Nye regler for boligskat: Det betyder det på Bornholm

Nye regler for boligskat: Det betyder det på Bornholm
Ejendomsværdiskat er det, man betaler i skat af sin bolig. Derudover er der grundskyld, eller ejendomsskat, som man betaler for grunden, huset er bygget på. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 7. FEB 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. FEB 2023 • 15:30

Fra både Nordea og Danske Bank lyder det, at de fleste boligejere kan se frem til en skattelettelse med de nye regler for boligbeskatning, som træder i kraft næste år.

 

Næste år træder nye regler for ejendomsskat i kraft. De nye regler betyder skattelettelser for langt de fleste boligejere, mens resten får en rabat, som sikrer imod, at skatterne stiger. Det sagde skatteminister Jeppe Bruus, da Skatteministeriet i januar sendte to lovforslag i høring. Forslagene skal ses i sammenhæng med de nye ejendomsvurderinger og skal ifølge ministeren sikre, at de nye vurderinger ikke fører til økonomisk utryghed for boligejerne.

Spørgsmålet er, hvad de nye regler kommer til at betyde for bornholmske boligejere. Det har Tidende spurgt de lokale filialdirektører i Danske Bank og Nordea om.

– Man regner med, at to ud af tre kommer til at betale mindre i boligskat fremover og reelt får en skattelettelse, og så vil der være nogle, der får en stigning. Der er reglerne lavet sådan, at de bliver ydet en skatterabat. Det vil sige, at stigningen ikke bliver opkrævet. De har den skatterabat, indtil de sælger deres hus. Så bortfalder den, og det betyder, at en ny ejer af det pågældende hus kommer til at betale den fulde skat fra start af, siger Kim Håkansson hos Danske Bank.

Hos Nordea har Morten Hjorth Hansen fået bankens boligafdeling til at kigge på sagen.

– Der er større besparelser i københavnsområdet end på Bornholm, men der er trods alt en besparelse. I samlet boligskat, det er både grundskyld og ejendomsværdiskat, betaler man her på Bornholm i gennemsnit 10.900 kroner om året i 2023. Den vil falde til 9.600 kroner næste år i gennemsnit. Det bliver cirka 100 kroner om måneden, den bliver reduceret. Det er ikke, fordi det kommer til at give den helt store luft i budgettet, men det gør alt andet lige, at det vil se positivt ud for boligpriserne, for man skal betale mindre i faste udgifter for en bolig på Bornholm, siger Morten Hjorth Hansen.

Må ikke stige

Ejendomsværdiskat er det, man betaler i skat af sin bolig. Derudover er der grundskyld, eller ejendomsskat, som man betaler for grunden, huset er bygget på. Den vil ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd falde fra 34 promille i år til 10,1 promille næste år her på Bornholm.

Grundskylden falder i hele landet. Det hænger sammen med, at det politiske flertal bag de nye boligskatteregler og ejendomsvurderinger har aftalt, at det samlede provenu fra grundskylden i den enkelte kommune ikke må stige, men skal svare til det, der ellers var blevet betalt, hvis reglerne ikke var ændret.

– Det skal være et nulsumsspil, og den samlede boligskat må ikke stige med de her ændringer. Det er, fordi de regner med, at ejendomsværdiskatterne stiger med de nye ejendomsvurderinger. Når ejendomsværdien stiger, er de nødt til at sætte grundskylden ned for at få det regnskab til at gå i nul, siger Morten Hjorth Hansen.

Kim Håkansson fortæller, at alle senest i år får en ny vurdering at deres hus. For nogle vil der sikkert være en stigning, men samtidig kommer der de her nedsættelser af boligskatten.

– Det er egentlig et nulsumsspil, hvor det skal gå i nul. Hvis man skal lave et meget forenklet regnestykke: Har man en ejendom til 100.000 kroner, så betaler man 34 promille, altså 3.400 kroner i boligskat. Hvis værdien reelt viser sig at være 340.000, så får man med 10,1 promille det samme beløb, siger han.

Trods alt positivt

Ifølge Kim Håkansson gør politikerne meget for at indføre de nye regler med en lempelig overgang.

– I bund og grund er det ikke noget, man skal frygte at blive ramt af. Nye boligejere skal være opmærksomme, men det vil ejendomsmæglerne og bankerne nok også være. Det kommer til at svinge i fremtiden. Beskatningen kan stige og falde i takt med, at vurderingen stiger og falder, men det er gjort på en meget lempelig måde, siger Danske Banks filialdirektør.

Morten Hjorth Hansen hæfter sig ved, at de nye regler trods alt vil have betydning for en gennemsnitlig bornholmsk husejer.

– Modsatrettet har der været inflation og rentestigning, så det er trods alt positivt, at der kommer en besparelse her, siger Nordea Bornholms filialdirektør.

 

 

Om boligskatteforliget

Den daværende regering (Venstre, Liberal Alliance, Konservative), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgik i 2017 forliget Tryghed om boligbeskatningen. Forliget indeholder en række tiltag, der sikrer ro om den enkelte boligejers ejendomsskatter.

• Skatterabat

Boligejere, der har overtaget deres bolig inden 2024, og som samlet skal betale mere i ejendomsværdiskat og grundskyld ved overgangen til de nye regler, end hvis de gældende regler blev videreført, får en permanent skatterabat, så de ikke skal betale højere samlede ejendomsskatter i 2024.

• Lavere satser

Fire ud af fem boligejere kan se frem til en skattelettelse, når de nye regler for ejendomsbeskatning træder i kraft i 2024. Det skyldes blandt andet, at satserne for både ejendomsværdiskat og grundskyld bliver lavere som følge af de nye regler.

• Mulighed for at indefryse stigningen

Fra 2024 vil ejendomsværdiskatten og grundskylden følge vurderingen af både grund og bolig. Hvis værdien af grund og bolig – og dermed de samlede ejendomsskatter – stiger efter 2024, kan boligejerne vælge at indefryse skattestigningerne på lånebetingelser. Skattestigningerne skal derefter først betales, når boligejeren sælger sin bolig.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT