To coronasmittede fra kasernen blev torsdag bortvist fra Express 1

To coronasmittede fra kasernen blev torsdag bortvist fra Express 1
– Vi skulle sejle med Express 1 klokken 10.30 torsdag formiddag, og da vi var kommet om bord lidt efter klokken 10 og sad bagest på færgen, var der to unge mænd med mundbind, som gik hen i den lille niche til patientrejser. De tilkaldte en medarbejder på færgen og sagde, at de syntes, de lige ville fortælle, at de havde corona, fortæller en en passager til Tidende. Arkivfoto: Klaus Holsting
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 26. NOV 2021 • 15:20
NYHED | RØNNE | ABONNENT
26. NOV 2021 • 15:20

Et par unge mænd måtte lidt slukørede gå fra borde igen, da de trods coronasmitte vil rejse med Express 1 og Bornholmerbussen hjem til Sjælland. De kom fra Almegårds Kaserne.


Bornholmslinjen bortviste torsdag formiddag to passagerer fra Express 1, da de selv erklærede, at de var testet positive for corona.

Episoden, som bekræftes af kommunikationschef i rederiet Jesper Maack, beskrives af en passager, hvis identitet Tidende kender, men som ønsker at være anonym, således:

– Vi skulle sejle med Express 1 klokken 10.30 torsdag formiddag, og da vi var kommet om bord lidt efter klokken 10 og sad bagest på færgen, var der to unge mænd med mundbind, som gik hen i den lille niche til patientrejser. De tilkaldte en medarbejder på færgen og sagde, at de syntes, de lige ville fortælle, at de havde corona og oplyste også, at de skulle videre med Bornholmerbussen.

– Personalet gik, men vendte tilbage igen og sagde, at alle folk, der sad i nærheden, skulle flytte sig, siger øjenvidnet.

– De spurgte de unge mænd, hvorfor i alverden de rejste med Bornholmslinjen, når de havde corona, og de forklarede, at de kom fra Almegårds Kaserne og var blevet beordret til at tage hjem, fordi de som smittede ikke kunne forblive der. Og da de ikke kendte nogen på Bornholm, var de jo nødt til at tage til Sjælland, som de kommer fra. Men efter 10 minutter kom kaptajnen ned til dem og sagde, at han måtte bede dem forlade færgen, for han kunne ikke udsætte de øvrige passagerer for risikoen. Og så gik de meget nedslåede fra borde, hvorefter hele området blev afspærret og personalet gik i gang med at spritte af.

– Jeg synes, at det er flot, at de unge mennesker fortalte, at de havde corona, og jeg synes også, at det er flot, at Bornholmslinjens kaptajn agerede, som han gjorde, siger øjenvidnet til Tidende.

Men hun undrer sig såre over, at forsvaret tilsyneladende sendte de to unge mænd ned på færgen.

Hertil siger Jesper Maack dog torsdag eftermiddag:

– Det er helt rigtigt, at de unge mænd oplyste, at de var blevet testet positive, og i første omgang var de ikke så interesserede i at forlade færgen. Men nogle gange er det jo også sådan, at folk skal rejse, selv om de eventuelt er smittede, og så bliver det ordnet af en visiterende sygeplejerske ved regionskommunen, som kan tage fat i os, og så arrangerer vi sammen en forsvarlig transport. Jeg har også fået oplyst, at sygeplejersken rent faktisk var i gang med at arrangere hjemtransport for de to unge mænd.

Vi er behjælpelige

Visitationssygeplejerskerne, som sammen med Bornholmslinjen finder ud af, hvordan eksempelvis coronasmittede kan rejse til og fra Bornholm, arbejder i den kommunale sygepleje. Herfra oplyser lederen, Charlotte Høffding Larsen, fredag formiddag, at der var kommet en henvendelse fra Almegårds Kaserne om de to unge coronasmittede mænd – uden at hun dog kan oplyse, på hvilket tidspunkt den kontakt fandt sted.

Generelt forklarer hun, at covid-positive borgere – om de så kommer fra Bornholm eller ovrefra – kan kontakte "den visiterende myndighed", altså sygeplejen.

– Og så går vi i dialog med folk, for der kan jo være flere grunde og forskellige behov, når de kontakter os. Det kan være, de skal hjem fra Bornholm eller hjem til Bornholm, og det er vi så behjælpelige med i god dialog med rederiet og eventuelt også med Falck. Der kan også være tale om, at folk har behov for isolationsfaciliteter her på øen, og det er vi også behjælpelige med, siger hun og forklarer, at henvendelser kan komme fra mange kanter.

