Natbusser nedlægges - men hvor mange kører med dem?

Natbusser nedlægges - men hvor mange kører med dem?
Det er fra den 28. januar slut med natbusserne i hverdage. Arkivfoto: Berit Hvassum
DELUXE | TRAFIK | Fredag 1. december 2023 • 05:30
DELUXE | TRAFIK | Fredag 1. december 2023 • 05:30

BAT's natbusser, der afgår fra Rønne Havn klokken 0.05, bliver nedlagt i hverdagene, når en ny køreplan træder i kraft i slutningen af januar. Kommunens administration vurderer, at der er "meget få passagerer" i natbusserne i hverdagene. Men BAT har reelt ikke nogen vurdering af, hvor mange passagerer, der er med.

Hvor mange passagerer kører med de to natbusser 1N og 6N fra mandag til torsdag, som bliver nedlagt fra køreplansskiftet den 28. januar næste år? Det kan BAT ikke vurdere - for som Tidende tidligere har beskrevet, så findes der ikke noget passagertællingssystem i busserne. Det bekræfter trafikchef Niels Rasmussen.

DR Bornholm fortalte tirsdag, at det fra den 28. januar, når en ny køreplan træder i kraft, er slut med natbusserne, der afgår fra Rønne Havn klokken 0.05 natten efter mandag til natten efter torsdag. Dermed kan man ikke komme med bus ud på øen, hvis man mandag-torsdag ankommer med den sene færge fra Ystad klokken 23.50.

Det er kommunalpolitikerne, der i forbindelse med næste års budget har besluttet at reducere kørslen med natbus til kun at være om natten efter fredag og lørdag. Men BAT har ikke nogen vurdering af, hvor mange passagerer der tager med busafgangene, oplyser Niels Rasmussen.

– Konsekvensen er lige nu, at bussen ikke kører. Så er der den udfordring, at man ikke kan komme med bus videre på øen, siger Niels Rasmussen.

– Jeg er forpligtet til at lægge det ind i køreplanerne, og så er det jo det. Det er ikke noget, jeg har en mening eller holdning til, tilføjer trafikchefen.

Han er dog i fuld gang med at se, om han kan få etableret et passagertællingssystem i 2024.

– Jeg har ikke den endelige løsning på plads, men vi er i fuld gang med leverandører for at finde ud af, hvordan vi kan lave en enkel, smart og billig løsning, så vi kan få tælling i vores busser, så jeg har et grundlag. Det er rart at kende grundlaget for, hvorfor man indstiller den ene rute frem for den anden, siger Niels Rasmussen om fremtidige eventuelle spareforslag, som reduktionen af natbuskørslen i det her tilfælde var.

"Få passagerer"

I det konkrete spareforslag, som nu udmøntes, fremgår det dog, at "der er meget få passagerer i natbusserne, der kører mandag-torsdag" hvorfor administrationen i spareforslaget selv foreslår at nedlægge de to ruter.

"I forhold til de sidste passagertællinger, der viser, at der er meget få passagerer med natbusserne," skriver administrationen i sparekataloget, hvor man dog samtidig erkender, at der vil være tale om en serviceforringelse, da der ikke længere kører natbusser på Bornholm på hverdage. Passagertallene er i forslaget dog ikke beskrevet i detaljer, men Tidende har bedt trafikchefen om indsigt i dem. Det lykkedes dog ikke inden avisens deadline torsdag.

BAT's trafikchef fortalte tidligere på året til Tidende, at der tidligere er foretaget manuelle passagertællinger i busserne fire gange om året - men at den praksis blev sat på pause, da han blev ansat som trafikchef i april. Han mener nemlig, at værdien af manuelle tællinger i den form er 'lig nul'.

– Hvis du går ud og bruger en masse ressourcer på at lave nogle tællinger, får du kun et øjebliksbillede - men du får ikke noget konkret og slet ikke nogen fornemmelse af, hvor det peaker, og hvor behovet er, sagde Niels Rasmussen dengang til Tidende.

Mange bække små

Torsten Sletskov Teinnæs, som er næstformand i Bornholms Passagerforening og foreningens repræsentant i BAT's brugerråd, udtalte tirsdag til DR Bornholm, at den omtalte ændring i køreplanen er 'en katastrofe' og noget der bekymrer passagerforeningen. Desuden har BAT's samlede brugerråd udtrykt sin bekymring. Men hverken Bornholms Passagerforening eller BAT's brugerråd har dog givet sin mening til kende om spareforslaget, da det tidligere i år var i offentlig høring, fremgår det af høringsmaterialet.

Borgmester Jacob Trøst (K), hvis parti er en af parterne bag budgetforliget, erkender, at det ikke er en god service, at der ikke kører busser fra Rønne Havn i forbindelse med den sene færgeankomst - og at beslutningen derfor alene er taget ud fra en økonomisk prioritering.

Hvad mener du så, de gående passagerer skal stille op?

– De må benytte sig af de muligheder, der ellers er: At få familien til at hente sig eller køre med taxa. Det er jo ud fra et samlet budget, hvor vi skulle finde 100 millioner kroner. Det er en konstant prioritering fra BAT om, hvor det giver mest mening at bruge ressourcerne. Det er så det her, der blev spillet ind, og så har vi politisk sagt: Når vi skal finde 100 millioner kroner, så er det her en af mange bække små, siger Jacob Trøst, der tilføjer:

– Vi prøver at ramme så få mennesker som muligt og give en så lille ulempe som muligt med de besparelser, vi har valgt. Her står der i sagen, at det er få mennesker. Det rammer selvfølgelig de få mennesker, og det er en forringet service for de få mennesker, siger Jacob Trøst.

Men i det store hele kan du godt leve med det?

– Det er jo en del af et samlet budget. Så der er rigtig mange ting, vi skal leve med - og rigtig mange ting, som er ubehagelige. Det her er en af dem. Vi har set de sidste par måneder, hvor mange andre ting, der også er ubehagelige. Det er bare ubehageligt at finde 100 millioner kroner i et budget, siger han.

Tidende har spurgt Bornholmslinjen, hvad rederiet siger til, at natbusserne, som kører umiddelbart efter den sidste færgeankomst på hverdage, nedlægges. Men det har rederiet ingen kommentarer til, oplyser pr- og kommunikationschef Jesper Maack.

Med nedlæggelsen af ruterne i hverdagene sparer Bornholms Regionskommune 75.000 kroner i 2024 og 150.000 årligt i de efterfølgende overslagsår 2025-2027.

FÅ ABONNEMENT