Det larmer: Mere og mere høj musik bliver anmeldt til politiet

Det er tit, når mørket falder på, at musikken buldrer og brager i byerne. Illustration: Niels Vesterlund Mathiesen
STØJ | BORNHOLM | ABONNENT | 28. JUL 2021 • 09:30
STØJ | BORNHOLM | ABONNENT
28. JUL 2021 • 09:30

Bornholms Politi bruger mere og mere tid på at bede borgere og spillesteder om at skrue ned for musikken. Nye tal fra Bornholms Politi viser, at der fra 2019 til 2020 er sket en markant stigning i anmeldelser om høj musik. Og i 2021 tegner der sig allerede nu et billede af, at tendensen fortsætter.

Musikken spiller. Nogle gange spiller den bare en smule for højt. Andre gange alt for højt. Hvor musik tit og ofte er sjov og spas for dem, der har sat den på anlægget, kan det være lige dele træls for dem, der ufrivilligt overværer den. Det kan være træls som nabo, eller hvis man bare bor tæt på nogle, der spiller høj musik. Og det hænder, at musikken og lydniveauet kan blive så høj, at man melder det til politiet.

Der findes regler og værdier for lydniveauer, som politiet kan læne sig op ad. En tommelfingerregel er, at efter klokken 22 skal man skrue ned – og fra klokken syv om morgenen må du igen skrue op til 55 decibel, der er højeste grænseværdi.

Når værdien overskrides, bliver det kaldt musik til ulempe hos politiet. Og den slags anmeldelser har der været et stigende antal af fra 2019 til 2020. Og i 2021 ligner det allerede, at det har været og bliver et år, hvor mange tilsyneladende spiller lidt for høj musik. Det viser i hvert nye fald tal fra Bornholms Politi, som Bornholms Tidende har fået aktindsigt i. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra Bornholms Politi.

I 2019 havde de hos Bornholms Politi 87 anmeldelser om musik til ulempe. I 2020 var det steget til 138 anmeldelser. Indtil videre i 2021 har der været 83 anmeldelser om musik til ulempe. Især weekenderne får antallet af anmeldelser til at stige.

Høj musik i Rønne og Allinge

I størstedelen af tilfældene er politiet ude på adresser i Rønne, hvor de beder folk om at skrue ned. I 2020 kom 65 procent af anmeldelserne om musik til ulempe fra højtalere i Rønne.

Også i år tegner der sig et billede af, at den høje musik til ulempe i de fleste tilfælde banker ud af højtalere i Rønne. Ud af de foreløbige 83 anmeldelser i år, er 45 af dem fra Rønne.

Bornholms Tidende skrev i sidste uge om gener fra høj musik i Allinge og fra Fabers. Hos Fabers har der været to anmeldelser omkring musik til ulempe igennem 2019 og 2020. Faktisk har der ikke været mange anmeldelser fra Allinge. Kun seks om året.

Men i år tegner der sig et helt andet billede. Selvom vi kun er lidt over halvvejs i året, så er der i år allerede 13 anmeldelser om musik til ulempe i Allinge. Det er mere, end hvad der har været de seneste to år tilsammen.


Musik til ulempe har været stigende fra 2019 til 2020. Og den gule søjle fortæller, at flere steder allerede har fået flere anmeldelser i 2021 end hele sidste år. Grafik: Niels Vesterlund Mathiesen

 

Grænseværdier ved bykerne og blandet bolig- og erhvervsområde:

Mandag til fredag fra klokken 7 til 18 = 55 decibel

Lørdag fra klokken 7 til 14 = 55 decibel

Mandag til fredag fra klokken 18 til 22 = 45 decibel

Lørdag fra klokken 14 til 22 = 45 decibel

Søn- og helligdag fra klokken 7 til 22 = 45 decibel

Alle dage fra klokken 22 til 7 = 40 decibel

Kilde: Bornholms Regionskommune