Balka er Bornholms svar på Klitmøller

Balka er Bornholms svar på Klitmøller
– René (instruktøren, red.) gav mig et godt fif: Du skal være mere selektiv, når du surfer. Jeg skal ikke bruge alle mine kræfter på at jage bølger, men vente på den rigtige. Det var megafedt, siger 28-årige Caroline Hørlyck. Foto: Berit Hvassum
Onsdag 29. juli 2020 • 09:10
Af:
anette-vestergaard
Onsdag 29. juli 2020 • 09:10
SOMMERLIV

René Brinkmann har bølger i blodet. Han har surfet og sejlet siden han var en tiårig knægt i Nyborg, og denne sommer er han instruktur på surferskolen Eastwind på Balka.

Inden da har han – som en vaskeægte surfbums – kørt Europa tyndt i en gammel varevogn og surfet i Det Indiske Ocean og Mellemamerika.

– De bedste bølger jeg har oplevet var på Reunion udfor Madagascar. Men der var lidt for mange hajer, siger han og tilføjer afslappet:

– Der er ingen grund til at overdramatisere. De tygger bare lidt, og så svømmer de væk igen. De kan ikke lide menneskekød.

Dog medgiver den 43-årige surfer at det kan have lidt mere fatale konsekvenser at begå fejl, når man surfer i områder, hvor der er mange hajer.

– Men sådan er det jo med al ekstremsport.

Man kan surfe med is i skægget

På Bornholm er der ingen hajer, og bølgerne på Balka er som bølger er flest i Danmark, forklarer René Brinkmann. Ikke særligt farlige, medmindre der er kraftig strøm eller fralandsvind.

– Østersøens bølger er ofte vindbølger, konstaterer den erfarne surfer fra Fyn.

Vindbølger er skabt af vinden, i modsætning til gamle dønninger, også kaldet groundswell, som er kommet rullende langvejs fra. De kommer uanset om det blæser eller ej.


– Der er også energi i bølgerne her, men ikke helt så meget som i Klitmøller, fortælller Brinkmann med henvisning til det populære surferhotspot på den jyske vestkyst.

Klitmøller, der i det internationale surfermiljø går under betegnelsen Cold Hawaii, var det første sted i Danmark, der for alvor fik opbygget et fællesskab omkring surfing. Siden har sporten bredt sig til resten af Danmark og Norden.

– Der skete en eksplosion indenfor cold surfing, da man opfandt neopren for ti år siden. I dag kan jeg surfe med is i skægget, hvis jeg har neopron på, siger René Brinkmann, der stiftede bekendtskab med Bornholm første gang, da han for 25 år siden var værnepligtig i Beredskabsstyrelsen i Allinge.

Jeg er glad hvis jeg kommer op på brættet

Nu er René Brinkmann tilbage som surfinstruktør, og han har haft rigeligt at lave hen over sommeren.

– Interessen for at surfe er blevet kæmpestor herhjemme de seneste par år. I går havde vi over 20 mennesker igennem på introkurset, og vi har haft travlt, siden vi startede i slutningen af juni, siger han.

Eastwind Surf School ejers af Jonas Bagger Sørensen fra Snogebæk, men i år er det René Brinkmann og Jeppe Winther der står for den daglige drift.

Dagens kursister står klar på stranden, iført våddragt. De fleste er unge, men der er også et par voksne, der er klar til at vove sig ud på havet. Det er varmt, selv om skyerne bevæger sig hurtigt hen over himlen.

– Jeg er glad, hvis bare jeg kommer op på brættet, siger en kvinde.

Det er lettere sagt end gjort, viser det sig. De korte bølger knækker hurtigt og bringer hurtigt begynderne ud af balance. Enkelte når at stå et par sekunder på brættet, inden de falder i. Så er det op på brættet igen, så man kan padle ud igen, liggende på maven. Den tur kan man tage mange gange, inden det lykkes at blive enige med brættet og bølgerne.


Luksuscamping i klitterne

I læ bag klitterne sidder 16-årige Rosa og hendes mor og spiser morgenmad. De kommer fra Trørød, og de skal ikke ud at surfe. De er taget i luksusteltlejr med familein, som tæller far, bror, kæreste og en af brorens kammerater, og mor og datter skal bare slappe af, mens drengene cykler.

– Det er kombineret træningslejr og ferie, forklarer Bettina Lindholm Møller Andersen.

At det blev Eco Glamping – altså økologisk luksuscamping – på Balka var lidt et tilfælde, fortæller hun. Drengene tilhører eliten i dansk cykelsport, og havde set frem til DM og andre store sommerløb.

– Men så blev alt aflyst på grund af covid, og så vi tog herover i stedet for, for jeg har altid gerne villet til Bornholm, siger Bettina, der er stærkt begejstret for livet i teltlejren.

– Indtil videre er det vanvittig positivt. Vi kom i går, og jeg fik den lækreste glutenfri pizza inde i Snogebæk. Og lejren er lækker, fordi den er så lille. Der er ikke kø ved toilettet og du får bare en kode til køkkenet.

Rosas kæreste Theodor har vundet DM for ungdomsryttere i ni år, så ham kommer hun nok ikke til at se meget til under opholdet på Bornholm. Der skal trampes i pedalerne. Men hun deler sin mors begejstring for campinglivet i luksusklassen.

– Her er meget hjemligt og tilgængeligt. Og så er her meget hyggeligt om aftenen. I aftes tændte de lys i alle træerne. Og stranden er ligesom en privat strand, siger hun.


Skæg og langt hår

Nede på stranden kæmper surfeleverne videre med at få brættet til at lystre i bølgerne. Instruktørerne udstråler ro og positivitet. I dag kommer vinden fra øst, så der er ikke den store risiko for, at nybegynderne driver til havs.

– Vi har været ude at hente et par stykker, men ofte kommer vi dem i forkøbet. Vi skal jo holde øje med dem hele tiden, siger René Brinkmann.

Bliv hvor du kan bunde, bliv indenfor bøjerne og hvis du er barn, gå kun ud i følgeskab med en voksen, lyder de grundlæggende sikkerhedsregler på surferskolen.

Skulle man alligevel drive for langt ud, bliver man hurtigt hentet ind igen, forsikrer René Brinkmann.

– Vi har et godt samarbejde med livredderne her på stranden. Vi holder øje med hinandens gæster. Indtil videre har vi kun været ude og hente et par almindelige badegæster med badedyr, siger René Brinkmann og ryster det lange hår.

Man er vel medlem af et internationalt samfund, som kendetegnes af langt hår, skæg og en aldrig aftagende begejstring for havet, brættet og bølgerne.

FÅ ABONNEMENT