Debat: Der er ingen grund til at oprette Rønnes konkurrerende kulturhus

Debat: Der er ingen grund til at oprette Rønnes konkurrerende kulturhus
Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 9. JUN 2021 • 14:18
Af:
Birgit C. Aaberg
Dammegårdsvej 1
Klemensker
| ABONNENT
9. JUN 2021 • 14:18

SYNSPUNKT

Kære kommunalbestyrelse, kære bornholmere. Det er dejligt at læse i Tidende mandag den 7. juni, at medlemmer af kommunalbestyrelsen har så forskellige meninger om fremtiden for Dams Gård, og det er godt at vide, at vi hen over sommeren kan drøfte sagen og komme med flere gode ideer og synspunkter.

Konsulenternes tre scenarier står i samme avis, og her følger nogle kommentarer:

Nr. tre: "Kulturens Hus på Bornholm" har vi efter min mening slet ikke brug for. Rundt omkring på øen er der mange "huse", hvor mange slags kulturer trives vældig godt, ofte støttet af kommunale kroner, altså vores skattepenge. I disse "kulturhuse" arbejder en masse frivillige, og kun steder som eksempelvis Svanekegården eller Bornholms Teater har man ansatte medarbejdere.

Der er ingen grund til at oprette Rønnes konkurrerende kulturhus med kontorer, administration og ansatte "værter". Der er heller ingen grund til at forsyne huset med et spisested, for Rønne har flere spisesteder med hver deres profil.

De mange steder – spredt over hele øen – hvor børn, unge og voksne i alle aldre kan møde kulturlivet er noget helt særligt for Bornholm og noget meget positivt.

Nr. to: "Kulturhuset Dams Gård" skal "styrke og løfte rammerne" for kulturlivet, hvis man bor i Rønne. Det lyder rigtig godt med et samarbejde mellem koncertsteder, foreninger, dramaskole, billedskole, musikskole mm.

Derimod synes jeg – med al respekt – at man næsten fornærmer alle øens frivillige, når man mener, at der er brug for et særligt sted i Rønne for at udvikle frivillighedskulturen. De mange grupper af frivillige, som arbejder godt sammen, har nu i mange år selv fundet ud af at udvikle sig, og det er vist gået ganske fint.

Nr. et: "Foreningshuset Dams Gård" lyder godt, synes jeg. Via Folkeoplysningsloven og kommunens engagerede medarbejdere på det område har først amtet og de fem kommuner og nu regionskommunen understøttet og hjulpet alle mulige projekter fra idéer til virkelighed. I scenariets tekst er adgangen til brug af "Foreningshuset Dams Gård" beskrevet ret restriktivt, men vi bestemmer jo selv, hvor let eller besværligt det skal være.

At styrke biblioteket og bringe liv midt i byen – i Aakirkeby!

Forleden kom det frem, at regeringen via kulturministeren stiller forslag om en pulje på 40 millioner, som skal bruges til biblioteker, der placeres midt i byen. Bornholm må have fat i nogen af de millioner! Aakirkeby er det mest velvalgte sted, som jeg kan komme på. Den gamle brandstation står tom, der er masser af plads, der er parkeringspladser og bygningen er som skabt til et spændende projekt for visionære arkitekter. Det må man da sætte i gang snarest, for byen fortjener et spændende og nyttigt projekt.