Bornholmsk sygeplejerske ved fronten

Bornholmsk sygeplejerske ved fronten
En ung Valborg Hjorth, der ville ud at opleve noget og blive en bedre sygeplejerske. Foto fra bogen
NOTITS | ABONNENT | 24. NOV 2022 • 05:31
Holger Larsen
Journalist
NOTITS | ABONNENT
24. NOV 2022 • 05:31

Ny bog fortæller om Valborg Hjorths oplevelser som krigssygeplejerske.

52 år efter Valborg Hjorths død udkommer bogen, som fortæller om den bornholmske sygeplejerske, der drog ud i verden og arbejdede som krigssygeplejerske. Hun blev vidne til soldaternes rædsler under Balkankrigen, Første Verdenskrig og den russiske borgerkrig.

Valborg Hjorth skrev detaljeret og usminket om sine oplevelser i breve og i et erindringsmanuskript. Historien blev ikke udgivet i hendes levetid, men nu foreligger det for første gang sammenhængende i bogen "Valborg Hjorth – Sygeplejerske ved Øst- og Vestfronten". Bogen udkommer lørdag den 26. november og udgives af Hakon Holm Publishing i samarbejde med Bornholms Museum.

Valborg Hjorth tog ud i verden for at opleve noget og blive en bedre sygeplejerske. Måneder blev til år – og det blev til en odyssé fra slagmark til slagmark og rundt i hele Europa i de tumultariske år omkring 1. Verdenskrig. Det gav et usædvanligt indblik i krigens rædsler, men også i Europas historie for en kvinde på den tid, skriver forlagschef Brian Christensen fra Hakon Holm i en pressemeddelelse.

Valborg Hjorths eventyrlyst gav hende et usædvanligt indblik i krigens rædsler, men også i Europas historie. Foto fra bogen

Amputerede lemmer

Valborg Hjorth var i Tyrkiet under Den Første Balkankrig og passede sårede tyrkiske soldater.

Blodbadet i 1. Verdenskrig oplevede hun fra Belgien, hvor hun var med til at operere både den belgiske konge og kronprins.

Valborg Hjorth skrev i 1915 hjem til sin berømte keramikerfamilie på Hjorths Fabrik i Rønne:

"Vi stod paa operationsstuen dag og nat, og der var næppe tid til at sove eller spise. Gangen var til stadighed fyldt med sårede på bårerne, stønnende, råbende på vand og morfin. Portørerne havde travlt med at bære amputerede lemmer bort. Hvor er dog krig oprørende forfærdelig".

Valborg Hjorth blev mistænkt for spionage, men slap hjem til Danmark og drog videre til Østfronten for at pleje sårede russiske soldater. Efter Første Verdenskrig var hun i Estland vidne til den russiske borgerkrig.

Tilbage i Danmark var Valborg Hjorth med til at opbygge de to danske krigsfangelejre, i Horserød og Hald ved Viborg, hvor man behandlede sårede soldater fra verdenskrigen. Her kom man også til at kæmpe med datidens verdensomspændende pandemi, den spanske syge.

Bogen og Valborg Hjorths efterladte manuskripter er samlet og suppleret med forklarende afsnit af kulturhistoriker og museumsinspektør på Bornholms Museum, Jakob Seerup. Bogen er illustreret med Valborg Hjorths egne billeder fra Tyrkiet, Belgien, Rusland og Estland.

Hjem til Bornholm

Valborg Hjorth vendte efter sine mange oplevelser i udlandet tilbage til Bornholm.

Det fremgår af en nekrolog i Bornholms Tidende, at hun i 23 et halvt år arbejdede på Bornholms Sanatorium og Tuberkulosehospital (hvor Bornholms Efterskole ligger i dag) i Blykobbe Plantage i Rønne. Hun blev pensioneret i 1943 og døde i juni 1970, 87 år gammel.

Valborg Hjorth fik flere medaljer for sin indsats som sygeplejerske for sårede soldater. Foto fra bogen