Bornholmere vil gerne begraves i skoven

Bornholmere vil gerne begraves i skoven
Bornholm ser nu ud til at få en skovbegravelsesplads i Paradisbakkerne. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. MAJ 2020 • 15:10
Af:
niels-ebdrup
| ABONNENT
17. MAJ 2020 • 15:10
Allerede inden Kirkeministeriet har endelig godkendt, at der skal være en 1 hektar stor skovbegravelsesplads i Paradisbakkerne, har bornholmere vist interesse for at blive begravet på den.

Både medlemmer og ikke-medlemmer af folkekirken har henvendt sig til firmaet Skovbegravelse Aps, der skal stå for det administrative omkring urne-begravelsespladsen i skoven. Det fortæller godsejer og greve Jannik Ahlefeldt-Laurvig, der startede Skovbegravelse Aps ved godset Stensballegaard, der ligger ved Horsens i Jylland.

– Der har været en håndfuld henvendelser fra borgere. Det er absolut en pæn interesse, når det ikke har været undervejs i længere tid. Husker jeg ikke helt forkert, har jeg blandt andre talt med en, der var flyttet fra Bornholm, og som ville tilbage og begraves, fortæller Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Snart kan man vælge "sit træ"

De lokale politikere har godkendt, at der kan etableres skovbegravelsespladser i Paradisbakkerne. Det skete efter, at Ibsker Husmandsplantage henvendte sig til Bornholms Regionskommune og spurgte, om de måtte etablere begravelsespladserne i samarbejde med Skovbegravelse ApS. Horsens-firmaet skulle stå for det administrative – blandt andet kundeservice og hjemmeside. Ibsker Husmandsplantage skulle stå for den praktiske drift – blandt andet fremvisning, nedsættelse af urne og pasning af skoven.

Det offentliges sagsbehandling omkring den nye begravelsesplads ikke er helt afsluttet. Men snart vil alt – efter planen – være faldet på plads. Så vil man kunne tage ud til egetræerne, der står over for Ibsker Jagtforenings hytte på Oksemyrevejen, og lede efter et træ, man gerne vil ligge under, når man er død.

– Snart vil træerne blive nummereret, og så vil man kunne komme ud og kigge og vælge et træ, man vil begraves under, fortæller Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Udvalgsformand: Det bliver til noget

Kommunalbestyrelsen godkendte i marts, at der kan etableres skovbegravelsesplads ved Oksemyrevejen 502 i Paradisbakkerne. Beslutningen er høring frem til 3. juni, hvor alle, der har retlig interesse i sagens udfald, kan sende en klage til Planklagenævnet. Formand for Natur- og Miljøudvalget, Leif Olsen (F), vurderer dog, at det er så godt som sikkert, at der kommer en skovbegravelsesplads på adressen.

– Jeg tror på, at månen er lavet af grøn ost, før jeg tror, at det her ikke bliver realiseret. Når man reserverer arealer – uanset til hvad – kræver Planloven, at de kommer i høring. Men eftersom aftalen er indgået med ejerne – Ibsker Husmandsplantage – og en gravplads hverken støjer eller er til besvær, så opfatter vi det næsten som en formalitet, siger Leif Olsen.

En skovbegravelse vil ikke blive billigere end en begravelse på en kirkegård.

 
 

Startede som ønske om ikke-religiøs begravelsesplads

Bornholm ser nu ud til at få en skovbegravelsesplads i Paradisbakkerne. Processen omkring at få et alternativ til kirkegårdene startede politisk i 2017, hvor politikerne nikkede ja til det, der dengang blev kaldt en ikke-religiøs begravelsesplads.

Nu står vi så foran at få en skovbegravelsesplads, og det kunne derfor lade til, at kommunen har nedtonet ønsket om ikke-religiøsitet. Sådan forholder det sig imidlertid ikke ifølge Leif Olsen (SF). Han er formand for Natur- og Miljøudvalget, der oprindeligt havde sagen på dagsordenen.

– Der er ikke forskel i indholdet. Når det har skiftet navn undervejs, så er det fordi det første forslag til politisk behandling i 2017 kom fra Humanistisk Samfund, og de ønskede en ikke-religiøs gravplads. Den overskrift kørte igennem, men det lykkedes ikke den daværende kommunalbestyrelse at lave en aftale, der bragte frugt. Man kunne ikke finde nogen, der ville etablere begravelsespladsen, og kommunen må ikke selv gøre det.

– Men så fik vi en henvendelse fra Ibsker Husmandsplantage, der er en privatejet skov, der sagde, at de godt ville stille et areal til rådighed for os. Vi fik også kontakt til Skovbegravelse Aps, som driver skovgravpladser, og så kunne vi som myndighed godkende. Firmaet hed "Skovbegravelse", og derfor omtaler kommunen det nu som en skovbegravelsesplads i stedet for en ikke-religiøs begravelsesplads, fortæller Leif Olsen.


FÅ ABONNEMENT