Falcks lyntestcenter lukker – uvist om ny aktør laver et andet

Falcks lyntestcenter lukker – uvist om ny aktør laver et andet
Falcks lyntestcenter i Søndermarkshallen lukker med udgangen af januar. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 20. JAN 2021 • 11:19
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
20. JAN 2021 • 11:19

CORONA

Falcks lyntestcenter i Søndermarkshallen i Rønne har sidste åbningsdag den 31. januar, hvorefter centret lukker. Men det er muligt, at Bornholm kan få et nyt testcenter, som i givet fald vil blive drevet af SOS International A/S.

Sagen er imidlertid, at SOS International ikke vil være forpligtet til at åbne et center på Bornholm, ifølge det udbud, der netop har været. Region Midtjylland har på vegne af alle fem regioner haft opgaven med at hurtigteste op til 100.000 borgere om dagen for covid-19 i udbud. Det har ifølge en pressemeddelelse fra regionen medført bedre priser til regionerne.

Syv virksomheder har budt, og der er indgået kontrakt med to virksomheder. Carelink A/S skal løse opgaven i Region Syddanmark, mens SOS International skal stå for hurtigtest i de øvrige fire regioner – herunder Region Hovedstaden.

Fem steder i regionen

Opgaven skal fremover løses i en blanding mellem 60 procent mobilt beredskab, hvor testkapaciteten flytter sig ud til borgerne, og 40 procent stationært beredskab, hvor borgerne opsøger en fast testlokalitet (som den i Søndermarkshallen).

Det er måske tvivlsomt, om Bornholm får et stationært sted, idet man i udbuddet peger på "fem steder, placeret så regionen er geografisk dækket, herunder i: Frederikssund, Helsingør, Vestegnen, København".

Regionen præciserer altså kun fire ud af de fem steder.

Presserådgiver Nina Juhl Østergaard, SOS International A/S, har også studset lidt over, at Bornholm ikke er nævnt i udbuddet.

– Det betyder ikke, at vi ikke vil have et testcenter på Bornholm. Så langt er vi bare ikke endnu. Vi vandt udbuddet tirsdag klokken 17, så lige nu er vi ved at kigge på, hvor der er stor efterspørgsel, og hvordan det ser ud geografisk, både hvad angår de steder, hvor vi er forpligtet til at have et testcenter, og hvor vi mener, at det vil være en god idé at kunne tilbyde en hurtigtest, siger Nina Juhl Østergaard.

Mobil løsning

Kommer der ikke et nyt stationært center på Bornholm, kan en mobil løsning blive en mulighed:

– Vi gør os i nogle mobile testcentre, som rykker ud til steder, hvor folk kommer. I hovedstadsområdet har vi i samarbejde med Meny-supermarkederne nogle mobile testvogne ude. Under nedlukningen kommer folk ikke så meget rundt, men man skal stadig ud at købe dagligvarer, og så kan man blive testet i forbindelse med det. Det kan også blive være en løsning, der er interessant i forhold til Bornholm, siger Nina Juhl Østergaard.