Jagten på parkeringspladser er gået ind på Rønne Havn

Jagten på parkeringspladser er gået ind på Rønne Havn
Parkeringspladserne bag Q8-tanken på Rønne Havn forsvinder, når opmarchområdet ved hurtigfærgens leje bliver større. Derfor er regionskommunen på jagt efter nye steder, hvor passagerer kan langtidsparkere, hvis de ikke vil have bilen med til Ystad eller Køge. Foto: Henrik Nielsen
BAGGRUND | RØNNE | ABONNENT | 14. NOV 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
BAGGRUND | RØNNE | ABONNENT
14. NOV 2022 • 05:30

Kommunen er i gang med at lede efter erstatning for de parkeringspladser, der forsvinder, når opmarchområdet ved hurtigfærgen vokser. En mulighed kan være at konvertere pladser med tidsbegrænsning.

Det skal stadig være muligt at efterlade sin bil på Rønne Havn og tage færgen som gående passager, når Express 5 erstatter Express 1, mener man i regionskommunen. Skiftet til den større hurtigfærge med bedre plads på bildækket betyder, at der er brug for mere plads til ventende biler ved færgelejet, og for at skaffe den fjerner man parkeringspladser udenfor opmarchområdet. Arbejdet med at finde en løsning er gået i gang, så muligheden for at lade bilen blive på Bornholm ikke bliver mindre i fremtiden.

– Vi er i dialog med Rønne Havn om at finde alternative placeringer til parkering, og det er for tidligt at sige noget om, hvor den dialog ender, siger Lillian Rasch Madsen, som er direktør i regionskommunen.

I alt forsvinder der 68 parkeringspladser, fordi det nuværende opmarchområde skal udvides mod nord, og Vesthavnsvej skal lægges om. Det drejer sig om parkeringspladserne bag den nuværende Q8-tank, heriblandt dem på betalingsparkeringspladsen.

Natur-, miljø- og planudvalget har bedt den kommunale administration om at tilstræbe at finde en løsning, der ikke begrænser parkeringsmulighederne for rejsende til Ystad og Køge, hverken i antal eller afstand til færgeterminalen. Det er det arbejde, der er begyndt med dialogen med havnen.

Tidsplan påvirkes ikke

Efter planen sejler Express 5 sin første tur fra Rønne til Ystad den 20. marts, men det udvidede opmarchområde bliver ikke klar til jomfruturen om fire måneder. Til den tid er miljøscreening, projektering og myndighedsbehandling stadig i gang, fremgår det af tidsplanen. Anlægsarbejdet går først i gang om et års tid.

Efter planen skal det udvidede opmarchområde være klar til påske 2024, og jagten på ekstra parkeringspladser udenfor området kommer ikke til at forsinke resten af arbejdet, forsikrer Lillian Rasch Madsen.

– Vi kører for fuld damp på at projektere opmarcharealerne, fortæller hun.

Samtidig gør hun klart, at det som en del af dette er væsentligt at finde erstatningspladser for de parkeringspladser, som bliver inddraget i den forbindelse.

– Vi kan naturligvis ikke på nuværende tidspunkt sige, om vi finder erstatning for alle pladser. Omvendt vil det være hensigtsmæssigt at finde flere end 68 pladser, da Express 5 jo har større kapacitet end Express 1, og vi må formode, at dette også betyder, at flere ønsker at parkere bilen nær terminalen, lyder det fra Lillian Rasch Madsen.

I den forbindelse nævner hun, at man kan se på det hensigtsmæssige i, at en del parkeringspladser langs Bådehavnsvej i dag er udlagt til to-timers parkering.

En mulighed for at skaffe plads til færgepassagerers biler på Rønne Havn kunne være at konvertere nogle af de tidsbegrænsede parkeringspladser langs Bådehavnsvej til langtidspladser. Foto: Henrik Nielsen

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 09-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Lørdag eftermiddag - søndag morgen: Kulden har sluppet sit tag, og søndag morgen er der rigtig gode elpriser til dem, der kan flytte deres forbrug. Mellem 00 og 05 svinger priserne mellem 1,67 og 1,59 kr./kWh alt inkl.  Opdateret 13.10 Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning