Kendt navn bliver museumsleder

Kendt navn bliver museumsleder
Jens Christoffersson (tv), formand for Kastellets Venner Bornholm, er glad for at kunne præsentere Lave Knud Broch som ny leder af Bornholms Forsvarsmuseum. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 3. MAR 2021 • 15:00
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
3. MAR 2021 • 15:00

KULTUR

Lave Knud Broch har i mange år været et kendt navn for sit arbejde i Folkebevægelsen mod EU, kendt som foredragsholder og som reserveofficer og instruktør i Beredskabsstyrelsen. Lave K. Broch flyttede sidste år til Bornholm, og den 1. april starter han som museumsleder på Bornholms Forsvarsmuseum i Rønne.

Det jobmatch var der nok ikke mange, der havde set komme. Men for Lave K. Broch har tanken ikke været så fjern:

– Jeg har altid været interesseret i historie. Den er man nødt til at kende for at kunne forholde sig til verden. Jeg tror også, at jeg er påvirket af mine forfædre, og der har været mange officerer i min slægt. Min far var officer og modstandsmand under Anden Verdenskrig, hvor han var en af de få officerer, der ikke blev interneret. Tyskerne besatte min fars lejlighed, men han havde held med at flygte til Sverige. Min mor er født i Nordnorge i 1940, og min morfar måtte flygte fra tyskerne, siger Lave K. Broch.

De frivillige

Den nye museumsleder glæder sig til at skulle arbejde sammen med de frivillige i Kastellets Venner Bornholm, der står for driften af museet.

– I Kastellets Venner Bornholm er der en masse frivillige, der har en stor viden. Jeg er vant til at arbejde med frivillige og skal det her være rigtig godt, skal vi være mange om det, siger Lave K. Broch, der mener, at det bornholmske forsvarsmuseum nok har et lidt "undervurderet" image, som han godt kunne tænke sig at lave om:

– Jeg tror for eksempel, at mange ikke er klar over, at museet har noget så spændende som en Enigma-cifferkodemaskine, siger han.

– Nogle tænker kun på soldater, når det handler om forsvaret, men mange almindelige civile mennesker har været involveret – for eksempel de menige bornholmere, der hjalp amerikanske flyvere, der styrtede ned på Bornholm, og dem, der var involveret i sagen om V1-bomben i Bodilsker. De historier er spændende, og jeg glæder mig til vores udstilling om V1-bomben, siger Lave K. Broch.

Tilfredse med aftalen

Lave Broch er helårsansat, men med hovedparten af timerne liggende i sommerhalvåret, hvor der er åbent. Hen over vinterhalvåret består opgaverne blandt andet af tilsyn, møder, fondsansøgninger og forberedelse af udstillinger.

Den nye leder regner derfor med at skulle supplere med andet arbejde hen over vinteren.

– Vi er særdeles tilfredse med at have fået en aftale på plads med Lave, for vores økonomiske ramme er ikke den største, siger Jens Christoffersson, formand for Kastellets Venner Bornholm, der glæder sig over, at den mange museumsleder kommer med nye ideer.

– Jeg vil gerne tænke i alle aldersgrupper, og vi skal have yngre til at interessere sig for historien. Vi har talt om særarrangementer til børnefamilier og om muligheden for at vise film. Det kunne være spændende at samarbejde med andre museer og måske låne hinanden effekter, så der jævnligt var noget nyt at vise frem, siger Lave K. Broch.

Kigger fremad

Den nye leder er bekendt med de udfordringer, forsvarsmuseet har haft hen over det seneste år.

– Det er vigtigt, at vi kigger fremad. Det interessante for mig, er potentialet i museet, og hvad vi kan gøre i fællesskab. Det skal være sjovt og hyggeligt at være med, siger Lave K. Broch.

Lave Broch er flyttet til Hasle, og det samme er hans mor.

– Det har længe været en drøm for mig at bo på Bornholm, og coronaen medvirkede til, at det ikke var svært at træffe valget. Jeg har ofte besøgt Bornholm og har venner her. Jeg synes, øen er den smukkeste del af Danmark, og for mig er det vigtigt, at der er flere ting i livet. Jeg elsker af være udendørs, vandre, cykle og dykke. Jeg har vandret flere steder i verden, også på Bornholm, siger Lave K. Broch.

 


Lave Knud Broch

48 år, er født i Malmø af dansk-norske forældre.

Har boet i København i mange år, flyttede i 2020 til Hasle.

Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, konsulent og officer af reserven i Beredskabsstyrelsen.

Medlem af Folkebevægelsen mod EU’s landsledelse og forretningsudvalg, tidligere medlem af Radikale Venstre.

Kampagnekoordinator for Folkebevægelsen mod EU 2003-2018.

Har tidligere arbejdet som informationsmedarbejder for FN's nordiske informationskontor og som kampagnekoordinator for FN's år mod racisme og intolerance.

(fra hjemmesiden broch.dk)

 


41

Der var 41 ansøgninger til stillingen som leder på Bornholms Forsvarsmuseum.

– Vi var overraskede over den store interesse, siger Jens Christoffersson, formand for Kastellets Venner Bornholm, der driver museet.

23 af ansøgerne var fra Bornholm, resten fra det øvrige Danmark og fra udlandet.