Sikringswire og ekstra trosse: Sag om færgeuheld afsluttet

Sikringswire og ekstra trosse: Sag om færgeuheld afsluttet
Express 5 rev sig løs fra kajen og drev gennem bassinet. Færgen ramte kajanlægget i det færgeleje, hvor færgerne til Polen normalt lægger til. Arkivfoto: Tommy Kaas
NYHED | ABONNENT | 12. AUG 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
12. AUG 2024 • 19:00

Bornholmslinjen har taget flere tiltag for at sikre, at hurtigfærgerne ikke kan rive sig løs fra fortøjningen på kajen i Ystad Havn. Det sker efter en hændelse i havnen i begyndelsen af juni, hvor netop dét skete. Søfartsstyrelsen vurderer tiltagene som værende tilstrækkelige.

Bornholmslinjen har disket op med flere tiltag for at sikre, at hurtigfærgerne ikke kan rive sig løs fra kajen i Ystad Havn. Det oplyser rederiet til Tidende.

Det er en hændelse i den sydsvenske havn den 8. juni om aftenen, hvor hurtigfærgen Express 5 rev sig løs fra kajen, mens køretøjerne var i færd med at køre fra borde, der har fået rederiet til at tage nogle tekniske foranstaltninger og at skærpe procedurerne.

Express 5 ankom klokken 19.50, og færgen blev fortøjet med en trosse monteret på en tensionwire i den forreste del af færgen, en trosse bagerst i færgen samt med en antrækskrog ved rampen, hvor man kører af og på. Men da der kort efter pludselig kom en kraftig vindbyge, som samtidig ændrede retning fra 200 til 300 grader (retning væk fra kajen, red.) var spillet, der på kajen holder færgens forende på plads med førnævnte tensionwire, ikke stærkt nok. Spillet var indstillet til "normalt træk", som holder færgen på plads ved vindhastigheder på op til 12-13 m/s.

– Tensionspillet var indstillet til normal under ovenstående hændelse, hvor vindstødet på 19 m/s fik spillet til at spole helt ud, hvorefter wiren blev revet af tromlen, fremgår det af dokumenter om sagen, Tidende har fået aktindsigt i og tidligere beskrevet.

Har overvejet procedurer

Samtidig ville det formentlig ikke kunne have forhindret færgen at drive væk fra kajen, hvis spillet havde været indstillet til "high", har rederiet tidligere oplyst til Tidende.

– Procedure har altid været, at hvis der er eller forventes vind fra kaj, som er meget kraftig, så sætter besætningen to trosser. Vores procedurer kommer altid til overvejelse, når der sker en hændelse. Kaptajnen vurderer altid mulighederne - og havde der været varsel om kraftig vind fra kaj, så ville han formentlig have sat en ekstra trosse. I dette tilfælde var det kombinationen af meget kraftig uvarslet vind fra en uventet retning, som skabte situationen, siger Bornholmslinjens pr- og kommunikationschef, Jesper Maack.

Han oplyser videre, at der ikke er planer om at skifte det nuværende spil ud med et, der har flere kræfter og at hændelsen ikke har betydning for, under hvilke vindhastigheder- og retninger færgerne kan anløbe Ystad fremover. Samtidig fortæller han, at hændelsen ikke har betydning for den måde, hvorpå færgerne bliver fortøjet i Rønne.

Men som midlertidig foranstaltning, indtil der var blevet endeligt evalueret, indførte rederiet efter hændelsen, at der ved vind i retning væk fra kaj skal være en navigatør på broen. Det blev også besluttet at etablere en ekstra trosse, som nemt kan håndteres fra færgen og sættes over en pullert.

– Søfartsstyrelsen kan oplyse, at rederiet har iværksat forebyggende tiltag, og at Søfartsstyrelsen har accepteret disse og vil følge op herpå på kommende syn. I forhold til etablering af tekniske foranstaltninger afventer Søfartsstyrelsen en tilbagemelding fra rederiet på dette, lød et svar fra Søfartsstyrelsen til Tidende i begyndelsen af juli.

Sikringswire monteret

Den tilbagemelding har Søfartsstyrelsen fået, og samtidig oplyser Bornholmslinjen, hvad de tekniske foranstaltninger - og skærpede procedurer - består i.

Der er blevet monteret en ekstra wire - en sikringswire - permanent på det forreste spil på kajen, så den fanger færgen, hvis spillet firer af. Der er også etableret mulighed for at sætte en ekstra trosse på pullerten foran spillet, og så kan bagenden af skibet fortøjes med både tensionspil og trosse på pullert.

– Proceduren består egentlig helt enkelt i, at kaptajnen kan/skal benytte de ekstra muligheder, hvis det skønnes nødvendigt, siger Jesper Maack.

Han tilføjer, at Søfartsstyrelsen har kvitteret for tiltagene og at den har 'lukket hændelsen'. Det bekræfter Søfartsstyrelsen.

– Søfartsstyrelsen har modtaget tilbagemelding fra rederiet om tekniske foranstaltninger og skærpede procedurer, der er indført for at imødegå en hændelse fremover. Styrelsen har vurderet tiltagene som tilstrækkelige og dermed afsluttet sagens behandling, oplyser styrelsen, der har rost besætningen for 'hurtig og professionel håndtering og handling' den 8. juni, da hændelsen fandt sted. Rederiet har også rost besætningen, fremgår det af rederiets mailkorrespondance med Søfartsstyrelsen.

– Til yderligere information så anser rederiet besætningens handling som meget professionel i den opståede situation, hvor besætningen på under to minutter får reageret på den pludseligt opståede vejrsituation, hvor losning bliver stoppet, færgen startet op og manøvreret, således skaden blev stærkt begrænset.

Da Express 5 ramte den modsatte kaj i havnen, fik færgen en indtrykning på stævnen. Rederiet kalder det selv for en 'minimal skade', og der blev udført en midlertidig reparation ved ankomst til Rønne, som blev godkendt af klassifikationsselskabet. Når Express 5 skal på værft, bliver skaden endeligt udbedret.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT