Ægproducent efter udbrud af fugleinfluenza: 'Det er sløseri i min verden'

Ægproducent efter udbrud af fugleinfluenza: 'Det er sløseri i min verden'
Besætningen på Frostegård er ikke smittet, siger en lettet Jacob Dam Nielsen. Arkivfoto: Allan Rieck
| 26. FEB 2021 • 17:25

26. FEB 2021 • 17:25

FUGLEINFLUENZA

Jacob Dam Nielsen fra Frostegård blev noget bekymret, da hans telefon begyndte at gløde under et møde fredag.

Det viste sig at det var Fødevarestyrelsens repræsentant på Bornholm, der ville advare om et udbrud af fugleinfluenza i Østermarie.

Jacob Dam Nielsen producerer økologiske æg på Frostegård i Aaker. Han har i øjeblikket 1.200 høns gående under tag, så opkaldet fra Fødevarestyrelsen gav lidt våde håndflader, indrømmer han. 

– Jeg blev sgu noget nervøs for, om smitten havde bredt sig til min besætning. Men vi har lige samlet æg ind her til aften, og alt ser ud som det plejer, siger han.

Jacob Dam Nielsen ærgrer sig over, at der nu er kommet fugleinfluenza til Bornholm.

Et udbrud på Rügen i Nordtyskland fik i november Fødevarestyrelsen til at indføre et krav til alle danske fjerkræholdere om at flytte deres besætninger under tag.

– Jeg havde lige gået og set frem til at kravet måske ville blive ophævet den 1. marts. Det kommer nok ikke til at ske nu, siger Jacob Dam Nielsen.

Inden for en 10 kilometers zone fra den smittede ejendom bliver det nu forbudt at sælge æg samt at flytte æg, høns og andet fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Frostegård ligger i overvågningszonen, men umiddelbart får udbruddet i Østermarie ingen mærkbare konsekvenser for Jacob Dam Nielsens virksomhed.

– Nej, det gør det heldigvis ikke. Jeg må ikke sælge ved døren nu, men da jeg har eget pakkeri, må jeg fortsat levere til BC Catering, som vi har en fast aftale med, siger han.

Jacob Dam Nielsen står uforstående overfor udbruddet i Østermarie, der ligger cirka 11 kilometer fra Frostegård.

– Det er brandærgerligt, at de ikke har forstået budskabet, siger han om ejerne af det smittede hønsehold i Østermarie.

– Det tyder på, at de har haft fuglene gående ude. Det er sløseri i min verden.