Direktør efterlyser bedre forklaring: Hvorfor er Bornholm undtaget?

Private taxaer kan snart blive lovlige på mange af landets øer. Dog ikke på Bornholm, og det ærgrer direktøren hos Destination Bornholm, der efterlyser en bedre forklaring på beslutningen.
Det ærgrer og undrer direktør i Destination Bornholm, Pernille Kofod Lydolph, at Bornholm holdes ude af lovforslaget om at sætte taxilovgivningen ud af spil på alle ikke bro- eller landfaste øer.
– Jeg kan ikke andet end hilse velkommen, at man begynder at forholde sig til taxilovgivningen, som bliver oplevet som en udfordring for turismebranchen. Men jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at man vælger ikke at inkludere Bornholm i det forslag, der nu ligger, for vi har den samme udfordring, som man har mange andre steder, siger Pernille Kofod Lydolph.
I august kunne Tidende fortælle historien om, hvordan taxamanglen på Bornholm er en stor udfordring, og at det til tider kan være så godt som umuligt at skaffe en taxa, hvis man for eksempel har været ude at spise.
– Når man skal vente i lang tid på en taxa, når man besøger øens spisesteder, betyder det reelt, at man enten ikke besøger de spisesteder, eller at man måske vælger at nedsætte sit forbrug på stedet, siger destinationschefen og fortsætter:
– Vi har brug for noget, der kan gøre, at sammenhængskraften på tværs forbedres. Hvad det ”noget” så er, må vi finde ud af, men i første omgang ærgrer det mig rigtig meget, at man ikke tænker Bornholm ind i det her udspil.
Mangelfuld argumentation
Som taxilovgivningen er nu, er det ikke lovligt for privatpersoner at tage penge for at transportere andre personer, men det vil transportminister Thomas Danielsen (V) gøre op med på mange af landets øer.
– Nu fjerner jeg simpelthen taxiloven på langt de fleste øer, så de lokale får mulighed for at løse de kørselsbehov, der er, og så de får mulighed for at tage betaling for det. Det giver ikke mening, at der er krav om sædeføler og kørselscentral på de små øer - kravene fører bare til, at behovene ikke bliver dækket, siger Thomas Danielsen i en pressemeddelelse.
I lovforslaget, som transportministeren har fremsat, fremgår det, "at transportministeren kan fastsætte regler om, at loven ikke finder anvendelse på øer, der ikke er bro- eller landfaste, hvor der ikke i almindelighed finder taxikørsel sted, hvis kommunen, som øen hører til, anmoder herom. Herudover foreslås det, at dette dog ikke gælder ikke for Bornholm."
Der gives ikke yderligere forklaring til, hvorfor det er præciseret, at forslaget netop ikke skal gælde på Bornholm. Og det undrer Pernille Kofod Lydolph, at argumentationen ikke er bedre.
– Jeg kan ikke rigtig forstå argumentationen, for jeg synes, det kalder på en god forklaring på, hvorfor Bornholm ikke er med, siger destinationschefen.
Tidende har spurgt Transportministeriet, hvad den konkrete årsag er til, at Bornholm ikke inkluderes i lovforslaget, hvortil ministeriets pressechef Martin Hein på mail svarer:
"Bornholm er væsentligt større end de andre øer, så derfor er den ikke med".
Men hvordan er I så kommet frem til, hvor den grænse går? Er der nogle specifikke kriterier, der gør sig gældende her?
"I punkt 2.2 (i lovforslaget, red.) er der overvejelser om afgrænsning (og Bornholm har vist 15 taxier)", skriver pressechefen med henvisning til teksten i lovforslaget, hvor det blandet andet fremgår, at det vil være en betingelse for, at øen kan undtages fra taxilovens anvendelsesområde, at der ikke i forvejen i almindelighed finder taxikørsel sted på øen.
Det gør der som bekendt på Bornholm, men også på andre større øer som Fanø og Læsø. Det har dog ikke været muligt at få svar på, hvorfor det i lovforslaget kun er Bornholm, der særskilt nævnes som undtaget for lovændringen.
Større øer bør holdes ude
Lovforslaget var tidligere på året i høring, hvor flere myndigheder og organisationer fik deres mulighed for at give deres besyv med.
Heriblandt den faglige brancheforening for bus- og taxivognmænd i Danmark, Dansk PersonTransport.
"Det vi har afgivet høringssvar på, har været et lovforslag der skal sikre en form for mobilitetsbetjening på småøer, hvor det ikke er muligt at drive en taxiforretning pga. et meget spinkelt kundegrundlag. Det er fx små øer som Aarø og Livø og andre øer i den størrelsesorden. Vi mener fortsat, at det er formålet med loven, og derfor mener vi heller ikke, at øer som har mobilitetstilbud, som fx taxibetjening, flextur og alm. rutekørsel skal have mulighed for privat kørsel med fortjeneste," skriver vicedirektør Trine Wollenberg i en mail til Tidende.
Hun uddyber, at de derfor ikke mener, at Bornholm skal omfattes af en fritagelse, ligesom andre større øer, som for eksempel Fanø, Ærø, Samsø og Læsø.
Vicedirektøren har dog ikke en god forklaring på, hvorfor Bornholm er særskilt nævnt i lovforslaget og understreger, at Dansk PersonTransport på dette område sidestiller Bornholm med de andre større øer.
"I vores optik bør man holde de større øer uden for lovforslaget og dermed ikke give mulighed for fritagelse for dem, da der for alle øer er kollektiv transporttilbud i forvejen," skriver Trine Wollenberg.
Tidende har forsøgt at få en kommentar fra transportministerens partifælle Peter Juel-Jensen (V), men han har onsdag ikke været mulig at træffe.
NYT JOB
MEST LÆSTE

Farlige vaner starter i stilhed


En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration