De har taget facebook med storm: 'Besparelserne på børn skal stoppe nu'

De har taget facebook med storm: 'Besparelserne på børn skal stoppe nu'
Alette Franch Nielsen og Pieter Theron står bag facebookgruppen "Børnene_Bornholms Fremtid", som på få dage har fået over 900 medlemmer. I gruppen udtrykker mange medlemmer stor utilfredshed med besparelserne på børneområdet. Foto: Berit Hvassum
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM | ABONNENT | 10. SEP 2021 • 07:30
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM | ABONNENT
10. SEP 2021 • 07:30

Pieter og Alette står bag facebookgruppen Børnene_Bornholms Fremtid, hvor frustrerede forældre og borgere samles og planlægger opstand mod det budgetforlig, som Socialdemokratiet og Venstre har indgået. De fortæller, at de flyttede til Bornholm for at give deres børn en god barndom, men at det er gået op for dem, at børns trivsel ikke er en politisk prioritering.

 

Facebookgruppen Børnene_Bornholms Fremtid blev oprettet søndag aften, og torsdag morgen er der over 900 medlemmer.

Bag gruppen står Pieter Theron og Alette Franch Nielsen, der begge er forældre til børn i skole- og børnehavealderen.

De har oprettet gruppen i frustration over, at forholdene for børn og børnefamilier ikke er bedre på Bornholm, og særligt de besparelser på børneområdet, som Socialdemokratiet og Venstre for nyligt er blevet enige om at foretage i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Pieter Theron og Alette Franch Nielsen håber, at gruppen kan øge opmærksomheden på børneområdet på Bornholm.

– Vi vil gøre folk opmærksomme på, at børnene ikke er en prioritet for politikerne. Vi håber, at de vil se på det budget, der er blevet lavet, og så tage stilling til, om det er prioriteringer, de er enige i, inden de skal sætte deres kryds til kommunalvalget, siger Pieter Theron.

– Og så håber vi jo, at de besparelser bliver droppet igen, hvis vi råber op og gør opmærksom på, at det altså er kernevelfærd, man rammer nu, supplerer Alette Franch Nielsen.

Mangler busforbindelse for de små

Både Pieter og Alette er tilflyttere og valgte Bornholm til, fordi de drømte om at give deres børn den bedste barndom i smukke og trygge omgivelser.

De er begge forældre til børn i 1. klasse på Paradisbakkeskolen, selvom de selv bor i henholdsvis Melsted og Østerlars, som ikke hører til Paradisbakkeskolens distrikt.

De valgte skolen i Nexø, efter de havde prøvet henholdsvis Østerlars og Svaneke Friskole, som lå tættere på deres hjem.

Men da børnene ikke trivedes, faldt valget i stedet på Paradisbakkeskolen, fordi det var den skole, hvor de kunne se de bedste resultater for trivsel, forældretilfredshed og karaktergennemsnit. Den kommunale skole i deres eget distrikt, som dengang var Hans Rømer Skolen, lå lavere på de parametre.

Men skolevalget har betydet en del logistiske udfordringer for dem begge, for børnene kan ikke komme med skolebus fra deres hjemby til Nexø.

Hvis de skal med bus, er det de almindelige BAT-busser med skift undervejs.

Det mener både Pieter og Alette, at deres børn er for små til, når de kun er syv år. Derfor er løsningen er blevet, at de selv kører dem.

– Jeg bruger to timer om dagen på at transportere dem. Først kører jeg min søn i skole i Nexø, hvorefter jeg kører hjem og afleverer min datter i børnehave. Om eftermiddagen gentager vi turen. Af den grund er jeg også hjemmegående i øjeblikket. Jeg er uddannet sygeplejerske, men hvor får man lige et job, hvis man siger, at man først kan møde 8.45 og skal gå igen klokken 14.45?, siger Alette Franch Nielsen.

– For mig er det næsten ikke praktisk muligt. Samtidig har jeg min ældste på 10 år, som der ikke er noget klubtilbud for. Så når hun har fri, hvad skal hun så? fortæller Pieter Theron.

Trivsel er udgangspunktet for alt

Den manglende skolebusforbindelse og det manglende klubtilbud fik dem begge til at skrive og udtrykke deres bekymring til borgmester Thomas Thors i sommer.

Svaret til Alette var, at når hun havde valgt en skole uden for sit distrikt, så var kommunen ikke forpligtet til at sørge for skolebuskørsel for hendes børn.