– Det kan være den covid-positive selv, der henvender sig efter at have fundet frem til os på regionskommunens hjemmeside, siger hun.

– Og så sker dialogen og visitationen derfra. Det kan også være en arbejdsgiver, en forældre til en mindreårig, en efterskoleelev eller måske en, der henvender sig på vegne af sine forældre.

 


Kasernen: Vi fulgte retningslinjerne

John Walther er chef for Studie- og Udviklingsafdelingen på Almegårds Kaserne, og han har tjekket hændelsesforløbet, hvor to unge mænd, som netop havde forladt Almegårds Kaserne efter at være testet positive for corona, blev afvist på Express 1, for Tidende.

– Jeg har talt med chefen for den af vores underafdelinger, som har de værnepligtige, siger han.

– Og det drejer sig om to værnepligtige, som skulle hjemsendes, altså var færdige hos os. Vi har på kasernen hele tiden opretholdt et testregime og tester vores soldater, og i den forbindelse blev de to konstateret positive, men i og med, de stod foran en hjemsendelse, er de i overensstemmelse med de retningslinjer, deres chef på kasernen har, blevet sendt hjem med en besked om mundbind, afstand, afspritning og så videre, og når de nåede frem skulle de isolere sig i hjemmet og i øvrigt følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

– Vi har ikke noget infirmeri på kasernen, hvor de kunne være, og sådan er de retningslinjer, der bliver arbejdet efter. Det med, at regionskommunens sundhedsmyndigheder kommer ind og tilbyder en sygetransport, kommer først i stand, efter de to blev afvist på Bornholmslinjen, siger John Walther.

Sker det, fordi de to unge mænd henvender sig til jer igen?

– Ja, sådan har jeg fået det forklaret. I og med de bliver bortvist fra færgen, møder de igen op på kasernen og siger hva' så? På den baggrund kommer man i dialog med sundhedsmyndighederne, som så får arrangeret en sygetransport til dem. Jeg tror, de blev sat i et køretøj og fik at love at forblive i det på færgedækket under overfarten.

Jeg har talt med en passager, som var med på den afgang, de to blev bortvist fra, og hun var rimelig pikeret over, hvad hun oplevede på færgen og mente ikke, at det kunne passe, at Forsvaret bare sender folk af sted på den måde. Hun mener Forsvaret bør tage ansvar for situationen, hvad siger du til det?

– Vi har jo vores retningslinjer, og vi har løbende spurgt ind til de direktiver, vi har fået fra Forsvarets sundhedsmyndigheder under hele covid-perioden, og der har svaret til stadighed været, at folk skal bringe sig til egen bopæl og isolere sig selv i sådan en situation. Og Forsvarets sundhedsmyndigheder får jo deres direktiver fra de civile sundhedsmyndigheder. Man kan sige, at havde vi her på Almegårds Kaserne haft et infirmeri, kunne vi måske have gjort tingene lidt anderledes, men vi er bare i den situation, at de to værnepligtige, vi her taler om, er aftrådt. De er civile mennesker, fordi de har aftjent deres værnepligt. Og vi har altså heller ikke noget infirmeri, så den eneste mulighed, vi på kasernen har haft, er at sende dem hjem som beskrevet.

De er ude af jeres system, og som civile personer skulle de selv tage kontakt til regionskommunen?

– Ja, det kan man sige, men vi var faktisk heller ikke klar over, at der var den mulighed for sygetransport. Den blev vi først bekendt med efter de returnerede til kasernen.

Tager I det her med i jeres overvejelser, hvis der opstår lignende situationer?

– Vi vil helt naturligt internt i Forsvaret fortælle, at vi har haft den her problemstilling, som vi tidligere også har spurgt ind til, og vi vil oplyse om, hvad der er foregået. Men vi har altså ingen mulighed for at fastholde folk på kasernen i sådan et tilfælde. Problematikken er et godt eksempel, hvordan tingene kan falde ned mellem en masse stole i forhold til de direktiver, som alle arbejder efter, siger John Walther.

Og alle bliver hele tiden klogere?

– Ja, det må man da håbe. Vi gør det i hvert fald.