Bornholms Politi om høj musik: 'Vi skal kunne leve sammen'

Bornholms Politi om høj musik: 'Vi skal kunne leve sammen'
Det er sjældent, at Bornholms Politi er nødsaget til at ty til bøder med mere. De lykkedes med at "snakke folk til ro", når de er ude ved musik til ulempe. Foto: Berit Hvassum.
MUSIK TIL ULEMPE | BORNHOLM | ABONNENT | 30. JUL 2021 • 09:00
MUSIK TIL ULEMPE | BORNHOLM | ABONNENT
30. JUL 2021 • 09:00

Vicepolitiinspektøren hos Bornholms Politi, Hans-Henrik Dam, fortæller, at det handler om gensidig respekt og forståelse, når det kommer til den høje musik, der for flere bliver til en decideret ulempe.

– Det kan godt være, at jeg synes, det er pisseirriterende, at mine naboer holder en stor fest klokken tre om natten. Men hvis de gør det en gang om året, så er det sådan, det er. Det kan jeg sagtens leve med, siger Hans-Henrik Dam.

Fra 2019 til 2020 så Bornholms Politi en markant stigning i antallet af anmeldelser omkring musik til ulempe. Det vil sige musik, der generer tilpas meget til, at man ringer til politiet. I 2021 ligner det, at antallet af anmeldelser også kommer til at ramme samme høje niveau fra 2020.

Det fortæller vicepolitiinspektøren hos Bornholms Politi.

– Som det ser ud nu, så ligner det, at vi i år får lige så mange anmeldelser i 2021, som vi fik i 2020. Vi har allerede en del nu, og det fortsætter nok hen over sommeren, siger Hans-Henrik Dam.

Nok er nok

Hvornår er musik så til ulempe? Det er der ikke noget entydigt svar på. Der findes nogle retningslinjer fra kommunen, som Bornholms Politi forsøger at støtte op om. Men de har en forholdsvis lav grænse, mener Hans-Henrik Dam.

 

Det kan godt være, at jeg synes, det er pisseirriterende, at mine naboer holder en stor fest klokken tre om natten. Men hvis de gør det en gang om året, så er det sådan, det er. Det kan jeg sagtens leve med

Hans-Henrik Dam, vicepolitiinspektør, Bornholms Politi

– Det er godt nok ikke specielt højt, at man må spille i forhold til retningslinjerne. Jeg plejer at sige, at min vaskemaskine kan opnå samme lydniveau, som de retningslinjer, der er lavet. Derudover har vi ikke nogen støjmåler med ude på patrulje, så det bliver et skøn, når vi er ude, siger Hans-Henrik Dam.

Det beror nemlig på et skøn, hvor Bornholms Politi forholder sig til den enkelte situation, de er ude til. Og som Hans-Henrik Dam tidligere nævner, så er udgangspunktet for politiet, når de er ude ved anmeldelser om musik til ulempe, at alle skal have lov til at være her.

Men den enkelte vurdering foregår altid, når de er ude på stedet.

– Om klokken er 22 om aftenen eller to om natten, spiller også en rolle. Samt om det er kontrollerede forhold eller ikke, og om de er til at snakke med. Men indgangsvinklen er, at vi forsøger at tale med dem når vi er ude, siger Hans-Henrik Dam.

Hvor går grænsen?

– Nogle gange er vi ude, hvor vi godt kan se, at det her arrangement er helt sindssygt – musikken er for høj, og folk er ikke til at tale med. Så er der tale om musik til væsentlig ulempe, og her starter vi med at give bøder og forbud mod at spille musik til væsentlig ulempe, siger Hans-Henrik Dam.

– Vi gider heller ikke at vende tilbage til samme sted flere gange på samme aften. Det kan også ende ud i en bøde.

Ved musik til væsentlig ulempe har politiet også mulighed for at konfiskere anlægget, hvor musikken spiller fra, men det har ikke været nødvendigt at gøre indtil videre i år.


Det er tit, når mørket falder på, at musikken buldrer og brager i byerne. Illustration: Niels Vesterlund Mathiesen

Godt vejr og høj musik

I 2019 havde de hos Bornholms Politi 87 anmeldelser om musik til ulempe. I 2020 var det steget til 138 anmeldelser. Indtil videre i 2021 har der været 83 anmeldelser om musik til ulempe siden midten af juli. Formentlig flere nu.

Men hvorfor ser vi den her store stigning nu?

– Corona er en sandsynlig faktor, der har påvirket tallene. Folk har ikke kunne komme på værtshus eller bar, som de plejer. I stedet sidder de udenfor, spiller musik, fester og drikker. Det gode vejr har også en finger med i spillet, tror jeg. Havde det været vinter hele året, så havde vi ikke meget musik til ulempe, siger Hans-Henrik Dam.

Jeg plejer at sige, at min vaskemaskine kan opnå samme lydniveau, som de retningslinjer, der er lavet. Derudover har vi ikke nogen støjmåler med ude på patrulje, så det bliver et skøn, når vi er ude

Hans-Henrik Dam, vicepolitiinspektør, Bornholms Politi

Og godt vejr har vi haft masser af, de seneste to år. Det betyder også, i kraft af åbne vinduer og døre, at man lettere kan høre andres fest. Fordelingen af anmeldelser er dog meget lige delt mellem musik til ulempe på offentlige steder og i det fri og på private adresser.

– Jeg tror, at det er delt 50/50 mellem anmeldelser fra det fri. Det kan være festivaller, koncerter og unge mennesker, der spiller høj musik på stranden. Andre anmeldelser kommer fra værtshuse, barer og private boliger, siger Hans-Henrik Dam.

Og selvom det kommer fra både spillesteder, private fester – både ude og inde–, så er budskabet det samme.