Danielsson ærgrer sig over at begynde med møgsag: Åbenhed er vejen til tillid

Danielsson ærgrer sig over at begynde med møgsag: Åbenhed er vejen til tillid
I forbindelse med konstitueringen blev René Danielsson (DF) formand for social- og sundhedsudvalget. Som noget af det første er han blevet bekendt med, at regionskommunen i fire år ulovligt har opkrævet betaling for privat buskørsel fra beboere på kommunens bosteder. – Det er en møgsag, og det er mange penge for de her mennesker, siger han. Arkivfoto: Berit Hvassum
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 14. JAN 2022 • 12:00
Henrik Nielsen
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
14. JAN 2022 • 12:00

René Danielsson er ærgerlig over, at hans første sag som formand for social- og sundhedsudvalget handler om ulovlig opkrævning af penge fra beboere på bosteder. Han tror, at åbenhed om fejl kan være med til at opbygge tillid hos borgerne.


En møgsag. Sådan betegner René Danielsson (DF) en sag, hvor regionskommunen skal betale godt halvanden million kroner tilbage til beboere på kommunens bosteder. Han kunne godt have tænkt sig at begynde sin tid som formand for social- og sundhedsudvalget med en anden sag. Samtidig håber han, at man kan få vendt sagen til noget positivt.

– Det her er en skodsag, selvfølgelig er det det, og det er ikke min drømmestart. Jeg kunne have fundet mange andre sager, der havde været væsentlig sjovere at starte på. Når det er sagt, så synes jeg egentlig, at embedsværket har håndteret det ret pænt, siger han til Tidende.

Kort før jul bad han social- og sundhedsforvaltningen om at kigge sine sager og papirer igennem, inden det nye udvalg trådte til ved nytår. Ikke fordi han havde en formodning om, at der var noget at komme efter, men fordi det er hans tilgang, hver gang han tager hul på en ny opgave.

– Det er den samme tilgang, jeg har haft på mit arbejde. Hvis jeg har sat mig i en ny stilling, så har jeg spurgt, hvilke problemer der har været, før jeg fik jobbet, hvilke opgaver der ligger, og om der er noget jeg bør vide, inden jeg trykker play og arbejder fremad, siger René Danielsson.

Hen over julen

Grundtanken bag den tilgang er, at René Danielsson nødigt vil tages på sengen med et eller andet. I den konkrete sag handlede det også om, at han gerne ville have, at det nye udvalgt så vidt muligt startede med en ren tavle. Samtidig ville han gerne få eventuelle sager håndteret med det samme i stedet for drypvist.

– Fra man fik en hensigt fra mig, synes jeg, det er gået rimelig stærkt. Man fik den, lige før vi gik på juleferie. Så har der stort set været virksomhedslukket mellem jul og nytår, og på mit allerførste møde med servicedirektøren siger hun, at man har fundet et eller andet, som man endnu ikke kender omfanget af. Det ville man finde ud hurtigst muligt. Fra jeg fik det at vide første gang, har det taget otte dage, siger René Danielsson.

Derfor synes han faktisk, at forvaltningen har håndteret det ret godt.

Menneskelige fejl kan ske

Det viste sig, at regionskommunen er fortsat med at opkræve penge for privat kørsel fra beboere på bosteder i fire år, efter Ankestyrelsen i 2017 i en udtalelse om en sag i Århus gjorde det klart, at kommuner ikke må opkræve penge for disse private ture.

Hvordan den praksis kunne fortsætte i yderligere fire år i regionskommunen, ved René Danielsson ikke med sikkerhed. Hans eget bud er for dårlig overlevering, når nye personer har sat sig i de stillinger, der kunne og burde have opdaget det.

– Der tager jeg udgangspunkt i nogle af de problemer, jeg selv er rendt ind i i mit arbejdsliv. Jeg forstår godt, at det kan være svært som relativt nyansat, hvis man ikke har fået det overdraget. Så kan jeg godt se, at der kan ske menneskelige fejl, så man ikke får stoppet det, siger René Danielsson.

Den nødvendige opmærksomhed

Inden han i forbindelse med den nye konstituering blev formand for social- og sundhedsudvalget, havde René Danielsson siddet i udvalget i et års tid. I den periode er det hans klare fornemmelse, at politikerne er blevet orienteret, når der har været afgørelser i Ankestyrelsen, som kommunens praksis strider imod. Derfor tror han ikke, at den aktuelle sag er en indikation af et generelt problem, og han mener, at den kommunale forvaltning har den nødvendige opmærksomhed på afgørelser fra Ankestyrelsen.

Han gør opmærksom på, at opkrævningen af betaling for private busture skulle have været stoppet den 4. august 2017, altså inden det forrige social- og sundhedsudvalg tiltrådte i januar 2018, og inden den nuværende servicedirektør og den nuværende chef for Psykiatri og Handicap tiltrådte deres stillinger.

Så vidt han er orienteret, er der styr på, hvor mange penge, hver enkelt af de 138 berørte beboere skal have tilbage.

Størst mulig åbenhed

Da René Danielsson blev bekendt med sagen, var han ikke i tvivl om, at offentligheden skulle have besked.

– Jeg er godt klar over, at der er en opfattelse af, at regionskommunen kan være en lukket størrelse. Jeg har tilkendegivet, at jeg synes, vi skal være så åbne som overhovedet muligt, og når vi dummer os, så må vi tage de tæsk, det medfører. Det er sådan, vi bygger tilliden op hos folk, siger han.

DF'eren kan sagtens forestille sig, at der rundt omkring i de bornholmske hjem sidder mennesker, der mener, at der er flere sager end den aktuelle.

– Jeg kan bare sige, at hvis der er mere, og det kommer op, så tager jeg den up front. Jeg har aldrig haft problemer med at sige, at vi har lavet noget møg, siger han.

FÅ ABONNEMENT