Strammere krav til vinterdæk i Sverige

Strammere krav til vinterdæk i Sverige
Hold øje med dette symbol på vinterdækkene, som ellers ikke lever op til nye krav i Sverige. Foto fra Transportstyrelsen
NYHED | 21. OKT 2024 • 13:02
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
21. OKT 2024 • 13:02

Dækkene skal være udstyret med bjergtop og snefnug.


I mange år har det været sådan, at Sverige har særlige regler for dæk på bilen, når man kører på landets veje mellem 1. december og 31. marts. Når vejforholdene er vinterlige, skal der enten være vinterdæk eller godkendte helårsdæk på bilen. Sådan er det stadig, men reglerne er blevet skærpet, så man ikke længere kan bruge sine gamle vinterdæk.

Det afgørende er, hvilket symbol der er på dækkene. Som noget nyt skal dækkene være udstyret med en bjergtop og et snefnug. Det betyder i realiteten, at vinterdæk fra før 1. juni 2019 ikke opfylder reglerne, fortæller Sveriges svar på FDM, Motorbranschens Riksförbund.

Hvis man spørger sig selv, hvad vinterlige vejforhold er, så har Transportstyrelsen i Sverige svaret. Det er, når der er sne, is, sjap eller frost på nogen del af vejen. Det er politiet, der afgør, hvornår der er tale om vintervejforhold.

Reglerne gælder for personbiler, lette og tunge lastbiler, lette og tunge busser samt trailere trukket af sådanne køretøjer.


Også Tyskland stiller nu krav om vinterdæk med bjergtop og snefnug. I Tyskland gælder kravet, så snart der er vinterføre, og ikke kun en given periode af året. I Danmark er der ikke lovkrav om brug af vinterdæk, men FDM anbefaler, at man kører med vinterdæk i vinterføre, og det er en god idé at få vinterdækkene på i god tid, da den første sne traditionelt kan skabe kø på dækcentrene.

Den officielle betegnelse for vinterdæk med bjergtop og snefnug er three-peak mountain snowflake.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT