Stjernearkitektur for millioner i Storedalen

Stjernearkitektur for millioner i Storedalen
På toppen af det gamle stenbrud i Storedalen svæver dette sommerhus, tegnet af Michael Christensen og Pernille Poulsen fra tegnestuerne CCO og Vandkunsten. Foto: Adam Mørk
NYHED | ABONNENT | 4. MAR 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
4. MAR 2024 • 05:30

En sprækkedal nord for Tejn er blevet arnested for en helt ny type sommerhusbyggeri på Bornholm.

Der sker ting og sager i Storedalen i disse år. Storedalen er en af Bornholms største sprækkedale, der har sit udspring omkring Rutsker, hvorfra den løber mod øst til sit udløb i Sandkaas. Før i tiden var der kun få bebyggelser på bakken op mod Olsker, men i dag er sprækkedalen omkranset af sommerhuse og pensionater.

Sprækkedalen i sig selv er derimod vild, nærmest urørt natur. Strækningen fra Stordalehuse ned til Sandkaas strand, hvor ådalen løber ud i havet, er i dag næsten ufremkommelig, med stejle klippevægge og levn fra de gamle stenbrud i området.


Interiør fra kollektivhuset i Storedalen. Alt træ er fra Østerlars Savværk. Eget foto

Eventyr på kanten

Heroppe, på kanten af et stort klippeparti med udhæng, ligger et spektakulært sommerhus med svimlende udsigt over landskabet syd for sprækkedalen og ud over havet mod Christiansø og Gudhjem. Det er bygget for syv år siden af arkitekten Michael Christensen, stifter og kreativ direktør i tegnestuen CCO, og hans partner Pernille Poulsen.

Det svævende hus er et drømmeprojekt med et tilløb af de længere.

Det fortæller Michael Christensen over telefonen fra København. Den 63-årige stjernearkitekt har netop solgt sin tegnestue med 50 ansatte til sine unge partnere og vil i fremtiden koncentrere sig om at lave mindre projekter a la Storedalen. Men derudover havde han ikke det store kendskab til Bornholm, da han sammen med hustruen og to vennepar købte en grund på kanten af en sprækkedal – lige bortset fra en mindre detalje.

– Vores bedste venner, Henrik og Malene, har Gæsten oppe i Allinge. Dem har vi kendt altid, siger han.

At det endte med at blive Bornholm var alligevel lidt en tilfældighed. Målet var egentlig bare at bygge et stort sommerhus med plads til en masse mennesker.

– Vi er tre familier, som ejer det sammen, og som havde hver sit sommerhus før. Og da min hustru også er arkitekt, stod vi i spidsen for det her byggeprojekt. Vi kørte en tur på Bornholm med en ejendomsmægler tilbage i 2016-2017, fordi vi havde det sådan: Måske skal det være på Bornholm.

Storedalen strækker sig fra udløbet i Sandkaas, op i højden mod det gamle stenbrud i Lundesgaard og videre mod udspringet i Rutsker. Øverst til venstre aner man toppen af Ols Kirke. Foto: Danbolig

Livsfarligt? Det lyder spændende!

Pernille Poulsen er partner på Vandkunsten, en af landets mest velanskrevne tegnestuer, og Michael har en fortid på Henning Larsens tegnestue. De er vant til at se muligheder og ved godt, hvad de skal kigge efter.

– Vi kører rundt derovre og kigger på alt muligt, gamle huse, gamle bondegårde med lader og alt muligt, husker Michael Christensen.

Der er imidlertid ikke rigtig noget, der appellerer til de to arkitekter, og da mægleren lægger det sidste forslag frem, er de egentlig klar til at kalde det en dag.

– Han hiver sådan et prospekt frem med en stor grund på 8.000 kvadratmeter, som man kan dele op i seks grunde, og det eneste vi kan se er et billede af en asfaltvej, en snebusk og en gadelampe.


Kollektivhuset i Storedalen har 150 kvadratmeter inde såvel som ude. Foto: Adam Mørk

Umiddelbart vækker beskrivelsen ikke den store interesse hos Michael og Pernille, men da mægleren siger noget om, at grunden er livsfarlig at gå rundt på, fordi den er fuld af lodrette klippevægge, fordi den er totalt tilgroet og ligger på kanten af et gammelt stenbrud, tændes lyset i Michael Christensens øjne.

Klipper. Livsfarligt. Mulighed for havudsigt. Det lød straks lidt mere besnærende.

Da parret når frem til grunden oppe i Storedalen træffer beslutningen sig selv.

– Vi købte den mandag morgen uden at tænke en milimeter over det.


Det Grønne Bjerg som det så ud ved overtagelsen i 2020. Eget foto

Livtag med Det Grønne Bjerg

De nye ejere må fælde et par hundrede træer, før man for alvor kan se havet. Herefter følger et langt forløb, hvor de to arkitekter tegner det ene forslag efter det andet til det nye kollektivhus.

– Vi slæbte de andre gennem 15 forskellige ideer til, hvordan man kunne bygge på den her grund, husker Michael Christensen. Og til sidst lykkedes det at få alle ender til at mødes, samtidig med at økonomien hang sammen.

