Debat: Skal vi tage færdselssikkerheden i egen hånd?

Debat: Skal vi tage færdselssikkerheden i egen hånd?
Arkivfoto
| ABONNENT | 13. JUN 2021 • 12:24
Af:
Christina Hobel
 Smedegårdsvej 13
Rønne
| ABONNENT
13. JUN 2021 • 12:24

SYNSPUNKT

Kære politikere. Jeg undrer mig over, at der ikke bliver gjort mere for at trafikregulere i Rønne by.

Personligt møder jeg på min tur på arbejdet to knudepunkter, som får mit hjertet helt op i halsen.

Første knudepunkt er ude ved Smedegårdsvej, hvor jeg bor. Her ligger indgange til Søndermarksskolen, SFO og rideskole, og vi oplever mange biler, der kører 50-60 km i timen. Både på hverdage og i weekenderne. Vi er en hel vej, der er godt og grundigt trætte af dette og har forsøgt at bremse trafikken ved at sætte vores biler i lange rækker ned langs højre side af vejbanen. Dette afhjælper heldigvis en smule, men er langt fra den optimale løsning, da flere af vejens beboere har garager, som de naturligvis hellere vil bruge. Over hækken er der halvt for sjov og halvt i alvor også snakket om nogle mere kreative løsninger: jernrør han langs vejen, kegler, grus, børnecykler, murerspande med små træer i eller falsk vejarbejde.

I forbindelse med knudepunktet Smedegårdsvej er der også T-krydset, hvor vejen møder Åkirkebyvej. Om morgenen og om eftermiddagen er der så meget trafik, at det kan tage op til 10 minutter at køre ud på eller krydse Aakirkebyvej. Det skaber utålmodige bilister, og det skaber en risiko for ulykker.

Andet knudepunkt er ved Zartmannsvej og T-krydset ned til Pingels allé.

Om et par år skal min datter selv køre i skole og allerede nu, er det kryds min største bekymring, alene af den årsag, at der er et eksisterende fodgængerfelt, men bilister stopper ikke, medmindre at man nærmest kaster sin cykel ud foran sig.

Jeg har set en ung kvinde stå med fire små børn på 2-3 år, der stillede sig op for at gå over. Ikke én bil standsede i de tre minutter, jeg observerede det, og til sidst måtte jeg gå derover med min cykel og nærmest kaste cyklen ud i feltet, før bilerne opfattede, at de skulle stoppe.

Knudepunkterne er i sig selv slemme, men det virkelig problem er, at alt fra fartbøller til de utålmodige og til de billister, der bare har en dårlig dag, har frit spil til at køre uden at tage hensyn til gående og cyklister. Eftersom de ikke selv gør det, må der kommer mere trafikregulering.

Mine forslag er:

1. Lyskryds/fodgængerfeltet skal fordobles i tid, så man kan nå hele vejen over, uden at skulle stå i helleanlægget med to børn, mens store lastbiler passerer.

2. Der indsættes en fartgrænse på 20 km i timen, der opsættes et: "Børn leger her"-skilt, eller der laves fartbump eller mini-helle anlæg.

3. Der opsættes lyskryds ved fodgængerfeltet med mulighed for at fodgængere kan trykke til grøn.

Disse to knudepunkter er kun dem jeg møder i min hverdag, men jeg er ikke i tvivl om, at der er andre steder i Rønne, hvor bløde trafikanter – og især småbørnsfamilier – føler sig utrygge.

Derfor vil jeg opfordre andre til at skrive til politikerne med forslag om, hvor de efterlyser vejbomb, nedsat hastighed eller lignede.

Det kan ikke passe, vi skal gå rundt med ondt i maven og vente på, at det uundgåelige sker, før der sættes ind.