Pieter har stadig ikke fået svar fra borgmesteren.

Da budgetforliget blev offentliggjort, og de to forældre kunne se, at børneområdet blev ramt af besparelser, fik de nok og oprettede facebookgruppen.

De er nemlig bekymrede for, hvad besparelserne kan betyde for trivslen, ikke bare hos deres egne, men for alle øens børn.

– Vi kan se på det her budget, at børn ikke er en prioritet, og jeg forstår det simpelthen ikke. God trivsel er jo udgangspunktet for, at vores børn har lyst til at gå i skole, at de klarer sig godt og får gode uddannelser, og det mindsker risikoen for sociale problemer. Noget som Bornholm jo netop kæmper med, siger Peter Theron.

Han refererer også til det politiske mål om, at befolkningstallet på Bornholm skal øges. Hvis man vil have tilflyttere med børn, skal man tænke helt anderledes, end de tanker, der ligger bag det nuværende budget, mener han.

– Jeg forstår virkelig ikke, at politikerne ikke tænker, at børns trivsel er fundamentet for det hele. Hvis vi nu kunne blive øen, hvor børn trives allerbedst, og hvor vi investerer i dem, så ville børnefamilier i hele landet have lyst til at flytte her til i morgen. Men lige nu opdager tilflyttere som os, at der er alle de her problemer og besparelser, og så begynder man jo at overveje, om man skal blive, siger Pieter Theron.


Alette Franch Nielsen og Pieter Therons børn bliver selv ramt af besparelserne. Madskolen på børnenes skole lukker. Udover det er de begge stærkt utilfredse med, at der generelt bliver sparet på børneområdet, som de mener er fundamentet for hele det bornholmske samfunds udvikling. Foto: Berit Hvassum


Børnene er en fælles sag

Facebookgruppen har vokset sig stor på få dage, og når man kigger med derinde, kan man se, at folk har forskellige mærkesager.

Der bliver skrevet og lavet underskriftsindsamlinger om Madskolen, DASK, hjemmepasningstilskud og andet.

Men de to stiftere af gruppen mener ikke, at det er en svaghed, at medlemmerne i gruppen kæmper for forskellige sager, når den overordnede sag, de bornholmske børn, er fælles.

– Det har bare bekræftet os i det, vi selv havde mærket, nemlig at børn er underprioriteret. Det har faktisk bare gjort mig endnu mere frustreret og bekymret, men det har også givet mig håb at se så mange mennesker melde sig. Det betyder jo, at der er mange på Bornholm, der også mener, vi skal investere i børnene, siger Pieter Theron.

– Jeg synes også, at tilslutningen til gruppen afspejler, at det, der foregår i toppen af kommunen lige nu, ikke er i tridt med, hvad borgerne ønsker, siger Alette Franch Nielsen.

Spørger man hende og Pieter Theron, hvor politikerne i stedet skulle have fundet pengene, kommer svaret i tre punkter.

– Som det første skulle Thomas Thors som socialdemokratisk borgmester ringe til Mette Frederiksen og sige, at det ikke kan passe, at Bornholm får et mindre tilskud fra staten i år, end vi har fået de andre år, når vi er blevet flere borgere. Det giver jo ikke mening. Dernæst, hvis man skal spare, så skal man spare det rigtige beløb. Ubalancen i budgettet er 36,6 millioner, men de vil spare 40, så der er lidt luft. Men for de penge kunne man jo bevare for eksempel sorggruppen. For det tredje, så skulle de vente med el-biler og et nyt rådhus. Det er da sådan noget man først prioriterer, når der er råd til den grundlæggende velfærd, siger Pieter Theron.

 


Besparelser på børne- og skoleområdet

• Afskaffelse af tilskud til pasning af egne børn

• Afskaffelse af pulje til små børnehuse

• Bortfald af støtte til SFO til friegrundskoler

• Lukning af PREP

• Nedlæggelse af en familiebehandlerstilling i Familiebehandlerteamet

• Familierådgiver i dagtilbud

• 1 årig besparelse på møde- og uddannelsesaktiviteter

• Den frie befordring ved skolevalg fjernes

• Stopper Madskolen

• Reduktion af pulje til projekter

• Udfasning af DASK

• Trækker pengene afsat til minimumsnormeringer i daginstitutioner

• Tolærerordning videreføres ikke