'Det handler om at være med til at tage et ansvar i en klimadagsorden'

'Det handler om at være med til at tage et ansvar i en klimadagsorden'
Mikkel Bach-Jensen. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 23. MAJ 2021 • 06:54
| ABONNENT
23. MAJ 2021 • 06:54

DAGENS NAVN er Mikkel Bach-Jensen, leder af Gaarden. På det levende frilandsmuseum i Melsted bindes fortiden og fremtiden sammen i et eventyrligt mix af kattekillinger, smagsprøver og udvikling af nye fødevarer.

Mikkel, du er sekretariatschef for fødevareparaplyforeningen Gourmet Bornholm, men også leder af Gaarden. Hvordan er det nu det hele hænger sammen dernede hos jer?

– Gaarden er jo en del af Bornholms Museum, og vi er tre stationer, kan man sige: Melstedgård er den fine, gamle gård, der som frilandsmuseum formidler Danmark i selvforsyningstiden, altså lige før den industrielle revolution. Her handler det om at fortælle om den madkultur, som Bornholm er rundet af, og vores gæster kan blandt andet smage på gamle egnsretter, prøve gamle lege, hygge i haven, slå reb, køre i hestevogn, runke sennep og ikke mindst sludre med en hel masse dejlige dyr, som alle gerne vil klappes.

– I Skafferiet køber man sin billet, men det er også gårdbutikken, som sælger varer fra de bornholmske fødevareproducenter, samt frokost, kage, is og andre gode sager.

– Madkulturhuset er den moderne legeplads for workshops, madoplevelser, skoleklasser, grupper og ikke mindst fødevareproducenter.

I hjælper i øjeblikket producentforeningen Food Bornholm med deres proteinafgrødeeventyr. Hvad går det ud på og hvad er jeres rolle?

– Grundlæggende lægger vi bare jord til. I forbindelse med arbejdet i det vi kalder fødevarepartnerskabet mellem Gourmet Bornholm, regionskommunen og Bornholms Landbrug og Fødevarer, valgte regionskommunen at bringe 220 hektar landbrugsjord i spil på en ny måde – kun til økologisk drift. En del af den jord forpagter vi nu her ved Melstedgård, og vi laver så pasningsaftaler med ”imarksættere” i et grønt kontorfællesskab for helt små producenter. Men nu altså også for 12 bornholmske landmænd i Food Bornholm. De prøver sig frem med en række nye bælgfrugter, som alle er mere klimavenlige afgrøder. Hos os har de dyrket 12 hektar, men i alt står der 46 hektar rundt omkring på øen.

Hvad er der plantet?

– Ved Melstedgård står der fine rækker med linser, kikærter og amarant, men rundt omkring på hele øen er der også sat ærter, hvid lupin, boghvede, quinoa og camelina.

Hvad er planen med de mange bælgfrugter – hvad er det for en efterspørgsel, I gerne vil være med til at imødekomme?

– Det handler både om at være med til at tage et ansvar i en klimadagsorden, men det understøtter jo også en efterspørgsel hos forbrugere, som måske ønsker at skære lidt ned på kød til fordel for blandt andet plantebaserede proteinafgrøder. Og lige præcis den måde at bruge jorden på er helt rigtig for os. Gaarden forholder sig jo både til dengang, nu og i morgen, og forhåbentlig kan vi være med til at inspirere gæster og give dem en vinkel eller to mere i fortællingen om vores landbrug, fødevareproduktion og madkultur.

I har lige åbnet for sæsonen på Gaarden. Hvor mange gæster plejer I at få og hvad er jeres forventninger til genåbningen og sæson 2021?

– I et normalt år, hvor vi har mange grupper, skoleklasser, workshops og arrangementer i Madkulturhuset, ligger vores samlede besøgstal omkring 30.000 gæster. De grupper har vi savnet i 2020, hvor vi kun lige rundede 19.000 gæster, men 2021 ser heldigvis ud til at blive et år med mange gæster på Bornholm – især i højsæsonen. Så selvom det ikke bliver et helt normalt år – blandt andet fordi vi og vores gæster skal huske alle covid-19-hensyn inklusive coronapas – ser det ud til at blive en ganske fin sæson.

 


Mikkel Bach-Jensen

Alder: 47 år.

Uddannelse: cand. mag.

Civilstatus: gift med Anja, tre børn.

Bopæl: Rønne.

Fritidsinteresser: cykling – mest mountainbike, men i øjeblikket også Team Rynkeby Bornholm, golf og naturligvis mad og madlavning.



FÅ ABONNEMENT