Togselskab: Vi har ingen forpligtelser til færgen

Togselskab: Vi har ingen forpligtelser til færgen
Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 9. MAJ 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. MAJ 2022 • 15:30

Der er aftaler mellem DSB og Skånetrafiken, men der står ikke noget om forbindelsen til færgen. Ifølge Bornholmslinjen sker det sjældent, at forbindelsen mellem tog og færge glipper.


Som rejsende hører tog- og færgedriften sammen, hvis man køber en billet hos DSB mellem Bornholm og København, men som togoperatør på strækningen har Skånetrafiken ikke nogen aftale, der nævner noget om færgen. Det fortæller trafikselskabet til Tidende.

– Der findes to tillægsaftaler. De regulerer blandt andet forsinkelser og aflysninger af togtrafikken, Skånetrafikens forpligtelser og DSB’s forpligtelser. Aftalen indeholder ingen information om færgetrafikken, fortæller Anders Engzell fra Skånetrafikens pressetjeneste.

Af samme grund regulerer aftalen ikke fartplansmæssige forbindelser mellem tog og færge.

– Skånetrafiken har som altid en interesse i, at trafikken fungerer på en god måde for alle vores kunder. Skånetrafiken ansøger om en fartplan, men i sidste ende er det Trafikverket, som tildeler og tager beslutning om den fartplan, vi får. Vi har ikke fuld rådighed over vores egen fartplan, fortæller Anders Engzell.

Klar til dialog

Formand Ann Hartl fra Bornholms Passagerforening har tidligere foreslået, at DSB, Skånetrafiken og Bornholmslinjen taler sammen om en bedre tilrettelæggelse af den kombinerede tog- og færgeforbindelse.

Chef for customer experience management hos DSB, Charlotte Saltoft Kjærulff, siger, at selvom DSB ikke længere er operatør på strækningen, så kan hun ikke forestille sig, at DSB ikke vil deltage, hvis der er et forum, hvor man drøfter trafikplanlægningen for strækningen.

– Hvis vi kan bidrage i en snak, så gør vi gerne det, siger Charlotte Saltoft Kjærulff.

Også Bornholmslinjen tager gerne dialogen.

– Færgetrafikken er tilrettelagt i vores kontrakt med staten. Men vi mødes gerne og diskuterer løsninger, fortæller pr- og kommunikationschef Jesper Maack.

Skånetrafiken mener dog, at det mere er et spørgsmål for DSB, eftersom de har ønsket at købe sig ind på Skånetrafikens ordinære trafikprogram.

Det sker sjældent

Da IC Bornholm lukkede i 2017, blev DSB bedt om at sikre, at man kan købe en samlet billet hele vejen mellem Bornholm og København med tog og færge. En aftale med Skånetrafiken sikrer, at billetter købt hos DSB er gyldige i Skånetrafikens tog. Derudover køber DSB billetter fra Bornholmslinjen, som gør, at man kan sælge sammenhængende billetter.

Hverken Bornholmslinjen eller Skånetrafiken ligger inde med statistik for, hvor ofte forbindelsen mellem tog og færge slår fejl på grund af forsinkelser eller andre situationer. Men det sker ganske sjældent, fortæller Jesper Maack.