Borgere og erhvervsdrivende har fået nok: Musikstøj generer fastboende i Allinge

Borgere og erhvervsdrivende har fået nok: Musikstøj generer fastboende i Allinge
Ifølge de lokale kilder, Bornholms Tidende har talt med, er problemet, at støjen fortsætter på den anden side af klokken 22 og ud på natten. Foto: Jens-Erik Larsen
STØJ | ALLINGE | ABONNENT | 23. JUL 2021 • 05:50
STØJ | ALLINGE | ABONNENT
23. JUL 2021 • 05:50

Sommerens koncerter og fester kan høres i Allinge.

Især i huse og på hoteller i byens centrum. Det er et vilkår, når man bor der, men for nogen er grænsen nået.

Bornholms Tidende har talt med flere kilder, en privatperson og tre erhvervsdrivende, som er plaget af høj musik og højlydt fest i gaden om natten.

De fortæller, at musikken er så høj, at det er umuligt at føre en samtale i deres egne gårdhaver, at det dirrer i deres huse og værst af alt, at den frarøver dem den nattesøvn, de har brug for, når de skal op og arbejde dagen efter.

Klager til kommunen

De lokale kilder, som Bornholms Tidende har talt med, ønsker ikke at stå frem med navn, da de er bekymrede for, om deres kritik af byens spillesteder vil resultere i nabokonflikter.

De har nu valgt at klage til Center for Natur, Miljø og Fritid i Bornholms Regionskommune.

Kenneth Hennings, der i øjeblikket er ferievikar for den ansvarlige for klager over støj, fortæller, at kommunen har modtaget tre klager over Fabers, der er en bar, som holder forskellige kulturelle arrangementer herunder koncerter.

De tre aktuelle klager vedrører en fest, der blev holdt på Fabers torsdag den 15. juli.

Kommunen har orienteret Lulu Faber, der ejer Fabers, om klagerne, og hun har ifølge Kenneth Hennings 14 dage til at komme med sine kommentarer til det.

Herefter er proceduren, at kommunen indskærper, at den, der er blevet klaget over, skal holde sig til den gældende lovgivning for støjniveau.

Efter det er det en sag for politiet.

Maks 40 decibel efter 22

Bornholms Regionskommune har et forskrift for begrænsning af støj og lugtgener fra restaurationer, som også indbefatter eksempelvis værtshuse, cafeterier, diskoteker, kaffebarer og "lignende erhvervsmæssigt drevne virksomheder".

Det er ifølge Kenneth Hennings den forskrift, som også er gældende for steder som Fabers.

Her fremgår det af paragraf 3 og 4, at virksomheden generelt skal drives, så den ikke medfører væsentlige støjgener for omkringboende, og at virksomhedens vinduer og yderdøre kun må holdes åbne, hvis det kan ske uden væsentlige støjgener for omkringboende.

Af forskriftens paragraf 8 og 9 fremgår det også, at levende musik og udendørs servering skal foregå uden væsentlig gene for omkringboende, og at musik- og højtaleranlæg skal placeres, så det samlede støjbidrag fra virksomheden hos omkringboende ikke overstiger grænseværdierne.

Grænseværdien for støjniveauet er for alle ugens dage 40 decibel mellem klokken 22 og 7.

Grænseværdier ved bykerne og blandet bolig- og erhvervsområde:

Mandag til fredag fra klokken 7 til 18 = 55 decibel

Lørdag fra klokken 7 til 14 = 55 decibel

Mandag til fredag fra klokken 18 til 22 = 45 decibel

Lørdag fra klokken 14 til 22 = 45 decibel

Søn- og helligdag fra klokken 7 til 22 = 45 decibel

Alle dage fra klokken 22 til 7 = 40 decibel

Kilde: Bornholms Regionskommune

Ingen dispensation

Ifølge de lokale kilder, Bornholms Tidende har talt med, er problemet, at støjen fortsætter på den anden side af klokken 22 og ud på natten.

De fortæller, at der har været spillet høj musik udendørs hos Fabers flere gange. Og at højtalerne ikke er placeret sådan, at støjen mindskes, som forskriftens paragraf 8 ellers foreskriver.

Kenneth Hennings fortæller, at en udendørskoncert eller høj musik udendørs vil overstige de 40 decibel, som er grænseværdien i "bykerne og blandet bolig- og erhvervsområde", som det pågældende område er.

Man kan søge om dispensation hos kommunen og få tilladelse til at overstige grænseværdien, men det er der ifølge Kenneth Hennings ikke blevet ansøgt om i dette tilfælde med festen den 15. juli.

Har forsøgt dialog

Samtlige kilder fortæller, at de i første omgang har forsøgt at snakke med Lulu Faber selv, men at det ikke har løst problemet.

– Jeg fornemmer ikke, at det hjælper, når jeg har sagt noget. Jeg vil ikke være uvenner med hende, men jeg vil gerne sige, at det her er et problem, for jeg tænker jo også på min forretning og min egen nattesøvn, siger en af de erhvervsdrivende.

Vedkommende understreger, at det er støjen efter klokken 22, der er et problem, og at vedkommende ellers er meget glad for det, som Fabers bidrager med til Allinge.

To af de andre lokale kilder fortæller, at de i de værste tilfælde har ringet efter politiet, og det har givet midlertidig ro. Det er dog også deres oplevelse, at musikken er blevet skruet op igen, når politiet har forladt byen.


