have præsenteret retningslinjer for, hvordan sygdommen skal håndteres i alle dele af den offentlige sektor, ligesom det var tilfældet, første gang sygdommen havde Danmark i et jerngreb. På den måde kunne man have undgået den situation, hvor to coronasmittede, hjemsendte værnepligtige gik om bord på Express 1 for at rejse hjem.

Det mener René Danielsson fra Dansk Folkeparti. På Facebook skriver han, at han gerne tager en snak med forsvarsminister Trine Bramsen (S). Hvis han får den mulighed, vil han fortælle hende, at der mangler et regelsæt, og at det må de relevante myndigheder få skabt så hurtigt som muligt.

– Man skulle måske have set, at lige om lidt ville bølge 3 komme, og det virker utroligt, at der er statslige styrelser, der altid skal være på bagkant, siger han og pointerer, at han udtaler sig som kommunalpolitiker.

Brug to timers overarbejde

René Danielsson fortæller, at han fra drøftelser i regionskommunens regi ved, at så længe det ikke var en samfundskritisk sygdom, så sad man lidt på hænderne.

– Jeg spurgte på et valgbestyrelsesmøde inden kommunalvalget, om man havde en plan B, hvis corona skulle gå amok. Svaret var, at hvorfor skulle man det, når sygdommen ikke var samfundskritisk længere. Så det er ikke et enkeltstående tilfælde med forsvaret. Men nu er det blevet erklæret en samfundskritisk sygdom igen, og så er der bare ikke nogen undskyldning for, hvorfor de mennesker, der sidder med det reelle ansvar, ikke bruger to timers overarbejde på at sætte sig sammen og blive enige om retningslinjer, siger René Danielsson.

Han mener, at man har glemt nogle af de erfaringer, man gjorde sig under første og anden bølge.

Utryghed blandt bornholmere

For ham er det én ting, at den lokale kaserne ligner nogen, der ikke har styr på tingene, på trods af at de har gjort, præcis som de har fået besked på af en højere myndighed.

– Noget andet er den utryghed, der bliver skabt blandt bornholmerne over, at deres livsnerve til resten af Danmark potentielt skal fragte mennesker, som er smittede, fordi det offentlige Danmark ikke er på forkant, lyder det fra DF'eren.

Samtidig minder han om, at bornholmere på forretningsrejse eller anden rejse kan stå i samme dilemma som de to hjemsendte værnepligtige, hvis de bliver konstateret coronasmittede, mens de er væk fra Bornholm. Derfor bør der være klare regler for, hvordan man skal agere i en sådan situation, mener han.