Den gode historie om nogle 'tosser', der bliver ved med at kaste penge i et hul

Den gode historie om nogle 'tosser', der bliver ved med at kaste penge i et hul
Direktør Mikkel Marschall mener, at det er smagen og flaskens design, der giver Bornholms Kildevand sin konkurrencefordel. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 24. MAJ 2021 • 11:01
| ABONNENT
24. MAJ 2021 • 11:01

ERHVERV

Kildevandsflasker er overalt. På tankstationer, kiosker og i supermarkeder. Hyldemeter for hyldemeter hober de sig op. Mærke efter mærke konkurrerer om at være tørstslukkere. Og giganter som Coca Cola og Nestlé har opdaget, hvor mange penge, der er i at sælge kildevand. Alene sidste år drak verdens befolkning kildevand for 1,3 billioner kroner. Det er lige over halvdelen af Danmarks BNP.

Så hvad får en forholdsvis nystartet kildevandsproducent på Bornholm til at tro, at de kan gøre sig bemærket på så stort et marked. Hvad er det Bornholms Kildevand kan, som andre kildevandsmærker ikke kan?

– Det er designet, hvor det visuelle udtryk gør, at man lægger mærke til vores vandflasker, især hvis man går op i detaljer, svarer direktør og medstifter af Bornholms Kildevand, Mikkel Marschall, og fortsætter:

– Det er smagen af vandet. Det er det mest mineralholdige vand i Danmark, fordi vi har så mange sten, kalksten og granit i undergrunden på Bornholm.

– Så er det den gode, lokale historie, hvor man støtter nogle tosser på Bornholm, der bliver ved med at kaste penge i et hul i jorden. At vi er nogle drenge, som har købt et nedlagt vandværk og lavet det om.

Coronaramt

Ejerkredsen bag Bornholms Kildevand købte i 2014 det gamle Piledam Vandværk i Nexø. Dernæst gik der nogle år med at etablere virksomheden og få omdannet det gamle vandværk til et moderne kildevandstapperi. I oktober 2018 blev der endelig tændt for hanerne, og Bornholms Kildevand har lige siden været i operation.

Men opstart er svært, og virksomheden har endnu ikke kunnet præsentere et overskud. Heller ikke for det forgangne regnskabsår 2020, hvor underskuddet endte på -412.632 kroner. Det er 342 procent mere end underskuddet i 2019, som landede på -93.141 kroner.

Corona er som bekendt gået hårdt udover restauranter, cafeer og lignende, og eftersom Bornholms Kildevand primært sælger til denne branche, forklarer Mikkel Marschall nedlukningerne som hovedårsagen til sidste års underskud.

– Under nedlukningen sidste år havde vi nærmest et salg på nul flasker, indtil vi åbnede op igen. Så fik vi et kæmpe opsving hen over sommeren og fik en masse af nye kunder. Og så kom der en nedlukning igen i december, som varede ved indtil for én måned siden, siger Mikkel Marschall, som tidligere har været assisterende køkkenchef på Kadaeu og er grundlægger af kokkekunkurrencen Sol over Gudhjem.


Bornholms Kildevand startede med at tappe kildevand fra det gamle vandværk i Nexø i oktober 2018. Foto: Jacob Jepsen 

Dyr opstart

Men udover corona har det også været noget dyrere at få gang i den bornholmske kildevandsfabrik, end ejerne havde regnet med.

Mikkel Marschall nævner, at de har haft problemer med leverancerne af deres store 99 centiliters flasker, og når de endelig fik leveret, fik de et alt for stort læs med fire sættevogne ad gangen.

– Så vi har sindssyg mange tomme flasker stående nede i Nexø, siger direktøren.

Derudover har virksomheden også investeret i en ny kapselmaskine og for at fremtidssikre værket, har de også lagt nye rør ind i vandværkets gamle borehuller. Men nu behøver ejerne forhåbenligt ikke at investere flere penge i Bornholms Kildevand, vurderer Mikkel Marschall.

– Vi har brugt en masse penge på at gøre os klar til at tjene nogle penge, men nu er det slut med at købe flere trucks, palleløftere og pallereoler. Vi har et setup, der virker og kan følge med til rigtig mange solgte flasker per år og per måned.

Har udfordringerne haft nogen konsekvenser for virksomheden eller ejerkredsen?

– Vi har ikke ændret i ejerkredsen, men vi har hver især job ved siden af og har måttet skyde penge ind for at få det til at løbe rundt.

Kan du komme ind på, hvor meget ejerkredsen samlet set har skudt ind?

– Nej.

Er det mange penge vi snakker om?

– Det er vel alt i alt nogle hundrede tusind.


Bent Hansen er driftchef hos Bornholms Kildevand. Foto: Jacob Jepsen

Ikke discount-vand

Når Mikkel Marschall skal sælge Bornholms Kildevand til nye kunder, er der to ting han slår på: smagen og design.

– Men det er designet, som folk mest køber sig ind i. Fordi det er vand, og det slukker tørsten, og du kan få noget, der er meget billigere, der slukker tørsten.

Derfor er det heller ikke tankstationer, kiosker og supermarkeder, der er de første, direktøren ringer til, når der skal sælges kildevand. For hvis kunden primært går efter det billigste kildevand, så kan bornholmerne ikke konkurrere.

– For du kan altid få en flaske Aquador til én kroner i tilbud, og der kommer vi aldrig ned. Og med al respekt til Aquador, men de kører med fuldautomatiske tappelinjer, hvor de tapper 200.000 flasker i timen. Her i Nexø, der står Bent sammen med sin bror og tapper 30.000 flasker om måneden.

I stedet ringer direktøren til cafeerne, restauranterne og barerne, og bruger sin egen historie, historien om driftchefen – og tidligere oliemand – Bent Hansen, historien om vandværket og Bornholm for at sælge sit vand.

Fremtidsplanen

Indtil videre er det kun Mikkel Marschall, som sælger, mens Bent Hansen primært står for produktionen. Men planen er, at der i løbet af sommeren skal ansættes endnu en sælger, som skal fokusere på Vestdanmark.

– Vi har ret godt styr på Bornholm og København, men jo længere vi kommer vest på, jo længere er der mellem vores kunder, siger Mikkel Marschall.

Udover at komme bredere ud på landets restauranter og caféer, vil Bornholms Kildevand også gøre et fremstød på landets kontorer og konferencecenter. Og indenfor de næste par år vil Bornholms Kildevand kigger på eksport. I første omgang til Sverige. Derudover har de også fået nogle henvendelser fra krydstogtskibe, som Mikkel Marschall vurderer som ”meget interessante”.

Kildevandsfabrikken har også mærket øget opmærksomhed fra barer rundt om i landet og fra gaveæske-firmaer. Ifølge direktøren fordi Bornholms Kildevands megabrus, med ekstra meget kulsyre, er blevet populær i drinks og cocktails.

– Folk ser den ikke som en vand, de ser den mere som en tonic.

Men først handler det om at komme sig oven på vinterens og forårets lange nedlukning, og her er Mikkel Marschall optimistisk.

– I år forventer vi mere salg i resten af landet, og i løbet af 2022 skal vi have en ekstra mand på fabrikken.

Den overordnede plan er at øge salget og løbende ansætte sælgere og produktionsmedarbejdere, der matcher den – forhåbentligt – stigende omsætning.

– Tanken er, at vi overhovedet ikke skal skyde flere penge i det lige nu, understreger Mikkel Marschall. 



FÅ ABONNEMENT