Indefrosset grundskyld bliver dyrere fra 2024

Fra næste år kommer der flere ændringer i din grundskyld, som du bør kende som boligejer. En af ændringerne er, at ny indefrosset grundskyld tilskrives renter.
Fra årsskiftet kommer der flere ændringer vedrørende grundskyld, som kan betyde, at det bliver dyrere for dig som boligejer.
De kommende ændringer er især relevante for dig, hvis din boligskat stiger med de nye ejendomsvurderinger, eller hvis du er både boligejer og pensionist, der får ældrecheck.
Siden 2018 har boligejere kunnet indefryse stigninger i grundskyld, der er den boligskat, som hidtil er blevet betalt til kommunen.
Lånet har været rente- og gebyrfrit, og det skal først betales, når ejendommen bliver solgt. Men det bliver lavet om i det nye år.
– Tanken med indefrysningen har været, at boligejerne ikke skulle blive ramt hårdt af stigninger. Det har for eksempel været en hjælp til pensionister med en beskeden økonomi, siger Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO.
Det kan være, at du har indefrosset grundskyld, uden at du selv er klar over det.
En spørgeskemaundersøgelse, som Epinion lavede for Finans Danmark i 2021, viste, at fire ud af ti boligejere aldrig havde hørt om indefrysningsordningen.
– Jeg tror, at der er et generelt kommunikationsproblem. Indefrysning af grundskyld fremstår tungt og kompliceret, og mange får derfor ikke sat sig ordentligt ind i ordningen, og hvad den betyder for dem, siger han.
Indefrosset grundskyld til og med 2023 vil fortsat blive administreret af kommunen, hvor ejendommen ligger. Der vil ikke komme renter på det lån.
Men fra 2024 overgår fremtidige stigninger i boligskat i form af grundskyld og ejendomsværdiskat til Skattestyrelsen i en ny indefrysningsordning, der vil blive tilskrevet renter. Ifølge tal fra Vurderingsstyrelsen bliver renten 3,57 procent i 2024, og det er det højeste niveau nogensinde.
Alle boligejere, der har indefrosset grundskyld i dag, overgår automatisk til den nye ordning. Ifølge Vurderingsstyrelsen drejer det sig om langt de fleste boligejere.
– Jeg kan godt frygte, at mange boligejere slet ikke er bekendt med, at de automatisk skal betale renter af fremtidige stigninger i boligskatten, medmindre de får meldt sig fra, siger Henning Boye Hansen.
Hvis du ikke ønsker den nye indefrysningsordning, kan du ændre det i din forskudsopgørelse under punktet "Eksisterende ejendomme og grunde".
Der er endnu en ændring vedrørende indefrosset grundskyld, som træder i kraft ved årsskiftet.
Indtil nu har boligejere fået nedsat deres formue med et beløb, der svarer til stigningen i grundskylden.
For pensionister har det haft betydning for ældrecheck og helbredstillæg, fordi de afhænger af pensionistens formue. Men fra 2024 bliver indefrosset grundskyld ikke længere fratrukket, når formuen bliver opgjort.
– Det forringer nogle pensionisters mulighed for at få ældrecheck og helbredstillæg, fordi indefrosset grundskyld ikke tæller som gæld, siger Henning Boye Hansen.
I 2024 er formuegrænsen for folkepensionister 99.200 kroner som enlige eller i alt som par.
Udbetaling Danmark anslår over for Ritzau, at op mod 1000 folkepensionister kan opleve, at deres ældrecheck bliver påvirket af denne ændring.
FAKTA: Sådan framelder du indefrysning
Log ind på skat.dk, og åbn din forskudsopgørelse for 2024.
Rul ned til "Eksisterende ejendomme og grunde", og tryk på din ejendom.
Tryk så på "Vælg eller fravælg indefrysningslån til betaling af stigninger i din boligskat".
Vælg "nej" i feltet "Ønskes indefrysningslån til betaling af skattestigninger".
Tryk først på "Registrer" nederst, derefter "Beregn" og til sidst "Godkend".
Kilde: Vurderingsstyrelsen
Så mange amerikanere er på vej

NYT JOB
MEST LÆSTE
Flaskepost til Bornholm 2025
SPONSOREREDE MEDDELELSER
Godt nyt til tre foreninger

Ejn sokkabajnt
Kan siges til en dreng, der render rundt på strømpefødder. På tilsvarende vis kan en pige kaldes for ‘en sokkabajnta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration