Bornholm får mobile lyntest

Bornholm får mobile lyntest
Leila Lindén synes, at det er en god idé, at lyntest på Bornholm fremover bliver foretaget af en mobil enhed, som kommer rundt efter behov. Arkivfoto: Berit Hvassum
| 21. JAN 2021 • 12:27
Holger Larsen
Journalist

21. JAN 2021 • 12:27

CORONA

– Jeg er tilfreds med, at vi har fået sikkerhed for, at vi får muligheder for lyntest, og at vi bliver fuldstændig ligestillet med resten af Region Hovedstaden.

Det siger Leila Lindén (S), bornholmsk medlem af regionsrådet og næstformand for rådets sundhedsudvalg, i en kommentar til resultatet af udbuddet med at hurtigteste op til 100.000 borgere om dagen i de fem regioner. Det bliver fra 1. februar SOS International, som får opgaven i Region Hovedstaden.

Falcks lyntestcenter i Søndermarkshallen i Rønne lukker med udgangen af januar, og det ser ud til at ligge fast, at det ikke bliver afløst af et andet stationært testcenter, men af mobile enheder efter behov.

Meget mere mobilt

– Jeg har været i kontakt med direktøren i regionens Center for Sundhed, Anne Skriver, der har forsikret mig om, at der selvfølgelig også på Bornholm bliver mulighed for at foretage lyntest. Regionen er i fuld gang med at drøfte med SOS International, hvordan aftalen skal udmøntes. Det bliver en meget mere mobil løsning, så man kan flytte det rundt, hvor der er størst behov, siger Leila Lindén.

Det ligger i aftalen, at opgaven fremover skal løses i en blanding mellem 60 procent mobilt beredskab, hvor testkapaciteten flytter sig ud til borgerne, og 40 procent stationært beredskab i form af testcentre. Centre skal der fremover kun være fem af i regionen, og her er Bornholm ikke nævnt som et af de steder, hvor der skal være et lyntestcenter.

Leila Lindén mener, at det er en god idé med en overvejende mobil løsning:

– I øjeblikket er det for eksempel sådan, at Sundhedsministeriet gerne vil have foretaget flere lyntest på plejehjemmene, og så skal en testenhed selvfølgelig ikke stå på Rønne Havn, siger hun.

– Jeg synes, det er en god idé med en mobil mulighed, som flytter sig efter behovet. Hvis der er behov for det i lufthavnen, så er det i lufthavnen, hvis det er på Rønne Havn, på et plejehjem eller andre steder, så er det der, man er, siger Leila Lindén.

Tre måneder

Med hurtigtesten skal der foreligge svar til den testede efter maksimalt 30 minutter.

Aftalerne med de to leverandører om hurtigtest træder i kraft fra februar og varer frem til udgangen af april 2021. Carelink A/S skal løse opgaven i Region Syddanmark, SOS International i de øvrige fire regioner.

 

41.000

Det forventede antal hurtigtest i de fem regioner er op til 100.000 om dagen. Ved det antal forventes det, at der foretages 41.000 hurtigtest i Region Hovedstaden, hvorunder Bornholm hører.