Ifølge Lulu Faber er Fabers slet ikke et sted, der udleder musikstøj på det niveau, som de lokale kilder oplyser om. Foto: Jens-Erik Larsen

Ejer om støj: Det er sket to gange

Lulu Faber genkender ikke det billede, der bliver tegnet af de kilder, som Bornholms Tidende har talt med.

Hun er klar over, at der har været støj den 15. juli, og at der er blevet klaget over det.

– Det er jeg selvfølgelig rigtig ked af. Vi gør os meget umage for at bevare et godt forhold til vores naboer. Vi skal allesammen kunne leve side om side her i Allinge. Derfor har jeg også brugt mange penge på at lydisolere sidste år, så vi ikke generer vores naboer, men det er en gammel bondegård, så det er svært at isolere det fuldstændigt, siger hun.

Ifølge Lulu Faber er Fabers slet ikke et sted, der udleder musikstøj på det niveau, som de lokale kilder oplyser om. Hun fortæller, at der er tale om to enkelte arrangementer på to år, hvor støjniveauet er blevet for højt.

– Normalt afholder vi kun stille arrangementer som vinskole, kunstudstillinger, litteraturforelæsninger og intimkoncerter. Men to gange de seneste to år, senest i torsdags, har vi haft arrangementer, hvor der er blevet spillet høj musik, og det var desværre til gene for nogle af vores naboer, siger hun.

Flere gæster end beregnet

Grunden til, at der blev for meget støj sent på aftenen den 15. juli, er ifølge Lulu Faber, at der kom flere mennesker, end hun havde regnet med.

– Vi havde planlagt, at vi skulle starte festen udenfor og rykke indendørs efter klokken 22. Men der kom overraskende mange gæster, og det var vi selvfølgelig glade for, men det resulterede i, at festen måtte fortsætte udenfor, siger hun.

Årsagen til, at Lulu Faber ikke havde søgt dispensation hos kommunen og derfor ikke havde tilladelse til at overstige grænseværdien for musikken, var netop, at det ikke var planen, at det skulle fortsætte udenfor, oplyser hun.

Udover de to store fester mener Lulu Faber ikke, at de hos Fabers er skyld i musikstøj.

– Normalt har vi to højtalere i caféen, og de spiller ikke højere, end det, de må, siger hun.

Lulu Faber mener heller ikke, at det er hendes gæster, der støjer i gadebilledet om natten.

– Der er mange fulde mennesker i byen i øjeblikket, men det er ikke her, de kommer fra. Hos os sidder folk stille og roligt og får en drink, siger hun.

Der er ifølge Kenneth Hennings fra Bornholms Regionskommune i skrivende stund ikke kommet støjklager over andre aktører i Allinge end Fabers.

 

Forskrift for begrænsning af støjgener:

§ 1. Forskriften gælder al restaurationsvirksomhed på Bornholm.

§ 2. Restaurationsvirksomhed omfatter i denne forskrift følgende virksomhedstyper: Restaurationer, værtshuse, cafeterier, diskoteker, kaffebarer, grillbarer og lignende erhvervsmæssigt drevne virksomheder, hvad enten det er selvstændige virksomheder eller de indgår som del af en større virksomhed, for eksempel et hotel.

Stk. 2. Natur & Miljø afgør i tvivlstilfælde, hvad der henregnes til restaurationsvirksomhed.

§ 3. En restaurationsvirksomhed skal generelt drives således, at den ikke medfører væsentlige støj- og lugtgener for omkringboende.

§ 4. Virksomhedens vinduer og yderdøre må kun holdes åbne, hvis det kan ske uden væsentlige støj- og lugtgener for omkringboende.

§ 8. Støjende installationer, så som køleanlæg, ventilatorer og musik- og højtaleranlæg, skal indrettes og placeres således, at det samlede støjbidrag fra virksomheden hos omkringboende ikke overstiger de i bilag 1 nævnte grænseværdier.

§ 9. Levende musik og udendørs servering skal foregå uden væsentlig gene for omkringboende.

§ 10. Oprydning og rengøring må ikke give anledning til støjgener for omkring- boende i tidsrummet klokken 22-07.

§ 11. Regionskommunen kan dispensere fra bestemmelserne i §§ 3- 10, hvis særlige forhold gør sig gældende eller i særlige situationer (særarrangementer og lignende).

§ 12. I tilfælde af naboklager, som regionskommunen finder berettigede, kan der gives påbud eller nedlægges forbud i henhold til miljøbeskyttelseslovens § 42 (om forurening fra ikke- godkendelsespligtige virksomheder). Der sker varsling af evt. påbud og forbud efter lovens regler. Afgørelser truffet i medfør af miljøbeskyttelseslovens § 42 eller efter denne forskrift kan ikke påklages til anden administrativ myndighed, jævnfør §§ 19 og 20 i bekendtgørelse nr. 944 af 16. september 2004.

§ 13. Medmindre højere straf er forskyldt efter lovgivningen, straffes med bøde den, der undlader at følge bestemmelserne i §§ 3-10 eller undlader at følge på- bud og forbud givet i medfør af § 12.

Kilde: Bornholms Regionskommune

TEMA: MUSIKSTØJ