Huset stod færdigt i 2019. 150 kvadratmeter med seks soveværelser og 150 kvadratmeter terrasse. Selve huset er et stort plateau med fysiske strukturer ud på terrasserne, så ude og inde flyder sammen, og nogle kæmpestore foldedøre, som kan foldes op.

– Om sommeren er der nærmest 300 kvadratmeter, der hænger sammen, med hængekøjer og gyngestole og solstole af alle mulige slags, og børn og børnebørn, der vælter rundt. Det er helt enestående. Vi går ned i dalen, og krydser vejen, og så er vi nede på Sandkaas-strand med den der Bali-agtige stemning med kaffebar og yoga om morgenen. Om vinteren lukker det sig mere til. Men vi bruger det hele året, siger Michael Christensen.

Den slags projekter vil Pernille og Michael gerne lave flere af, og parret kastede sig faktisk ud i et nyt byggeprojekt allerede året efter færdiggørelsen af kollektivhuset, da de overtog naboejendommen i Storedalen.

– Vi købte Det Grønne Bjerg, som var et gammelt kursuscenter fra 70erne, i 2020, satte det totalt i stand, delte det op i fire lejligheder og solgte dem igen, fortæller Michael Christensen.


Det istandsatte hovedhus på Det Grønne Bjerg. Eget foto

En villa med mange liv

Her arbejdede parret med eksisterende bygninger, men ambitionen om at kombinere høj kvalitet med stor naturværdi og spektakulær udsigt var den samme. Alle enheder blev rippet ind- og udvendigt og delt op i fire ferielejligheder, som blev udstyret med nye facader, nyt indhold, store terrasser og private gårdhaver. Den tilhørende grund blev udlagt som naturgrund, som i dag er en integreret del af det frodige skovområde omkring selve dalen.

Om byggeriets historie skriver mægleren, at ejendommen oprindeligt blev bygget i 1930erne som sommerresidens for familien Lystager, en velhavende industrifamilie fra København. Lystager-familien boede i Monte Fresco, som huset hed dengang, frem til 70'erne, hvor villaen blev solgt og ombygget til et pensionat. Der blev tilføjet en værelsesfløj samt en tilbygning med et stort fællesrum, og værelsesfløjen blev senere indrettet med to selvstændige sommerlejligheder til udlejning. Gennem tiden har ejendommen altså både tjent som feriested, kursuscenter og privat bolig.

Det blev den lokale ejendomsmægler Löwe & Bruun, der stod for salget af de fire arkitekttegnede ferielejligheder på Det Grønne Bjerg. Den sidste blev solgt i 2023 og den samlede salgspris for de fire lejligheder løb ifølge BBR-registeret op på mere end 15 millioner kroner.


Lærlingenes Hus i Sandkaas er ved at være klar til at blive taget i brug. Foto: Dansk Håndværk

Lærlingenes Hus nærmer sig åbning

Michael og Pernilles projekter i Storedalen vil utvivlsomt sætte nye standarder for sommerhusbyggeri på Bornholm, men der sker også andre spændende ting i Sandkaas i disse år. Dels overtog brancheorganisationen Dansk Håndværk i 2019 en sommerhusgrund på Brinkevej med et gammelt nedslidt bindingsværkshus, og det blev startskuddet til projektet Lærlingenes Hus.

Huset er siden revet ned – nænsomt – og genopført af unge under uddannelse, med det erklærede mål at sætte fokus på dansk håndværk, for derigennem inspirere nye generationer til at tage en håndværksmæssig uddannelse. Sidste år tog man hul på indretningen, og senest har Lærlingenes Hus haft besøg af malerlærlinge og kommende håndværkere med speciale i møbelpolstring.

Der er ikke sat slutdato på projektet, ligesom der ikke er taget endeligt stilling til husets anvendelse, men på Dansk Håndværks hjemmeside figurerer muligheder som feriebolig til ansatte og lærlinge hos Dansk Håndværks medlemsvirksomheder, samt eventuelt folkeskoleklasser. Lærlingenes Hus skal desuden anvendes som kursuslokale for Dansk Håndværk, samt til kulturelle formål for Bornholms beboere.


Pensionat Klinteløkken i Storedalen er til salg for 4,5 millioner. Ejendommen byder på 280 kvadratmeter fordelt på halvandet plan. I stueplan er der opholdsmiljø med blandt andet køkken-alrum, stuer og to værelser. På førstesalen er der syv værelser, to badeværelser og to gæstetoiletter. Foto: Danbolig

Gammelt pensionat til salg

Derudover har flere af de lokale pensionater fået en opgradering, mens storhotellet Friheden har skiftet hænder for nylig.

Feriecenter Bornholm længere oppe af Brinkevej er ved at sætte samtlige ferielejligheder i stand, og sidst men ikke mindst er feriecenteret Klinteløkken på Storedalen 11 netop kommet på markedet for 4,5 millioner.

Klinteløkken blev bygget i 1905 og istandsat i 1969. Ejendommen byder på 280 m2 fordelt over halvandet plan og kan ifølge mægler – Danbolig Erhverv – omdannes til en lille håndfuld ferielejligheder til udlejning, "eller måske fritidsformål til den store familie".

Med andre ord: Storedalen er fortsat i rivende udvikling - og der er stadig plads til at drømme.

Michael Christensen fra tegnestuen CCO står blandt andet bag et spændende nybyggeri i Storedalen i Sandkaas. Eget foto

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT