Trøst: Den optimale erstatning til Express 5

Trøst: Den optimale erstatning til Express 5
Jacob Trøst (K). Foto: Marine Gastineau
TOPNYHED | TRAFIK | Onsdag 27. november 2024 • 05:30
TOPNYHED | TRAFIK | Onsdag 27. november 2024 • 05:30

Borgmester Jacob Trøst (K) mener, det er helt afgørende, at rederiet stiller med en tilstrækkelig reservekapacitet, når den primære hurtigfærge sættes ud af spillet. Det optimale vil være en færge magen til de hurtigfærger, der sejler i dag.

– Det viser, hvor sårbare vi er, når vi bor på en ø. Derfor er det også helt afgørende, at vi har en reservekapacitet, der kan sættes ind.

Sådan lyder det fra borgmester Jacob Trøst (K) om den nuværende trafikale situation, hvor Express 5 er ude af drift på grund af uheldet mandag aften.

– Jeg er bare glad for, at det ikke er juleaften, det sker, tilføjer borgmesteren.

Fordi hurtigfærgen Express 1 i de seneste uger har sejlet på Molslinjens rute mellem Jylland og Sjælland, fordi rutens øvrige færger på skift har skulle på værft, og færgen siden søndag selv har været på værft i Frederikshavn, har rederiet ikke haft mulighed for at sætte færgen ind på ruten mellem Rønne og Ystad. I stedet tager Povl Anker og Hammershus en tørn med en overfartstid på to timer og 45 minutter hver vej.

'Der skal være en reservekapacitet'

– Når vi engang i fremtiden skal lave et nyt færgeudbud, er det også helt afgørende, at vi har en reservekapacitet, som kan indsættes i de her situationer, siger Jacob Trøst.

Skal det prioriteres endnu højere end i dag?

– Der skal i hvert fald være en tilstrækkelig reservekapacitet, og vi skal også tænke over den dag, hvor Povl Anker ikke er der mere. Der skal vi have sikret os, at det indgår i kontrakten, at der skal være en reservekapacitet i sådan nogle tilfælde som det her, også når der er en færge på værft.

Skal det være hurtigfærger?

– Det skal i hvert fald være sådan, at når man har en færge på værft og kun har en tilbage, så skal man kunne indsætte en tredje færge, hvis der sker noget med den ene, der er tilbage. Så uanset status på driften, skal man altid kunne sætte en reservekapacitet ind. Det er underordnet, om det er Povl Anker eller en anden, det skal bare være en, der er egnet til formålet, lyder det fra borgmesteren.

Han tilføjer dog, at det optimale vil være, at det er en erstatningsfærge, som er magen til de normale hurtigfærger.

– Men det er ikke sikkert, det er et realistisk scenarie.

Et skib i god form

Bornholmslinjens pr- og kommunikationschef, Jesper Maack, oplyser om Povl Anker, at det er et skib i god form, som kan holde mange år endnu. Men udefrakommende faktorer kan påvirke, om færgen fortsat skal være i drift:

– Det handler selvfølgelig om investeringer i opgraderinger og vedligehold - og så kan det jo også komme til at handle om nye krav til miljø, hvor man kan risikere at møde krav, som det ikke økonomisk kan svare sig at lade Povl Anker kunne klare, lyder det fra Jesper Maack.

Han fortæller videre, at det er svært at svare på, om Povl Anker vil være en del af rederiets bud på den næste færgekontrakt, som skal træde i kraft, efter den nuværende udløber i 2030 - hvis rederiet altså byder på opgaven.

– Med hensyn til kommende udbud, så har vi jo ikke rigtig indflydelse på, hvad det kommer til at indeholde af krav til blandt andet tonnage, lyder svaret fra Jesper Maack.

Jacob Trøst er også formand i trafikkontaktrådet, der er Transportministeriets og Bornholms Regionskommunes rådgivende organ på Bornholm. Et kommende færgeudbud skal snart drøftes i rådet, og her vil temaet reserve- og erstatningsfærge indgå i dialogen om rådets anbefalinger til en kommende kontrakt om samfundsbegrundet sejlads fra og til Bornholm. Trøst tilføjer desuden:

– I forhold til episoden i går (mandag, red.) er man på nuværende tidspunkt i gang med at lave en ny indsejling, og det skulle gerne ende med, at det bliver bedre indsejlingsforhold, så vi undgår de her situationer i fremtiden, siger Trøst.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT